Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

RHK 

všechny recenze uživatele

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Saga rodu Euingu - ehm prequel k Dallasu? Mel jsem obavy vzhledem ke stopazi i zanru - nebojte se nejedna se o western - to je spatny ftip mistniho popisu - romantika pro zeny to taky uplne neni ale velky film a la Jih proti severu to ano. Hodne komplikovanych postav v prubehu nekolika dekad me nakonec docela zaujalo, takze nelituju casu a i svuj pohled na rebela bez priciny prehodnocuji - umel hrat a uz to ma za sebou stejne jako vetsina z filmu - tedka teta Liza, co zemrela pozdejs nez jeji syn Denis ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkolepému, nákladnému, hereckými hviezdami zaplnenému a do seriálovej dĺžky natiahnutému filmu plnému klišé, amerického chlapáctva, patriotizmu a rasizmu som bol nútený pri opakovanom zhliadnutí jednu hviezdičku ubrať. Určite je to nadpriemerný film, ale keď si iba namátkou spomeniem na Veľkú zem, Pod kopytami stád, či Ako bol dobytý Západ, tak zasa nejaké zreteľahodné rozdiely medzi nimi nevidím. Páčilo sa mi, že dialógy rešpektovali úroveň rančerov a ropákov a dodávali tak príbehu punc vierohodnosti aspoň v tomto. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velice poutavá rodinná sága, o novomanželech, jejíchž budoucnost je ukrytá v ropě. První půlka je opravdu zajímavá a skrývá nejednu krásnou scénu. Bohužel druhá půle, kdy všichni hlavní hrdinové zestárnou a začnou řešit rodinné problémy už tak zajímavá není a ke konci začne film dost nudit. Výsledný dojem bohužel nezachraňují ani slušné výkony a velkolepá výprava. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vybrať pre dnešného mladého diváka niekoľko filmov, ktoré všetkými svojimi filmovými prostriedkami najlepšie charakterizujú knematografiu 50tych rokov, Gigant by bol určite v prvej päťke. Mohutná rodinná sága, ktorá výborne charakerizuje americkú spoločnosť. Rodina, vlastenectvo, tradícia armády, obrovské ranče, otázky osídlovania na úkor pôvodného obyvateľstva, ropa, americký podnikateľský sen a v neposlednom rade rasizmus. Ten je tu podávaný štýlom, ako keby bol už v dobe natáčania v Amerike minulosťou, pritom M.L.K. ešte dávno nepovedal to, čím spustil v tejto oblasti revolúciu. Tým je Gigant pre mňa najrevolučnejší. Odpovedá na otázku, čím si Elizabeth Taylor podmanila publikum a prečo mladí milovali Jamesa Deana. Gigant má postavy, pri ktorých budete zmätení so sympatiami a antipatiami voči nim, najmä v momentoch, pri ktorých musíte svoje dovtedajšie postoje prehodnocovať. Možno je to jediný film svojej doby, ktorý ukazuje neprikrášlene negatíva obrovského bohatstva, čiže dosiahnutia amerického sna a jeho dopadu na psychiku citlivého človeka v podobe alkoholizmu a samoty. Je to film podobný rovnako výbornému Sirkovmu Written in the wind z toho istého roku a určite z neho čerpal Anderson v There will be blood. Tie tri a štvť hodiny možno neutečú ako voda, ale určite ako rovnako tekutá, ale trochu hustejšia ropa. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

Reklama

Reklama