Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

Silas 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou snímku je, že tvůrci přesně nevěděli, na co se chtějí soustředit. Počáteční mladická nerozvážnost a nadšené hopsnutí do války by mohlo naznačovat, že se dočkáme nějaké velké bitvy. Stone nám však naservíruje jen několik málo záběrů z Vietnamu a obratným střihem se dostaneme do nemocnice. Jenže pokud nemáte základ pro pochopení a soucítění s hrdinou, co ve válce prožil, ve zbytku filmu to nelze dohnat. Takže ty části, které mají tlačit na city, se pak snaží vynahradit (mnohdy úspěšně) Williamsova hudba. Zde prostě ta „ztracená generace“ (a kontrast mezi prvotní rozjařeností a následným prozřením a skepsí z války, politiky, postoje občanů k veteránům) není tak dobře vykreslená jako v Lovci jelenů. Stone se též neubránil stát mimo děj a svůj film pojal spíše jako protiválečnou agitku. Zaujaly mě ty známé výkřiky (zfanatizovaných) jedinců do davu o tom, jak je válka špatná. To, co se zde bere naprosto vážně, perfektně vystihuje Forrest Gump, a o to víc je snímek úsměvný. Ale to je tak vše, co se dá 4. červenci vytknout. Má to atmosféru, kvalitní kameru a hlavně toho geniálního Cruise!! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak sam Oliver Stone rekl, v Cete doved vojaky do Vietnamu a bylo nacase je dovest zpatky. A povedlo se mu to perfektne. Pribeh je hodne promakanej a sviznej, takze se porad deje neco zajimavyho, at uz to je detstvi, Vietnam, navrat a deprese nebo boj proti vlade, porad se deje neco zajimavyho a originalniho, protoze takle pojatej film o valce jsem asi jeste nevidel. Oscary za rezii a strih jsou naprosto opravneny, jeste bych prihodil za hudbu, ktera byla vyborna a klidne bych ho dal i Cruisovi, kterej sice s knirkem a dlouhejma vlasama vypadal smesne, ale hral perfektne. Jedinou ani ne tak vytku, ale spis pripominku, mam ke kamere behem casti ve valce, prisle mi silene rozklepana a jakoby kameraman neustale hledal herce a maval s kamerou, takze vysledek byl trochu zmatenej, ale mozna to byl ucel, protoze chteli ukazat, v jakym chaosu se bojovalo. Oliver Stone ani tentokrat nezklamal. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se prostě nezapře. Kdo jiný by mohl o válce ve Vietnamu vědět víc, než tamější veterán Olí. Tři roky po "Četě", která je víceméně jeho autobiografií, se vrhnul na osud ochrnutého veterána Rona Kovice podle jeho autobiografické knihy "Narozen 4. července". Druhá "Četa" se sice nekoná, přesto pan Stone vytvořil silné dílo, které dalo vyniknout především Tomu Cruisovi, který opustil škatuli napomádovaných libových frajírků a střihl si charakterní postavu. A výtečně. Jak jsem ho nikdy moc nemusel, zde jsem mu fandil a soucítil s ním (zvláště když je s ním v posteli ta nádherná Mexická děvka a on prostě...no nemůže, no). I když zbytečně patetické hudby Johna Williamse a zkratkovitosti první poloviny, skloubené s rozvláčností (chvílema mi přišlo, že pan Stone neuvážil zda má točit seriál, nebo celovečerní film) se film neubrání, rozhodně patří mezi hodnotné snímky, dotýkající se Vietnamského traumatu. 80%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dlhú dobu som odkladal tento snímok s presvedčením, že pôde o nejakú klasickú, americkú vymývačku mozgov formou falošného vlastenectva a demokracie. Až dnes mi však došlo, že snímok natočil Oliver Stone, ktorý preferuje trošku inú formu podávania príbehov, a presne tak aj samotný film pôsobí. "Narodený 4. júla" je krutý, no zato priamym náhľadom do svedomia americkej "kultúry", pre ktorú je vojenská invázia, no najmä násilie páchané na ľuďoch mimo jej územia, večným "občianskym" konfliktom. Tom výborný, ako vždy .. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Toma Cruise nemám ráda, ale tady je ještě mladý a tak mi nevadil. Ale i přesto, že zahrál svou roli opravdu skvěle, tak mě ničím nedojal a vůbec sem s nim necítila. Děj byl zbytečně natahovaný a proto mě to místama nudilo. Ale myšlenka je dobrá, jen mi někdy přišlo, to nadávání a stěžování už otravný a jiný záběry zas tak psychopatický, že mi to lezlo na nervy. Ale za celkovej dojem budu ještě hodná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Ve filmu hraje sourozenecká trojice bratrů Baldwinových: Stephen, William a Dan. (Monco)
  • Tom Cruise se ve skutečnosti narodil 3. července. (ČSFD)
  • Ron Kovic a Oliver Stone napsali většinu scénáře společně v kavárně ve Venice v Kalifornii. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama