Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemám rád žádnou válku. Důvodem je patrně to, že mám jisté problémy s tím, že obyčejní lidé v nich umírají proto, aby se zbrojařským firmám zvedla hodnota akcií, aby farmaceutické společnosti prodali více endoprotéz a aby si lobisté všeho druhu mohli nakoupit větší jachty. Proto pro svou zem obětuji vše, co obětuje ona pro mě - tedy NIC. A proto je tento protiválečný snímek strašně důležitý, i když dalším emerickým loupežnickým výpravám, vedeným pod záštitou Boha, asi nezabrání. Přesto mi dává naději, že touha po světovém míru jednou nebude jen otřepanou frází roztomile tupých missek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Válečný film, který vůbec není o válce, ale jen o jejích následcích. Bez příkras, přímočaře, nekoukáme na matku, které zemřel syn, na těhotnou novomanželku nad rakví svého chotě, ale na příběh mladého vlastence, který šel s chutí bránit zájmy své země. A postupně pochopil, že zájmy politiků se neslučují se zájmy lidu, kterému vládnou. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, tahle Stoneova vzpomínka na Vietnam se konečně povedla. Na to, aby hrůzy války zachytil v Četě, potřeboval kolem dvou hodin filmu (a výsledek - nic moc), zatímco tady mu v Asii stačí pobýt nějakých dvacet minut a ve zbytku se věnovat tomu, co se děje v Americe, jejím proměnám a proměně hlavního hrdiny i ostatních postav. Narozen 4. července je setsakra působivý příběh, v první řadě díky Tomu Cruisovi, který hraje jako o život a je skvělý v každé poloze, v řadě druhé díky režii a v řadě třetí díky nádherné, k slzám dohánějící hudbě Johna Williamse. JFK nepřekonán, ale je to těsné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ron Kovic ač se narodil 4. července je rozeným smolařem. Osud si s ním nepěkně zahrává a tak místo aby prožil lásku jde sloužit do Vietnamu. Z nadšeného bojovníka, který obhajuje vlastenectví a nutnost válčit za lidská práva kdekoli na světě se stává po těžkém zranění až fanatický odpůrce války. Ron Kovic neměl v životě potřebné štěstí. Oliver Stone se umí krásně šťourat v nepříjemných amerických tématech a tímto snímkem svou pověst jen potvrdil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Drsný, silně protiválečný snímek zachycující hořký život jednoho nešťastníka, který se zprvu ve vší naivitě hrnul do války, jenže záhy to pěkně odskákal. V předchozím Stoneově díle Platoon jsme mohli pěkně zblízka ochutnat bitevní vřavu a vcítit se do kůže bojujícího vojáka, nyní nám Stone ukazuje život vojáka mimo bojiště a vybízí nás k pochopení drastických důsledků války. Born on the Fourth of July má sice minimum akce, která je navíc cca o procento horší, než ta v Četě, ale za to oplývá o něco lepším scénářem, je více emocionálnější a v čele má vskutku excelentní herecký výkon Toma Cruise (mimochodem i Dafoe se mi zde líbil více), což z něj dělá více nezapomenutelný snímek (nechci říct přímo "lepší", ale více méně ano). PS: Co se týče hudby dovolím si malou poznámku, že místy trochu moc tlačí na pilu, dokáže sice úspěšně podbarvit již existující emocionální prožitek, ovšem ne ho jen tak z ničeho vytvořit, takže pokud zrovna necítíte nic, působí přehnaně. 9/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)
  • Jeden z mluvčích během demonstrace řekne, že bronzová hvězda a purpurové srdce, které získal za zásluhy ve Vietnamu pro něj nic neznamenají. Tyto dvě ocenění získal Oliver Stone za službu ve Vietnamu. (HellFire)
  • Ve filmu si také zahrálo přinejmenším 11 dalších herců, kteří se objevili ve filmu Četa. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama