Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (390)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pojmy sociální drama a občanská společnost jsou - nebo mohou být - zdánlivě neslučitelné. Praxe, o které se v našich médiích příliš nepíše, skutečný život společnosti v jeho neopakovatelné a nedeformované pestrosti však prokazují - setrvale, protože nebulvárně a nevirtuálně - opak. Silný příběh a dobrý scénář se solidním režisérem a kvalitní herečkou skládají dohromady celek, v němž se ztratí i lecjaká hollywoodská banalita. Název filmu se posléze zapomíná, s ním ve vzpomínce ustupuje často i příběh ze života, ale ono zpochybňované a vysmívané mravolično přetrvává vzdor happy endu. I s vědomím právě popsaných limitů je však možné dodat, že v tomto případě nebylo Oscary mrháno, i když na druhou stranu lze diskutovat o tom, za co ho Robertsová vlastně dostala: zda za svůj nesporně kvalitní výkon na hranicích mimořádnosti, nebo za život a občanskou statečnost představitelky, jejíž úděl ztvárnila. Názory a kritiky mohou být v tomto případě rozličné, ale ve své většině se určitě shodnou v tom, že dílo není ani brakem, ani limonádou, ani nudou. Je - jistě nejen pro mne - neoddiskutovatelnou uměleckou kvalitou daleko za a nad hranicemi reálsocialistických "zeitstücků". ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Libilo se mi to vic nez napoprve a ackoliv jsem nevidel vsechny Soderberghovo filmy, tenhle je zatim jeho nejlepsi. Pribehove sice o nic originalniho nejde, podobny filmy o vsemoznejch zalobach na velky spolecnosti tu uz byly vickrat, ale tenhle film vynika takovym vtipem a lehkosti, s jakou je vypravenej. A to hlavne zasluhou Julie Roberts, ktera je sexy, je drza, je ukecana a s nicim se moc nepare = hraje perfektne. Trosku mi pripomnela Pretty woman. Za zminku jeste stoji paradni motorkar Aarona Eckharta a slusnej Finney, akorat ma celou dobu takovej neverici prekvapenej vyraz. Na 5* to sice o fous nebude, ale film je to perfektni. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

NAJVIAC - NAJSEXY - ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, aký som kedy videl, podotýkam, ocenený Oscarom, hovorím o Julie Roberts, ktorá je tak vzrušujúca, že som nechcel, aby to skončilo. K Oscarovi - jej dopomohol, všestranný - Steven Soderbergh, pre ktorého je rok 2000. , zlomovým - prelomovým obdobím, keď náramne zužitkuje ponúknuté šance - svojich dvoch filmov v jednom ročníku, dostane jednak cenu akadémie za réžiu - za film Traffic, kde bodoval i herecký výkon - Benicio Del Toro, či práve Erin Brockovich, tomuto snímku sa dostáva výsady spočívajúcej v nomináciach pre najlepší film a réžiu. Vyjde síce naprázdno, ale práve Julia - EXCELUJE na celej čiare, výborne sa na ňu pozerá, má vynikajúci scenár, a dáva to tej úlohy maximum svojich psychických síl. Všeobecne mám rád snímky - podľa skutočných udalostí, ktorých myšlienka sa spája s vyriešením dákeho problému. Tu sa jedná o stovky - poškodených, zároveň nakazených ľudí, ktorí doplatili na ľahostajnosť firmy, ktorá znečisťovala podzemné vody, vďaka tomu prišli teraz ľudia do kontaktu s vodou, ktorá im zničila zdravie... Je to príbeh ženy Erin Brockovich, ktorá chce otvoriť tento, takmer - zabudnutý prípad, a je ešte otázne, ako sa k nemu dopracuje. Na začiatku sa dozvedám, že je Erin v nezávideniahodnej situácii, bez práce, akurát mala autonehodu, ale nezavinila si ju Ona, má 3. deti, dva - krát je rozvedená, pričom ju obhajuje pri tom ( POZOR - myslím pri spomínanej autonehode ) - advokát - Ed Masry, ku ktorému sa neskôr dostane do pracovného kontraktu, ale nie cez posteľ, začína ako asistentka - neskôr sa vypracuje, práve v tejto kauze, kde sa jej potom posunie kariérny rebríček smerom nahor, pravdaže, začiatky sú ťažké. Sused je motorkár - bez práce, do ktorého sa zamiluje, ktorý jej bude pomáhať s deťmi... Prostý - typický film, ktorý naberá na obrátkach, vďaka výkonu Julie Roberts, na ktorej som si išiel pomaly oči - vyočiť ! Niečo parádne, ako často mení bielizeň, nádherný výstrih, a ten božský pohľad - na Bohyňu krásy + bez snaženia, t.j bez kvalitného hereckého výkonu by to nešlo. Keď spojím krásu + výkon = Udalosť ! ()

kajas 

všechny recenze uživatele

A přesně v takových rolích Julii žeru. Sympatická žena se zdravým sebevědomím a trochou drzosti v těle bojuje proti bezpráví páchaném na nevinných lidech. Pohádkový příběh, na kterém je nejkrásnější fakt, že se skutečně stal. Chválím také Newmanovu hudbu a Eckharta, ten chlap je proklatě sexy i se šátkem na hlavě. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Americký sen v podání neskutečně otravné, a kudlu v kapse mi otevírající hrdinky. Julia Roberts byla skvělá, ale její postava natolik na přesdržku, že jsem se celou dobu musel držet, abych po ní z gauče neházel shnilá rajčata. Mnohem víc mě tak zajímal samotný soudní případ, než sociální drama řešící životní "smůlu" Erin Brockovichové. 6/10 ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Po ukončení soudního sporu v roce 1996, kdy společnost PG & E (Pacific Gas & Electric) začala vyrovnávat svůj závazek v hodnotě 333 milionů dolarů vůči poškozeným obětem městečka Hinkley v Kalifornii (na jehož počátku stála usilovná práce Erin Brockovich a Eda Masryho), se zbylí obyvatelé začali hromadně stěhovat pryč. Neboť nové rozsáhlé studie ukázaly, že sanace půdy a vodovodních zdrojů zasažené šestivalenčním chromem způsobujícím rakovinu bude trvat několik desetiletí. Do roku 2010 navíc společnost PG & E zintenzivnila výkup kontaminované půdy včetně nemovitostí. A tak je dnes pouštní městečko Hinkley opuštěné a proměnilo se v tzv. město duchů. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama