Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi netypické Spielbergovo road movie. Kdybych jeho jméno neviděl v kolonce režie, tak bych ho pravděpodobně vůbec jako autora nehádal. To aby si vzal člověk lupu, aby v tomto snímku zaznamenal některé jeho autorské rysy. Každopádně hodně povedená záležitost, kterou nejvíce ocení jistě řidiči, kteří pravidelně absolvují dlouhé tratě. Skutečně řidičova nejdivočejší noční můra. Zároveň snímek skvěle funguje i jako podařená reklama na pevnost karosérií amerických aut. Lepší 3 hvězdy. Super záležitost, kterou dal Steven Spielberg určitě široké veřejnosti jasný signál, že jako režisér rozhodně stojí za pozornost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Spielberg mě nepřestává překvapovat. Viděl jsem toho od něj už spoustu, ale srandovní thriller ještě ne. Co se týká nápadu, tak ten se mi líbí moc, ale jeho provedení už trošku pokulhává. Natočit automobilovou honičku ve čtyřicetikilometrové (40.mil v hodině) rychlosti moc lidí neumí. Dosyta jsem se nasmál, když se v této rychlosti předjížděli rychlostí blesku. Co se týká mysteriozního nádechu záhadného řidiče, tak tento nápad jsem přijal z velkým díky. Není potřeba ukázat divákům vždycky všechno. Jen ten herec v hlavní roli mi moc sypmatický nebyl. Největší borec byl ten stařík se svou starou. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg to má po celých 90 minut jasně ve svých rukou. Atmosféra automobilového nahánění v některých momentech překračuje hranice standardního thrilleru a koketuje s téměř až hororovým fellingem, k čemuž si mistr dopomáhá jednoduše vedenou kamerou, dobrým střihem jak obrazu, tak i zvukových efektů a v neposlední řadě minimalistickou výpravou v podobě odlehlé dálnice v nekonečné pouštní scenérii a démonickým náklaďákem, který pronásleduje hlavního hrdinu. Bohužel Dennis Weaver v hlavní roli postrádá jakékoliv charisma, tudíž se mu nemůže dostat ani kapky divácké empatie, kterou navíc likvidují jeho příšerně ukňourané vnitřní monology. Tenhle nedostatek, společně s diskutabilní bezdějovostí (kterou však Spielberg zručně maskuje formou), způsobuje, že se mé hodnocení zasekává těsně pod vrcholem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tady o duel v tom pravém slova smyslu fakt nešlo, hlavní postava je doslova postrkována psychopatem za volantem.. Osobní auto s nepříliš zručným či znalým řidičem se přimotá do cesty velké rezavé kraksně.. Atmosféra nepříjemně houstla, chápala jsem, že mít v kufru cisternu není nic moc představa.. Pro mě zajímavá i napínavá podívaná.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Štefanov filmovo-televízny, «objektívny» debut sa sústredí predovšetkým na štúdiu vzťahov na cestách, môže byť i na diaľniciach, a to najmä v takom význame, že si človek (šofér) nikdy nenavyberá, koho vari stretne počas dlhej jazdy, kto mu nebodaj skríži automobilovú púť, počas ktorej bude tak neuveriteľne zdeptaný, až to akosi ani nie je úplne v poriadku. Obchodný cestujúci-David Mann raz obišiel nákladiak s neznámym vodičom, že odvtedy sa ho nemohol len tak striasť, zbaviť sa, ba naopak, neustále ho mal v pätách, čoraz intenzívnejšie ho začal šikanovať a terorizovať, až mu čochvíľa pôjde aj o holý život, kedy sa porušujú všetky pravidlá cestnej premávky. Z inkognito jedinca za volantom nákladného auta sa vykľuje absolútne nebezpečný, zákerný psychopat, ktorému jednak ani raz nie je poriadne vidieť do ksichtu, a to je na tom vôbec to najzaujímavejšie, že vskutku ani netušíme, s kým máme vlastne čo dočinenia... ? Čiže z tohto poznatku srší voľajaký nenapodobiteľný strach spojený s úzkosťou, ktorá nemá konca kraja. Začína sa nekonečná hra mačky s myšou, alebo-kto z koho ? _ Sám pán Spielberg sa inšpiroval ‹u majstra napätia a hrôzy› , Alfreda Hitchocka, pričom hudobný motív z legendárneho Psycha som v Dueli započul viac-krát ! Je to spracované v typickom štýle „hitchcocoviek” len s tým nepatrným rozdielom, že takmer vždy NA KOLESÁCH, čím našťastie neubudol žiadny filmový adrenalín, ktorého má na rozdávanie, napríklad, sekvencia z reštiky, či s telefónnou búdkou obkolesenou jedovatými štrkáčmi, má perfektnú dynamiku a spád ! Inak je to taktiež i bezchybne nasnímané a veľmi špičkovo zostrihané, aj ozvučené, i zahrané fúzkatým Dennisom Weaverom ! V tomto prvom profesionálnom režisérskom vystúpení už režisér značí, kadiaľ sa treba nabudúce vydať, aby opäť v Čeľustiach zúžitkoval formu, ktorá ho tak baví, t. j. » STRES z NEZNÁMEHO « PS: Nebyť jednej drobnej chybičky krásy, spočívajúcej v tom, že obidvaja len tak, na margo, precválali okolo strážcu zákona, pričom psychoš ho priamo ohrozil na živote, a on sa za ním neunúval ani rozbehnúť, zapnúť húkačku, čiže tento menší preklep mu nemôžem absolútne odpustiť, tak isto ako i celému filmu, a preto som sa skrátka rozhodol jednu hviezdičku ubrať, čo je škoda, pretože by snímok obdržal číre maximum, aspoň, keby toho chlpatého prešiel, zmasakroval, to by bol ešte väčší Góóól !!! ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Carey Loftin, v titulcích uveden jako Cary, měl na starost koordinaci kaskadérů. (Robbi)
  • Námet na poviedku Richarda Mathesona vznikol potom, ako autor cestoval domov s priateľom z golfu. Cestou domou ich niekoľko míľ obťažoval kamión, ktorý im nedal možnosť predbiehať. Stalo sa to v deň keď Mathesonovi oznámili smrť J.F. Kennedyho (1963). Tému poviedky si zapísal na starú obálku a keď ju neskôr po pár rokoch našiel, vytvoril z nej celý príbeh, ktorý v roku 1971 publikoval v Playboyi. Matheson neskôr napísal i scenár pre Spielbergov film. (toi-toi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama