Reklama

Reklama

Na nože: Glass Onion

  • USA Glass Onion: A Knives Out Mystery (více)
Trailer 1

VOD (1)

Proslulý detektiv Benoit Blanc vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a nesourodá parta jeho přátel. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (589)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

U Agathy Christie, co je to za whodunit, když je odhalení pachatelů pro detektiva zívačkou (a to dokonce dvakrát)? Cibule, u které brečet smíchy nebudete a která pustila nějakou šťávu až po výstřelu přes sklo. Satirické pozadí o zlatém cecíku a ztrátě loajality savců po jeho vyprázdnění nijak objevné a i když Johnson to nejlepší založil na drobných detailech, neudělaly mu fungující celek. Benoit Blanc se mi zdál oproti jedničce vyrovnanější. Asi za tím stálo to řecké podnebí a manželství s Hugh Grantem.. Mimochodem, asi dvakrát se stalo, že střih přišel u detailu na Craiga a ten další započal nápadnou hudbou a podmanivým záběrem plovoucí lodě v exotických exteriérech. Nešlo si nevzpomenout, ale co teď už.. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To je satira, napsal! Boháč (Edward Norton) sezve svou starou partu přátel na své sídlo situované na odlehlém řeckém ostrově. Účastníci dorazí v počtu sedmi - Janelle Monáe, Kate Hudson, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Dave Bautista, Jessica Henwick a Madelyn Cline. Osmým účastníkem je vyhlášený detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig), který sice nebyl pozván, ale i tak mu pozvánku kdosi poslal. A když je večírek v nejlepším, jeden z hostů začne mít po požití skleničky alkoholu příznaky otravy, po kterých zemře. V tu chvíli se detektivní práce ujímá detektiv, jehož vzorem je stará románová detektivní škola. A to se původně měla řešit fiktivní vražda inkriminovaného boháče. Je dobré zdůraznit, že detektivky si tentokrát divák užije podstatně méně a na řadu přichází až někdy v druhé polovině více jak dvouhodinového filmu. Do popředí jde totiž satirický tón, který pro českého diváka může být v nejrůznějších odkazech a podtextech poněkud složitější, a tato linie nemusí být pro něj tak úplně záživná. Je evidentní, že Rian Johnson obdivuje zesnulou Angelu Lansbury, ústřední hrdinku seriálu To je vražda, napsala!, kdy jí dokonce tento film v titulcích věnoval. A stále pomrkává na Agathu Christie. Zpočátku to hodně vypadá, že máme před sebou variaci na její slavné detektivní dílo Deset malých černoušků. Koneckonců, samotný Benoit Blanc je takovou modernější verzí proslulého génia Hercula Poirota. Ale nestane se tak. Především ve filmu dojde jen na jeden mord, což je k docela málo. Přivítal bych vícero vražd. A struktura filmu není natolik neproniknutelně propracovaná, aby to byla pro diváka naprosto neřešitelná záhada. Přednosti pokračování tentokrát netkví v absolutní sofistikovanosti zápletky, i když je příslušně záhadná, ani v geniálních úsudcích a dedukcích samotného detektiva, nýbrž v pestrém hereckém obsazení, mnohem zajímavějším než v předchozím filmu, a také v daleko působivější režii a scéně, prošpikované zajímavými detaily. Markantní slabinou je přepálená stopáž, kdy se sice film vyloženě nevleče, ale i tak mu chybí větší odpich. A právě střihač mohl vyvinout větší aktivitu v rámci dynamického posuvu A za nemalou slabinu se také dá považovat skutečnost, že režiséra nenapadlo svléknout Kate Hudson a Jessicu Henwick, kteréžto v bikinách docela dost pánské oko provokovaly. První detektivní případ Na nože byla víceméně průměrná detektivka, která měla hodně unylou režii a průhledného vraha. Pokračování pod záštitou Netflixu ukázalo nalité finanční prostředky, kdy technická a scénografická část filmu vypadá kvalitně a originálně, a také neméně prokázalo, že Rian Johnson umí schopně režírovat i netradičně  tematicky kombinovat. A Benoita Blanca třeba nevidíme naposledy. 7/10 ()

Reklama

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

Sakra, proč tohle nešlo i do českejch kin? Rian Johnson se svojí detektivkou Knives Out potvrdil, ze je zatraceně dobrej režisér i vypravěč v jednom a dokáže mnohem víc než jen ničit Star Wars fanouškům jejich dětství. První pozitivum vidím v tom, že i když se jedná o pokračování, nemusíte nutně Knives Out vidět nebo dokonce znát. Klidně se na filmy můžete podívat i v opačném pořadí a o nic nepřijdete. Daniel Craig se opět chopil nejlepšího detektiva současnosti Benoita Blanca, který se opět dostává do centra dění, kdy je spolu s dalšími lidmi pozván na soukromí ostrov miliardáře Edwarda Northona. Důvod? Odhalit kdo ho zavraždí. Samozřejmě nebudu z příběhu víc prozrazovat, ale film má opět hodně zvratů, originální nelineární vyprávěcí styl, suprový soundtrack a hvězdné obsazení. Daniel Craig jako Benoit Blanc mi v tomhle filmu přišel se svýma manýrama ještě víc jako Columbo než v Knives Out, kdy se navenek tváří trochu jako pitomec, ale když přijde na věc, je zřejmé, že se jedná o nejchytřejšího člověka v místnosti. Jinak prostředí soukromé vily na pustém ostrově pro mě měla lepší atmosféru než to staré panství z předchozího dílu, ale to je asi věc názorů. 9/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zábavné! Rian Johnson opět potvrzuje svoje kvality, radost z podrazů na diváka a vizuální cit, který prochází všemi jeho filmy. Glass Onion působí trochu jako reflexe současného světa, ale snaží se jít i trochu dál a hlavně v závěru příjemně překvapí rozuzlením. Technicky i produkčně jde o jednoznačně film pro kino a jeho vysílání na Netflixu je jen otázkou exkluzivity a strká v podstatě všechny filmy tohoto amerického streamovacího kolosu do kapsy. Jako u ostatní produkce je však cítit, že Netflix postrádá určitý tlak tradičního studia a autoři mají možná až příliš volné ruce v látce i obsahu. Uvidíme, co třetí část, já se rozhodně těším. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film jsem docenil až napodruhé, Glass Onion mě ale získala takřka okamžitě. Jako by Rian Johnson potřeboval Na nože hlavně proto, aby mohl Benoita Blanca představit v poněkud klasičtějším příběhu, a když se mu to povedlo, mohl se tentokrát jaksepatří rozšoupnout. Ano, zápletka je milovníkům detektivek zase důvěrně známá. Jenže způsob, jakým si s ní tentokrát scénář pohraje, je mnohem rafinovanější. Od začátku je něco jinak, ale nevíte co. Více i méně sympatické postavy dělají divné věci, a vy nevíte, proč. Občas se objeví i nějaká celebrita. A pak uteče polovina filmu a přijde naprosto úžasný zvrat, který skoro všechno otočí o 180 stupňů, a zábava může pokračovat v ještě divočejším duchu až do explozivního finále. Režise, scénáře, herci, hudba, vážně snad všechno je bezvadné. A Daniel Craig, ten je naprosto dokonalý. Užijete si každé jeho gesto, každou repliku a po jednom z nejzábavnějších monologů, jaký jsem na koncích detektivek slyšel, si budete na konci titulků chtít přečíst "Benoit Blanc will return". ()

Galerie (347)

Zajímavosti (28)

  • Bautista bol očarený hereckými výkonmi svojich kolegov: "Všetci boli tak dobre obsadení. Pracoval som s niekoľkými mojimi kolegami a bol som očarený ich výkonmi a tým, ako dobre sa adaptovali na tieto postavy." Bautista tiež poznamenal, že postavy sú „výraznejšie“ ako tie v Na nože (2019) a že aj pokračovanie je lepšie ako jeho predchodca. (Arsenal83)
  • Scenárista a režisér Rian Johnson přirovnal svoji práci na této sérii k tomu, co kdysi dělala Agatha Christie se svými knihami: „Pokaždé děláme něco nového a vzrušujícího.“ (Updated_Cake)
  • Craig prezradil, že Bautista bol úplne iný, ako pri nakrúcaní Spectre (2015): "Pri nakrúcaní Bonda sa nezdal byť najšťastnejším človekom, tentokrát to bol úplný opak. Bol jednoducho veľmi zábavný a vždy sa usmieval, bol šťastný a oveľa viac komunikoval." (Arsenal83)

Související novinky

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama