Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z mladého čističe oken se stane tipař bytových zlodějů. Podaří se mu začít nový poctivější život?  Devatenáctiletý Pavel Kříž tráví veškerý volný čas v pražských pasážích, bistrech a na diskotékách s partou zloděje Robyho. Pavel sice má maturitu, ale pracuje jako čistič oken, přičemž velkou část jeho příjmů tvoří zisk z podvodů, šmeliny a krádeží Robyho party, které dodává zaručené tipy. Není tedy příliš nadšen, když mu vedoucí úklidu přidělí mladou brigádnici Janu Hálkovou. Přestože se dívka netají nechutí k Pavlovu způsobu života, vznikne mezi nimi křehké citové pouto. To však nemůže vydržet v prostředí, v jakém se Pavel pohybuje. Mladík se dostává do stále větších problémů - část Robyho party je dopadena policií a on nemůže sehnat peníze na vrácení dluhu. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy parta zlodějů unese Janu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

topi 

všechny recenze uživatele

Romance z prostředí Prahy 80. let minulého století. Ten odraz doby tam prostě je a tenhle film od Soukupa mám moc rád. Musím znovu říci, že jaroslav Soukup byl dříve opravdu zručný režisér. Ústřední dvojice Lukáš Vaculík a Tatiana Kulíšková (ty její kukadla mám moc rád) působí přirozeně a jejich vyvíjející vztah krásně graduje do smutného finále. Pěknej film. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film Jaroslava Soukupa, který se z počátku pouštěl do vážných témat a šlo mu to. Sonda do socialistického života, (podpultového) obchodu a především do pražského podsvětí, ovládaného zloději, šmelináři, veksláky a podvodníky. Partičky mladých povalečů, žijících na úkor druhých, štosy zelených stokorun, prázdné ulice, prázdné výkladní skříně, šedivé domy, šediví lidé (až na tu černošku). A mezi nimi příběh jednoho marného lidského života. Z dnešního pohledu trochu chybí propracovanější motivy hlavních "hrdinů", ale v době, kdy film vznikl, všichni velmi dobře věděli, jaká je realita. Lukáš Vaculík je ve své roli mnohem přesvědčivější, než Vašut či Vetchý. Miloš Vávra promine, ale v tomto filmu je opravdu nechutný (tím pochvalně myslím, že role "hajzla" mu dobře sedne). ()

Reklama

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

V omšelých socialistických 80. let v Československu byly Soukupovy filmy pro mladé lidi posláním z nebe. Sex-symbol Lukáš Vaculík a písničky Michala Davida, které hrály na každé diskotéce - kdo nezažil nepochopí. Láska z pasáže je kult. Jen idiot dokáže napsat, že Vaculík má účeš jako debil nebo že je Michal David mistr sraček. Podle takových uživatelů by filmy jako Láska z pasáže měli projít digitální přeměnou: Vaculíkovi by měli lidé od počítačů místo patky dodat slušivého kohouta a lá Leoš Mareš a místo Michala Davida by měly film doprovázet Red Hot Chili Peppers nebo Linkin Park... Ano, spalme všechny filmy, kde jezdí žigulíky, kde se nosí hára, kde se pije Coca Cola a kde zpívá Michal David. Hned potom skočíme na filmy s Odřichem Novým, který nosí smoking a ulízaný vlasy dozadu a kde zpívá R. A. Dvorský ! ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA - Pro tenhle film mám slabost. Vždy, když ho v TV dávají (což se minimálně jednou do roka stane), tak zasednu. Ono taky 73 minut je v celku dobře stravitelných, takže vám moc času nezabere. Vystižení atmosféry té doby bylo super - veksláci, vinárny, pražské pasáže, diskotéky, ... to vše doprovázeno skvělou hudbou Michala Davida. Vaculík se na tu roli parádně hodil. Dnes viděno alespoň po šesté. 75% // (6.8.2017) NOVA HD (4:3) - Nemůžu si prostě pomoct, ale tenhle film mě strašně baví. To prostředí pražského podsvětí tu bylo skvěle zobrazeno. Procenta přidávám. 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Opět zcela perfektní. Vaculík bez Tofiho sice působí trochu osamoceně, ale vedle sebe má zdatné protihráče jako je mladý Vašut s Vetchým nebo Miloš Vávra. Příběh je opět dobře chytlavý se songy, které film trochu zbytečně oslabovaly tím způsobem, že Davidova muzika je hravá a film tak nechtěl vyznít, ale Zabitej čas je skladbou, která z Davidova repertoáru poněkud vybočuje svoji dravostí. Tragický závěr s další baladou od Davida však nemá chybu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (31)

  • Vůz, který ve filmu řídil Roby (Marek Vašut), byl Ford Escort MKIII vyráběný v Německu v letech 1980 až 1986. (JARDAHONDA)
  • Ve scéně, kdy se Pavel (Lukáš Vaculík) setkává s matkou při mytí výlohy, stahuje stěrkou pravou polovinu. Při dalším záběru je tato část opět od pěny. (Proroček)

Reklama

Reklama