Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

swamp 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z prvních režisérských počinů Stevena Spielberga..a nemyslím, že je nějak zvlášť dobrý. Myslím, že režisér utopil zajímavý námět pod snůškou klišé, nezajímavých a nelogických vnitřních "rozhovorů" hlavního hrdiny a závěr filmu obdařil nezajímavou "akční" sekvencí.. "Come on you miserable fat-head, get that fat-ass truck outta my way!" ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg sa s kamerou v ruke asi narodil. Thriller, ktorý mimoriadne a maximálne ťaží z každého možného záberu a i keď ide o obyčajný, dnes už ničím výnimočný príbeh s pointou mačky a myši, tak mi jednoducho takmer nedovolil zapochybovať, že sa pozerám na vtedy budúceho filmového mága. Kvalitný moto-súboj, skvelá hudba, nápady na ceste a zábery kamery, ktoré dodnes vídavame v nejednej autonaháňačke. 80%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde: silnice arizonské pouště. Kdo: obchodní cestující v osobním voze vs. rezavá cisterna s motorem Kolocova tahače. Proč: to by mě taky zajímalo.. V budování napětí je Spielberg mistrem a zde si vystačí s minimem prostředků. Za volantem té cisterny seděl John Ryder, nicméně dravý styl jízdy ho připravil o řidičské oprávnění a byl tak donucen jezdit stopem. Ale to už je jiný příběh.. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální prvotina geniálního autora, Spielberg o5 ukazuje, že brilantně vyšperkované drama se dá vytáhnout i z tak jednoduché zápletky, jakou je jízda osamoceného osobního automobilu osamoceného obchodního cestujícího, jehož terorizuje pomatený řidič tyráku s tváří divákům skrytou...konec je dokonale jednoduchý. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Takže tímto snímkem se o několik desítek let později inspirovali tvůrci Jeepers Creepers. It's so obvious, isn't it?:) Jenže na počátku všeho nestála rozhrkaná a super rychlá dodávka, ale monstrózní rezavá cisterna s tajemným řidičem, kterému tak trochu přeskočilo. Steven Spielberg tímto snímkem vykročil na svou dlouhou filmařskou cestu. Tehdy snad nikdo ještě ani nemohl tušit, že se z něj stane jeden z nejslavnějších a komerčně nejúspěšnějších režisérů všech dob. Zajímalo by mě, jak tento film natáčel. Ta kamera, to je nádhera. Duel má z počátku pomalu budovaný děj a než skutečně začne ten poctivý "Dálniční nářez", musí si divák nějakou tu půlhodinku zhruba počkat. And than it begin. Luxusní hudba (taky jste slyšeli ty Herrmannovské tóny?), parádní honičky a závěr. I když tady jsem možná čekala na nějaký ten výbuch ála Michael Bay:) V diskuzi na IMDb se někdo zmiňuje, že je identita tajemného řidiče odkryta. Je to přece Creep:) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Trofejních poznávacích značek na tahači Peterbilt je celkem osm. Jsou ze států Nevada, Wyoming, Idaho, New Mexico, Arizona, Montana (těchto šest je na předním nárazníku), California (pod předním nárazníkem a na přívěsu). Pokud budeme brát tu poslední jako patřící vozu, tak ta je WM 3227. (Robbi)
  • Cisterny byly celkem tři, dvě Peterbilt 281 (1956 a 1960) a jedna Peterbilt 351 (1964). Jeden 281 byl zničen v závěrečné scéně filmu. 351 byl vyřazen a sešrotován několik let po dokončení filmu. Druhý 281 byl nějakou dobu normálně v provozu, objevil se pak i v několika videoklipech a ve filmu Torque: Ohnivá kola. Většinu času ale chátral opuštěný a zapomenutý. V roce 2005 ho koupil nadšenec a uvedl ho do stavu, v jakém se objevil ve filmu Duel s tím, že veškerá rez je umně provedená lakovaná imitace a auto se těší výbornému stavu. (Stejšn)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama