Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Románová předloha Jacka Schaefera je vyprávěna očima malého kluka a tento přístup si podržel i Stevensův film. Tím získala jinak typická westernová story o jezdci, který přijel z neznáma a poté, co vykonal svou práci (ochránil rodinu drobného farmáře před nenasytným rančerem), zmizel, svůj půvab a zvláštní lyriku. A. Ladd je ztělesněním Dobra (kristovská figura), Van Heflin je skvělý jako poctivý, byť trochu neotesaný farmář, J. Arthurová miluje svého muže a synka (B. De Wilde), zároveň ji však Shane neodolatelně přitahuje a J. Palance (kompletně v černém) je jedním z nejpůsobivějších pistolnických padouchů. A pokud by kniha a film nestačily, poslechněte si song, který o Shaneovi nazpíval L.Vodička. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dosti realistický western, který zdlouhavým, nicméně působivým a filmově efektním způsobem ukazuje, jak těžce si vydobývali svá práva osídlenci nového kontinentu. Film vznikl v 50. letech, kdy ještě mnozí Američané ze starší generace znali tyto příběhy jako opravdovou realitu, skutečnost, kterou pokud sami neprožili na vlastní kůži, tak alespoň slýchali z vyprávění prarodičů. Jde vlastně o historický film. Na rozdíl od pozdějších westernů (zejména italských, včetně Leoneho) tu nejde o „umění pro umění“, o střeleckou zábavu v manýristickém hávu, ale o variaci na skutečnost. Proto tu také vidíme dosti věrohodně podanou rodinu farmáře i jiné postavy s jejich lidskými slabostmi, které má i hlavní hrdina Shane, a na druhé straně opravdové svině, které se rovněž dovolávají práv a s nimiž se (v různých převlecích) člověk setkává v každé době... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Shane dokonale ukazuje, proč je většina tradičních westernů mému srdci vzdálená. Černobíle nahozené postavy, kde na jedné straně spektra stojí Mirek Dušín divokého západu, a na té druhé esence veškerého zla mě zkrátka nebaví. A zvlášť to platí v případě, kdy je veškeré dění odhadnutelné už po půl hodině a kdy se příběh vleče tak, že se každou půl hodinu podíváte na hodinky. Nic na tom pak nezmění ani fakt, že si Stevens kvůli svým zkušenostem z druhé světové dal záležět na tom, aby přestřelky půsovily realisticky, a že jistá otevřenost (SPOILER Jak vážně je Shane na konci zraněný? Nemůže být on otcem chlapce, když se zdá, že ho chlapcova matka zdá z dřívějška, a když se za svého manžela provdala (teprve) před deseti lety? KONEC SPOILERU) tomu filmu sluší. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to odsoudil jako přeromantizovaný film s divně se chovajícími postavami a uřvaným spratkem, ale napodruhé musím dát plný počet hvězd. Tohle je skutečně jeden ze základních kamenů westernu. Shanea by nemohl hrát nikdo jiný než Alan Ladd, který vypadá přesně tak jak by si ho Joe představoval. Skvělá kamera a lokace, jeden z nejlepších záporáku westernu v podání Jacka Palance, výborní Heflin, Johnson a Arthur. A na tom závěru je skvělé to, že ačkoliv to vypadá že neohrožený hrdina odjíždí triumfálně vstříc novým obzorům, je taky klidně možné že je smrtelně zraněn a odjíždí zemřít do ústraní (nebo jak se říká "do houští"). ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • Miesta natáčania: Grand Teton National Park, Jackson Hole a Teton Range (Wyoming) a Big Bear Lake (Kalifornia). (westerns)
  • Filmová veta "Shane. Shane. Come back!" bola zvolená ako 47. najkrajšia veta, ktorá kedy vo filmoch zaznela. Túto vetu na konci filmu kričí malý chlapec na Shanea. (westerns)
  • Film bol dokončený už v roku 1951, ale proces úpravy režiséra Georgea Stevensa bol taký prísny, že na trh bol uvedený až v roku 1953. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie, pretože film bol veľkým úspechom. (westerns)

Reklama

Reklama