Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (918)

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Snáď žiadný iný film nezmenil tvár modernej kinematografie tak, ako to urobili Čeluste. Tento námetom nie práve najkvalitnejší snímok stál za vznikom fenoménu tzv. 'letného blockbusteru' a vyniesol Spielberga na filmový piedestál, čo sú udalosti vskutku historického charakteru. Tieto fakty však nevravia nič o skutočnej kvalite filmu, ktorá je nepopierateľne na vysokej úrovni. Snáď najgeniálnejším ťahom bolo sporadické ukazovanie hlavného rybacieho záporáka filmu. Je pravda, že sa nebolo čím chváliť (prvý model neustále škúlil a nezatvárala sa mu papuľa, potom sa utopil...), no Spielberg už pred tým pochopil jednu sakramensky dôležitú vec, ktorú niektorý režiséri nepochopili doteraz - menej je niekedy viac a v prípade nejakej hnusnej potvory to platí dvojnásobne. A to, že to nebola len 'z núdze cnosť' dokazuje už Spielbergov predchádzajúci menej známy film Duel (1971). Späť k Čelustiam - mnohý si neuvedomujú koľko úsilia za týmto dielom stojí a koľko sebadôvery musel Steven mať aby sa pustil do jeho natáčania len pár rôčkov po tom, ako dokončil natáčanie jednej z ďalších televíznych produkcií. Už len z tohoto dôvodu musím dať päť *. Ten kto neskúsil natočiť vlastný film a nezažil všetky tie nervy a občasné pocity absolútnej bezmocnosti si film ako Čeluste nikdy nevychutná naplno. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kamarád mi vyprávěl, jak při scéně, kdy se v ******* objeví lidská hlava, sebou všichni v kině tak trhli, že se jedna řada kompletně zřítila (to víte, starý kino, spojené dřevěné sedačky...něco takovýho se už dneska v multiplexu nezažije :o)) To myslím hovoří za všechno.... Model žraloka nefungoval tak jak měl, a proto Spielberg volil v první půli spíše náznaky. A udělal dobře. Lidská představivost je totiž mnohdy mnohem děsivější. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Scéna z tohohle fillmu, kdy hraje výtečná hudba Johna Williamse a blíží se žraločí ploutev mě napadá vždycky, když se dívám na nějaký nepodařený horor a je tam trapná chvíle ticha a nudy. Pan Spielberg zde totiž dokázal vytěžit spustu hrůzy z jedné papundeklové ploutve. Celé zvíře moc neuvidíme, ale atmosféra toho, že tam někde dole je, přetrvává celý film a opravdu nevyprchá. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Na mě to na rozdíl od některých pořád funguje. Možná proto, že Čelisti byly pro mě (stejně jako pro celý svět) prvním filmem tohoto druhu, a že jsem je viděl v raném mládí v kině, a že už budu navždy poměřovat každou napodobeninu tímhle originálem. A z těch se působivosti a kvalitám The Jaws přiblížila snad jedině skvělá Kosatka Michaela Andersona. V půli 70. let se Steven Spielberg ještě nerozpakoval zabít ve svém filmu malého chlapce - to byla krásná doba. Je tu i jedna z prvních slavných "lekaček" v historii filmového horroru. Ten moment pod vodou: jako jeden muž vyletěl tenkrát celý sál ze svých křesel. Ultimátní, nezapomenutelný, výborně natočený a velice vlivný film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Potřebujeme větší loď!“ Kdo by neznal Spielbergovy digitální ještěry, kdo by neznal Spielbergovy výlety do druhé světové války, kdo by neznal jeho útoky od obrovského bílého žraloka. Spielberg je značka, Spielberg je jistota. Před čtyřiceti lety, před deseti lety, dnes. Velké problémy s maketami žraloků, přepisování scénáře, špatné počasí, hádky na place, nevraživost mezi hlavními herci, vysoce překročená délka natáčení, navyšování rozpočtu, dohady při postprodukci – Steven to neměl snadné. Nakonec ale stvořil žánr/tradici letních blockbusterů. A tržby a ohlasy (i kritická nařčení) byly halasné. Strategie práce s monstrem – lidožravým bílým žralokem – to byla ukázka talentu ve službách filmařské inteligence. O zvířeti se mluví, hraje se s ním ve videohře, je na plakátu – ale ve filmu diváka (alespoň v první hodince a něco) děsí jen v náznacích. S iracionální hrozbou se tak pracuje náramně. Zlověstný hudební motiv ze skladatelské dílny Johna Williamse (jeden z jeho pěti Oscarů) nejprve nikdo nebral moc vážně, nakonec ale tvoří nedílnou součást legendárního snímku. A Spielberg? Naštěstí měl dostatek rozumu, aby odmítl pokračování, a vrhl se na další neprobádané filmařské cesty. ()

Galerie (216)

Zajímavosti (244)

  • Ve scéně, kdy dojde k zabití malého chlapce na nafukovací matraci, má přihlížející Brody (Roy Scheider) před útokem žraloka na ruce hodinky. V dalším záběru je ale nemá. (ClintEastwood)
  • Když žralok zaútočí na muže v lodičce, tak než ji převrhne, je možné si všimnout, že muž je bosý. Když ale klesá ke dnu jeho ukousnutá končetina, je na ní teniska. (ClintEastwood)
  • Steven Spielberg nebyl u natáčení finální scény "exploze" žraloka. Údajně její natočení svěřil svému asistentu režie. (TheDude)

Související novinky

Tommy Wirkola chystá žraločí thriller pro Sony

Tommy Wirkola chystá žraločí thriller pro Sony

27.07.2024

Zatímco nás v příštím roce čeká padesátileté výročí od uvedení zřejmě nejznámějšího žraločího filmu všech dob, svůj vlastní thriller nesoucí se na vlně Spielbergových Čelistí nyní chystá také studio… (více)

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama