Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

anais 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, skvělá, krásně čitelná gradace. Nekonečná silnice, dvě vozidla. Oběť a monstrum. Absurdita situace je o to vážnější, že se jí všichni, komu se o ní hrdina snaží říci, smějí. Pomocí minimálních prostředků Spielberg natočil debut, v němž stanovail většinu svých budoucích postupů. S těhonou manželkou se na konci filmu hrdina neobjímá. Naštěstí:-) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dá se s naprosto nulovým příběhem, jedním hercem a nekonečnou arizonskou dálnicí natočit skvělý film? Ano, pokud se jmenujete Steven Spielberg. Parádní road movie, která si zásluhou pečlivě budované atmosféry, vynikající kamery a minimalistické výpravy spojené s nehostinným pouštním prostředím ničím nezadá ani s několika slavnějšími spielbergovými snímky. Nízký rozpočet je jistě trochu znát, ale všechno je umně zamaskováno svižně pojatou zápletkou, jejíž intenzita od začátku téměř nepolevuje a ve vypjatých momentech tváří v tvář zlověstně vyhlížejícímu kamionu nabírá skoro až hororový nádech. To pak rád snímku odpustím i ty nemožné monology Dennise Weavera, i to, že ohromná cisterna ve 150 střihá zatáčky jako Schumacher v nejlepších letech... Byla by škoda zkazit si takovými maličkostmi dojem z tak vydařeného snímku. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

Kto by sa čudoval, že Spielberg dosiahol to, čo dosiahol po tom, ako dokázal v TV produkcii to, čo nedokáže drvivá väčšina tvorcov ani v kino sfére? Skvelé kamerové sekvencie, v ktorých je jasne citeľný režisérov celoživotný rukopis, výborný strih, hudba, primitívny a pritom tak účinný scenár, ktorý jasne poukazuje na to, že aj jednoduché veci v šikovnom spracovaní a následnom prevedení dokážu divy a sebaistá réžia, v tom čase ešte len, režisérskeho ucha. Nemôžem si pomôcť, osobne v tomto projekte vidím len samé pozitíva a nespornú genialitu jednej z vodcovských osobností súčasnej kinematografie. Za kvalitatívnu čiaru, ktorú Spielberg preťal už v začiatkoch, sa markantná časť tvorcov z fachu nedostane nikdy. A to treba oceniť. U mňa 100%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

82% - Napínavé, alegorické, akční... Někdy mám pocit, že filmy udělané za levný peníz mají v sobě mnohem víc šmrncu. Perfektní práce s napětím dělá z Duelu výborný film. Scénář se mi taky moc líbil, já mám rád, když to má myšlenku. Kdyby film skončil trochu rozumněji, byla by to pro mě solidní Kafkovina, a já bych to ohodnotil plným počtem. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 2/10 Děj 7/10 Hudba 4/10 Efekty 8/10/// +minimalistický rozpočet, prostředí, námět, kamera -slabé obsazení, mohlo být klidně napínavější/// No težko se to hodnotí, nenudil jsem se, ale čekal jsem více. Mohlo do děje být klidně zahrnuto víc postav a nebo nějaký charismatický herec. Ale zase se dá říct za málo peněz hodně muziky, to obdivuji./// Celkem 57%/// ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Když se Carey Loftin, jenž tahač řídil, ptal Spielberga, jaký má motiv k pronásledování řidiče Plymouthu, režisér mu odpověděl: „Jsi prostě mizerný, zlý a zkažený bastard.“ Loftin spokojeně odpověděl: „Chlapče, najal sis toho pravého.“ (Cherish)
  • Když vyjede David Mann (Dennis Weaver) po své první zastávce u čerpací stanice, ukazuje tachometr jeho vozu 4 764 ujetých mil. Po úvodní honičce, která dle jeho vlastních slov trvala asi 25 minut (ve filmu tento úsek uplyne za cca 6 minut), ukáže záběr na palubní desku číslice 5 129 mil. Je opravdu nemožné, aby během této doby oba vozy ujely 365 mil. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama