Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Silas 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou snímku je, že tvůrci přesně nevěděli, na co se chtějí soustředit. Počáteční mladická nerozvážnost a nadšené hopsnutí do války by mohlo naznačovat, že se dočkáme nějaké velké bitvy. Stone nám však naservíruje jen několik málo záběrů z Vietnamu a obratným střihem se dostaneme do nemocnice. Jenže pokud nemáte základ pro pochopení a soucítění s hrdinou, co ve válce prožil, ve zbytku filmu to nelze dohnat. Takže ty části, které mají tlačit na city, se pak snaží vynahradit (mnohdy úspěšně) Williamsova hudba. Zde prostě ta „ztracená generace“ (a kontrast mezi prvotní rozjařeností a následným prozřením a skepsí z války, politiky, postoje občanů k veteránům) není tak dobře vykreslená jako v Lovci jelenů. Stone se též neubránil stát mimo děj a svůj film pojal spíše jako protiválečnou agitku. Zaujaly mě ty známé výkřiky (zfanatizovaných) jedinců do davu o tom, jak je válka špatná. To, co se zde bere naprosto vážně, perfektně vystihuje Forrest Gump, a o to víc je snímek úsměvný. Ale to je tak vše, co se dá 4. červenci vytknout. Má to atmosféru, kvalitní kameru a hlavně toho geniálního Cruise!! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zvládnutý naturalismus v podobě zaníceného a samozřejmě patriotického boje za vlast. Film, jenž asi v každém vyvolá řadu otázek. Mělo smysl se angažovat do boje ve Vietnamu či nemělo. Byli přeživší hrdinové či nebyli atd. atd. Stone vždycky uměl svou práci odvést tak, že se na dlouhou dobu vryla pod kůži a pokud je taková práce podpořena jedinečným projevem Toma Cruise, je zážitek ještě výraznější. Ačkoliv válečná sekvence zaujímá jen malé procento filmu, je rovněž působivá. Z pohledu vietnamského veterána musí mít takovýto film velkou hodnotu. 80% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Narodený 4. Júla - Olivera Stonea, je zlomovým filmom aj pre režiséra, ale najmä pre herca v hlavnej úlohe, Toma Cruisa, podáva vyrovnaný - strhujúci - prelomový výkon, kde ide sám za seba, a nie je v tieni Dustina Hoffmana - ( Rain Man ). Stelesňuje - skutočnú postavu - Rona Kovica, zo začiatku hrdého vlastenca, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do Vietnamu, tam urobil niekoľko osudových rozhodnutí, ktoré sa pretavili tak, že skončil ako mrzák, ochrnutý na vozíčku, čo sa postupne neskôr nieslo v znamení, ako zapáleného ODPORCU VOJNY VO VIETNAME, tak sa zúčastňoval demonštrácii. Ako najväčšiu výhodu v Tomovom podaní beriem 2. vlastnosti: Deň narodenia - Kovic - 4. júl / Cruise - 3. júl, samozrejme - vekový rozdiel je viditeľný, ale čo ma najviac uchvátilo, ako som pozeral fotografie, je to, že sa podobajú ako vajce - vajcu, keď už má dlhé vlasy, upútaný na vozíčku. Tvorcovia si dali záležať, aby to vyzeralo a pôsobilo autenticky, áno, doba, v ktorej sa film odohráva, t.j 50. roky v úvodných záberoch z Kovicovho dospievania, sú melancholickým pripomenutím - kostýmov, výpravy, kde sa po chvíli presúvam do športového elánu, ktorým je Kovic - zasiahnutý ( zápasenie ) + sa mu rysuje vzťah, to všetko zahodí za plece, a tak sa prihlási do vojny, ako hrdý YANKEE, no, bohužiaľ zistí, že urobil osudnú chybu ! Najväčšie grády má film - práve po hospitalizovaní Rona Kovica, zistení hlavnej príčiny, že nebude môcť chodiť, návratu domov, kde si už nerozumie s rodičmi ( najmä so svojou mamou ), výkyvmi nálad, ktoré hraničia s debilitou, návštevou Mexika, čím sa blíži zmena v tom, že po návrate - začne odsudzovať vojnu ako takú, že to dáva patrične najavo. Oliver Stone bol vo Vietname, preto taký REALIZMUS. Oscarový strih, má niekoľko kazov, ale viac oku lahodí ako škodí, pekná kamera - Boba Richardsona, výrazný výkon Willema Dafoea v MEXIKU. Alebo uchu - lahodiaci - večne sa opakujúci motív - Hudby, Johna Williamsa. - SUMMA - SUMMARUM - Kvalitná réžia + herecký výkon + samotná téma + PREVEDENIE = umelecké dielo ! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v době, když ještě to byl ten Tom Cruise, co z něj fanynky omdlévali, na jeho filmy se stály fronty a kritici ho považovali za talentovaného mladého herce, rád čelil velkým hereckým výzvám a nevlezl do filmu režírovaným nějakým neprověřeným režisérem. Příběh ochrnutého válečného veterána z vietnamské války, který se skutečně stal, takovou výzvu představoval a on jí dostál. V roli je natolik strhující až se tomu nechce věřit. Nejdříve krátce bojuje ve Vietnamu za podpory silného hudebního motivu mistra skladatele Johna Williamse a pak se jeho doživotním průvodcem a společníkem stane invalidní vozík. Sex má odepřený, protože pimpáska mu ustřelili v džungli a močí hadičkou, podléhá depresím a alkoholu. Jeho vůle vyrovnat se s traumatem je obdivuhodně nezlomná. Cruise tohle všechno perfektně zvládnul. Z uhlazeného vojáčka až po hipíka. Jako hipík se mně líbil víc. Jinak skvělý film, který Stone režíruje jako když byl ve vietnamském pekle v totáním nasazení, takže tuhle tématiku má zmáklou, když vše prožil na vlastní kůži. Nelíbila se mně jen místy urputná snaha projevit nad veteránem lítost. Jako divák si chci rozhodovat sám nad svými emocemi. Jinak velmi kvalitní drama. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mladík plný snov a ideálov odchádza za podpory svojej puritánskej matky hrdo bojovať proti komunistom do Vietnamu. Strhujúci príbeh o osude jedného konkrétneho vojaka, ktorý demonštruje nezmyselnosť vojny vo Vietname a ich následkov v USA. Ostatní pľuli na veteránov a z tých sa v úplnej väčšine stávali stroskotanci a končili na okraji spoločnosti. Oliver Stone to naozaj vie, tento film je s ohľadom na drsnú tému vietnamskej vojny úplne výnimočný. Rovnako ako Tom Cruise. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Tom Cruise se ve skutečnosti narodil 3. července. (ČSFD)
  • S rolí Rona Kovica původně počítal Charlie Sheen. Byl zklamaný, že jej Stone neobsadil do této role, která by mu pomohla v jeho herecké kariéře. Dalšími zvažovanými byli Sean Penn a Nicolas Cage. (Monco)
  • Tom Cruise se připravoval na dvě náročné role najednou. Dopoledne se setkával s režisérem Levinsonem a Dustinem Hoffmanem kvůli Rain Manovi a odpoledne se setkával s režisérem Stonem a skutečným Ronem Kovicem. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama