Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava v rozvleklém příběhu podávaném silně subjektivním dětským pohledem. Chlapec Jim, kterého ztvárnil (ve snad nejlepším dětském hereckém výkonu vůbec) Christian Bale, je hlavním hrdinou příběhu a přestože není klasickým vypravěčem, jeho osobnost utváří celý film. Říše slunce tak obsahuje celou řadu zasněných scén, ve kterých se pod diktátem dětské fantazie mění šedošedá skutečnost v poetizované obrazy adorující letadla, nebe, klukovství a touhu. Proti dominujícímu realistickému (a naturalisitckému) pohledu válečných filmů se zde staví křehká subjektvní „malá válka“, jejímž výsledkem je bezpodmínečná kapitulace dětství. V posledním záchvěvu bláhové fantazie se dětství připomíná těsně před koncem („Bůh fotografuje“), mrazivá pravda pak znamená konečnou porážku. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

John Malkovich vypadal už v roce 1987 jako opotřebovaný padesátník. Jeho postava cynického Krále krysy a pěstouna v jedné osobě měla osobité kouzlo zcela neopotřebované. Říše slunce je zároveň velkolepá a komorní, válečné drama o poraněné dětské duši a bezelstném obdivu ke statečnosti, i když jí zrovna disponuje nepřítel na smrt. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válka očima malého chlapce. Nedokážu soudit, jak by to na mě působilo, vidět snímek někdy v devadesátých letech. Dnes výsledek vnímám jako rozmáchlou story, která nemá úplně pevný příběh. Ač si Steven Spielberg moc přál natočit vážný film, jímž by diváky a pochopitelně i kritiky přesvědčil o své autorské vyzrálosti. V černošském dramatu Purpurová barva to až tolik nevyšlo (tedy alespoň já se dějem docela protrápil), tady to asi hodně záleží na tom, jak divákovi sedne hyperaktivní otrava Christian Bale. Mně upřímně moc ne. Příběh britského chlapce, který se během japonské okupace Šanghaje za druhé světové války dostává do zajateckého tábora, je rozmáchlou freskou o vystřízlivění z dětských snů. Spielberg vypráví s velkou naléhavostí, nechybí slzy a emoce, ale ke mně jich dorazilo jen pramálo. Navrch opravdové „zlo“ zajateckého tábora nepoznáme. Zato ta obří stopáž je silná káva. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal James Graham Ballard. (Terva)
  • Film sa aj napriek nesporným kvalitám zaradil, spoločne s ďalším Spielbergovým filmom odohrávajúcim sa počas 2. svetovej vojny (1941), medzi najmenej úspešné režisérove projekty dovtedajšej tvorby. (Tomco)
  • Poslední film Ralpha Michaela. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama