Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film Olivera Stonea považujem za menej vydarený pokus o pohľad na vojnu vo Vietname očami dedinského dievčaťa. Ten pohľad je v snahe o nejakú komplexnosť príliš zdĺhavý, umelý a ako konštatoval aj Mikino00 aj nesúrodý. Vysypanie porcelánových čriepkov na zem nevytvorí mozaiku. Rovnako tak drobné životné epizódky pospájané za sebou ešte nevytvoria zaujímavý a príťažlivý film. A neprospelo mu ani tradične ľavicové videnie sveta jeho režisérom. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Filmů o válce ve Vietnamu se natočila hromada, ale všechno je to hlavně o američanech. Tady je hlavní postavou vietnamka a první polovina filmu se točí v podstatě jenom kolem ní, což sice je originální, ale zároveň taky trochu nuda. Zase až tak moc mě nebralo hodinu sledovat, jak má hlavní postava těžkej život. Druhá polovina, která se odehrávala z větší části v USA, mi přišla rozhodně zajímavější. Je to o trochu lepší než Narozen 4. července a zároveň o dost slabší než Četa. 60% ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Stone se chtěl ještě jednou vyjádřit k Vietnamu, tentokrát však nikoli dramatizací vlastní zkušenosti. Namísto toho si vybral memoáry jedné Vietnamky. Docela věřím, že mu připadaly zajímavé, ale v úkolu převést je do formy hraného filmu podle mého soudu selhal. --- Holka toho zažila dost na několik dobrých, zfilmovatelných příběhů. Jenže tento film tím vším jenom jaksi prosviští a skutečné drama k divákovi nepronikne. --- Neuspěje to ani jako "Filmový průvodce problematikou vietnamského konfliktu", protože informuje z naivní a nekonzistentní pozice. I začátečníkovi línému si o té době něco přečíst to zřejmě poskytne jen zmatenou a matoucí představu... zmatku. Tedy, zmatek to ovšem byl, a že to nejvíc odskákali ti nejmenší, to je fakt. Ale ze shlédnutí "velkého" filmu bychom si měli přece jen odnést představu poněkud určitější. --- Není to kravina, je to neúspěch, umělecký i osvětový. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mnohem komornější než většina filmů o vietnamské válce, až na pár výjimek bez drastických scén, ale nesmírně působivé. Široký, rozmáchlá záběr mnoha vrstvami - od pocitu rodové a národní sounáležitosti, přes rozdíly vnímání kultur a ras, až po poválečné syndromy. Opravdu originální a přes svou délku poutavé drama. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré pokračování Stoneova vyrovnávání se traumatu z vietnamské války, které se jedno období táhlo většinou jeho filmů. V popředí stojí příběh vietnamské vesnické dívky, která pozná krutým způsobem hrůzy války. Až pozná dobráckého seržanta Steva, který ji nabídne manželství, ale přesto jejich manželství nebude spokojené kvůli jeho přetrvávajícím psychickým potížím. Film se odehrává ve vietnamském pekle války jen první třetinu než se přesune v ději do San Diega a začne být méně atraktivním. Začne podivně psychologizovat a dobře nasazené tempo se hodně zvolní. Styl, který Stone na plátně nikdy moc nepředváděl. Z hlediska hereckých výkonů to bylo v pořádku, ale k tomu to dlouhá stopáž. Drama, které zůstalo tak nějak ve stínu jeho slavnějších opusů, ale mně se na něj v pohodě dívalo. A to tohle téma nijak nevyhledávám. 60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)
  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)

Reklama

Reklama