Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Historik 

všechny recenze uživatele

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi koukatelný western, to mě překvapilo, z r. 53. První polovina je vyloženě skvělá, řeší se tu sociálně právní problém vlastnictví půdy. V druhé polovině děj spěje k melodramatu a Stevens tam fabuluje s pohádkou. Obdivovatel Shanea dovede se psem běžet stejně rychle jako jezdec na koni. Jen proto aby byl svědkem závěrečného souboje s Wilsonem. Nicméně jste-li vyčerpaní z práce jako já, mohu vám to doporučit na odpoledne všedních dnů. Poselství to nese-buď hrdým američanem a vlastníkem americké půdy a buď především čestným američanem. Já bych z toho vyvodil...neser se do Iráku, Afgánistánu a Vietnamu, stejně si tam nabiješ držku. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Přesný typ filmu, jehož veškeré kvality byly ohlodány zubem času. Žádný odpad to není, ale pro současného diváka také není co vychvalovat. Dívám se na hodnocení a i Old Shatterhand dával jen 3 hvězdičky :) vzhledem k tomu, že tato postavu je jasně inspirovaná Shanem, tak je to pro tenhle film optimální hodnocení. Ale jestli někdy přijdou zase do módy záběry hvízdajícího nebo se jen tupě křenícího malýho chlapečka, tak Shane zase stoupne na hodnocení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Shane je zaujímavý tým, že sa snaží divákovi priblížiť situáciu a vzťahy, aké panovali na danom území v danom čase. Viac, ako sme pri westerne zvyknutí. Rieši otázku vlastníctva pôdy, ktorá bola vždy na území USA veľmi zapeklitá. Oba tábory si nárokujú na jej vlastnícke právo, každý z iných, ale pochopiteľných príčin. Lenže doba sa stále mení a ten, kto bol na výslní pred pár desaťročiami, pretože získaval pôdu od indiánov, dnes už patrí do starého železa. Pôdu treba aj obrábať a pestovať na nej zemiaky, nie iba pásť kravy. No a chudáci indiáni, tí už sú dávno z hry von. Prostriedkom na dosiahnutie cieľa sa zdá byť vymetenie zbraní z kraja a keďže tie nosia ľudia, bez streľby a poriadnych bitiek sa to neobíde. Shane (film, nie postava) možno pôsobí občas trochu naine, v ďalšej scéne však naopak vyzreto. No a neverím, že z vizáže Alana Ladda si nevzali príklad kostyméri Old Shatterhanda. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)

Reklama

Reklama