Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takže - Spielbergovy filmy jsou super, protože to všichni říkají. Takže tenhle film taky měl být super, s dusivou atmosférou a napětím a vůbec....takže kde se stala chyba kvůli které jsem to nepostřehnul??? A která cisterna z počátku sedmdesátých let drží na silnici jako přilepená i ve stopadesátce??? Asi mám nějakou poruchu vnímání, že mě ta napjatá atmosféra dálnice táhnoucí se vyprahlou pouští minula, ale výsledkem je, že jsem se hodinu a půl nudil... ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

82% - Napínavé, alegorické, akční... Někdy mám pocit, že filmy udělané za levný peníz mají v sobě mnohem víc šmrncu. Perfektní práce s napětím dělá z Duelu výborný film. Scénář se mi taky moc líbil, já mám rád, když to má myšlenku. Kdyby film skončil trochu rozumněji, byla by to pro mě solidní Kafkovina, a já bych to ohodnotil plným počtem. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální prvotina geniálního autora, Spielberg o5 ukazuje, že brilantně vyšperkované drama se dá vytáhnout i z tak jednoduché zápletky, jakou je jízda osamoceného osobního automobilu osamoceného obchodního cestujícího, jehož terorizuje pomatený řidič tyráku s tváří divákům skrytou...konec je dokonale jednoduchý. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film som už kedysi dávno videl, a to, že mi z neho v pamäti neostalo veľa, vypovedá aj o dojme, ktorý som si obnovil pri dnešnom sledovaní. Film má všetky znaky debutu. Je zmiešaninou zaujímavého námetu, vynikajúcej atmosféry vytváranej kombináciou nápaditej kamery a zvukov, napätia, ale tiež uťahanosti druhej časti filmu, keď už došli nápady a Mann sa začal správať veľmi nepravdepodobne. Aj keď prenasledovanie a ohrozovanie niekým, ktorého tvár, ani motív konania nepoznáte, nie je jednoduchým orieškom ani pre niekoho, kto nie je podpapučovým typom, akým bol Mann. Chváliť musím utajenie tváre a motívu konania vodiča kamiónu, ktoré dodáva filmu tajomný charakter a je podmienkou toho, aby divák nevnímal film ako napínavú naháňačku po arizonských cestách. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Maximální rychlost kamionu Peterbilt 281 je 152 km/h, rychlost osobáku Plymouth 1970 je 196 km/h. Což je největší úskalí věrohodnosti snímku. Schopnost manévrovat s návěsem, plus s plným návěsem, dává jasnou výhodu pro Plymouth. (sator)
  • Ve své biografii Steven Spielberg přiznal, že film je analogií jeho dětství. Byl slabý, bázlivý, samotářský a měl strach ze silnějších, kteří ho občas i ztloukli. (sator)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama