Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z prvních režisérských počinů Stevena Spielberga..a nemyslím, že je nějak zvlášť dobrý. Myslím, že režisér utopil zajímavý námět pod snůškou klišé, nezajímavých a nelogických vnitřních "rozhovorů" hlavního hrdiny a závěr filmu obdařil nezajímavou "akční" sekvencí.. "Come on you miserable fat-head, get that fat-ass truck outta my way!" ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som už kedysi dávno videl, a to, že mi z neho v pamäti neostalo veľa, vypovedá aj o dojme, ktorý som si obnovil pri dnešnom sledovaní. Film má všetky znaky debutu. Je zmiešaninou zaujímavého námetu, vynikajúcej atmosféry vytváranej kombináciou nápaditej kamery a zvukov, napätia, ale tiež uťahanosti druhej časti filmu, keď už došli nápady a Mann sa začal správať veľmi nepravdepodobne. Aj keď prenasledovanie a ohrozovanie niekým, ktorého tvár, ani motív konania nepoznáte, nie je jednoduchým orieškom ani pre niekoho, kto nie je podpapučovým typom, akým bol Mann. Chváliť musím utajenie tváre a motívu konania vodiča kamiónu, ktoré dodáva filmu tajomný charakter a je podmienkou toho, aby divák nevnímal film ako napínavú naháňačku po arizonských cestách. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, no pritom sympatická záležitosť. Celý čas sa tu drží solídna miera napätia s neodbytnou otázkou v pozadí, že ako to len s tým chudáčiskom obchodným cestujúcim dopadne. Na druhú stranu ma ale pri konci trochu začalo hnevať jeho pre mňa nepochopiteľné správanie. Ja na jeho mieste (keď uvážime, že už nemal čo stratiť, a že na ceste si nemohli byť rovnocenní súperi) by som v zúfalstve toho kamionistu vytiahol z kabíny a vysporiadal sa s ním ručne-stručne (príležitosť mal, keď ho ten týpek púšťal pred seba). Keď uvážime, koľko adrenalínu musel mať v sebe, tak sa mu to aj kľudne mohlo podariť a tomu pačmagovi v kamióne ten frňák s prehľadom gentlemana mohol rozmlátiť. 70/100 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Spielbergův první celovečerní film je bravurní, místy skoro až nesnesitelně napínavý "silniční" thriller, který Mistr natočil za pár šupů, a i přesto, že se jedná původně pouze o tv snímek, se nakonec dostal i do kin - a tím se v podstatě rozjela neskutečná kariéra tohoto génia světové kinematografie. Jeho Duel je vlastně jen jedna velká honička, u které si ale ještě víc než oněch naháněcích scén vážím psychologicky skvěle vyhrocených a vygradovaných pasáží mezi nimi (Weaverovy vnitřní monology v motorestu a následná konfrontace s domnělým řidičem, uvízlý školní autobus). Učebnicový debut. 90 % ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Po tom, čo David Mann (Dennis Weaver) vychádza z toalety v bare Chuck´s Café, vidno na jeho chrbte tieň kameramana s kamerou. (Lukoh)
  • Když vyjede David Mann (Dennis Weaver) po své první zastávce u čerpací stanice, ukazuje tachometr jeho vozu 4 764 ujetých mil. Po úvodní honičce, která dle jeho vlastních slov trvala asi 25 minut (ve filmu tento úsek uplyne za cca 6 minut), ukáže záběr na palubní desku číslice 5 129 mil. Je opravdu nemožné, aby během této doby oba vozy ujely 365 mil. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama