Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakávaná prezentácia Stoneovho pohľadu na vojnu vo Vietname, tentoraz optikou jej žijúcej obete. V pomaly plynúcom príbehu sledujeme postupnú adaptáciu zmrzačeného Rona na nové podmienky existencie, ktoré veľa možností neponúkajú. Uvedomujeme si aj pokrytectvo a predsudky okolia, ktoré má radšej mŕtvych hrdinov, než mrzákov. Tom Cruise tu podáva neobvykle dobrý herecký výkon. Vcelku je to ale dosť nepríjemný film aj pre neameričanov, presvedčených, že im sa to v žiadnom prípade nemôže stať. A ešte poznámka na okraj: Ron išiel do Vietnamu ako dobrovoľník. Na to by sa nemalo zabúdať. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Stoneho velkolepé, což se dá čekat a taky hodně protiválečné, což u tohohle filmu zas tolik nefunguje jako u jinejch. Ono možná jde o to, že se na otázku válka obrací trošičku z jiného hlediska, z hlediska, ke kterému se každý film neodváží ani podívat, a to je z pohledu vojáka a jeho návratu zpátky na zem do svého rodného města. Podle mě to ale zase není natolik silné jako přímé záběry na psychicky narušeného vojáka ve válce, kterému právě střepina utrhla ruku, nebo z trošku lidštějšího pohledu divák sleduje, jak jeho utrpení končí pod tíhou fetu. To v tomhle filmu není, tady se spíše bojuje za právo jednotlivce ve válce a víc se sleduje psychika narušeného člověka po návratu domů, což určitě není na škodu a určitě se na to dobře kouká, jen to není tak nábojné. Oliver Stone tomu určitě dodal hodně, mladý Tom Cruise, který ve filmu víc najezdí než nachodí taky ukázal, proč není zas tak špatný herec, i když zas tak úchvatně s taky nepřeved a já nakonec po skončení filmu vyšel s tím, že to je tak trošku reklama na květinové děti, ale taky chápu proč to vzniklo, a že všechno na světě má svůj řád. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v době, když ještě to byl ten Tom Cruise, co z něj fanynky omdlévali, na jeho filmy se stály fronty a kritici ho považovali za talentovaného mladého herce, rád čelil velkým hereckým výzvám a nevlezl do filmu režírovaným nějakým neprověřeným režisérem. Příběh ochrnutého válečného veterána z vietnamské války, který se skutečně stal, takovou výzvu představoval a on jí dostál. V roli je natolik strhující až se tomu nechce věřit. Nejdříve krátce bojuje ve Vietnamu za podpory silného hudebního motivu mistra skladatele Johna Williamse a pak se jeho doživotním průvodcem a společníkem stane invalidní vozík. Sex má odepřený, protože pimpáska mu ustřelili v džungli a močí hadičkou, podléhá depresím a alkoholu. Jeho vůle vyrovnat se s traumatem je obdivuhodně nezlomná. Cruise tohle všechno perfektně zvládnul. Z uhlazeného vojáčka až po hipíka. Jako hipík se mně líbil víc. Jinak skvělý film, který Stone režíruje jako když byl ve vietnamském pekle v totáním nasazení, takže tuhle tématiku má zmáklou, když vše prožil na vlastní kůži. Nelíbila se mně jen místy urputná snaha projevit nad veteránem lítost. Jako divák si chci rozhodovat sám nad svými emocemi. Jinak velmi kvalitní drama. 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se prostě nezapře. Kdo jiný by mohl o válce ve Vietnamu vědět víc, než tamější veterán Olí. Tři roky po "Četě", která je víceméně jeho autobiografií, se vrhnul na osud ochrnutého veterána Rona Kovice podle jeho autobiografické knihy "Narozen 4. července". Druhá "Četa" se sice nekoná, přesto pan Stone vytvořil silné dílo, které dalo vyniknout především Tomu Cruisovi, který opustil škatuli napomádovaných libových frajírků a střihl si charakterní postavu. A výtečně. Jak jsem ho nikdy moc nemusel, zde jsem mu fandil a soucítil s ním (zvláště když je s ním v posteli ta nádherná Mexická děvka a on prostě...no nemůže, no). I když zbytečně patetické hudby Johna Williamse a zkratkovitosti první poloviny, skloubené s rozvláčností (chvílema mi přišlo, že pan Stone neuvážil zda má točit seriál, nebo celovečerní film) se film neubrání, rozhodně patří mezi hodnotné snímky, dotýkající se Vietnamského traumatu. 80%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na politiku ve Stoneových filmech je třeba si zvyknout, i když zde je režisér poměrně uměřený v souladu s tím, že točil příběh o skutečném člověku, i když si knižní předloha s jeho názory relativně kvituje. Nepatrná část z Vietnamu je technicky naprosto vynikající a jelikož většina filmařů míří do pralesa, je jeho písečná sekvence relativně originální a o to více působivá. Přesto spočívá celé břímě filmu na hereckém koncertu Toma Cruise, který mě donutil rozvést vlastní polemiku, jak někdo, kdo dokáže zahrát takový part par excellance, se následně může shazovat ve všem možném. Uvěřitelně civilní projev, bravurně zvládnuté party (zvláště ten v nemocnici pro veterány je úžasný), to vše dělá z Cruise v tomto filmu pana herce. Pak snad už jenom škoda trochu nevyžitého prostoru Willema Dafoea a chvilkového sentimentu, jenž však k tomu všemu zřejmě patří a může se konstatovat, že do problematiky vietnamského komplexu přispěl Stone hodně zajímavých dílem, které nutí každého, aby se zamyslel nejenom nad tím, jak se chovat k vysloužilým vojákům. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Tom Cruise se připravoval na dvě náročné role najednou. Dopoledne se setkával s režisérem Levinsonem a Dustinem Hoffmanem kvůli Rain Manovi a odpoledne se setkával s režisérem Stonem a skutečným Ronem Kovicem. (Monco)
  • Skutočný Ron Kovic bol tak dojatý príbehom a stvárnením jeho postavy, že osobne podaroval svoju bronzovú hviezdu Tomovi Cruiseovi. (YoZo8)
  • Ve filmu hraje sourozenecká trojice bratrů Baldwinových: Stephen, William a Dan. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama