Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone své pocity z Vietnamu vtiskl do postavy Charlieho Sheena a jakožto člověk, který si válečné peklo prožil na vlastní kůži, cítil odpovědnost k natáčení do té míry, že peklo z něj udělal i všem zúčastněným. Willem Dafoe někde řekl, že fyzická příprava a přírodní podmínky na místě ho zdecimovaly tak, že už na place nehrál, protože byl tak vyčerpán a v takové depresi, že stačilo jen odříkávat text a ostatní přišlo samo. Jeho výkon byl úžasný a - jak to napsat a nespoilerovat - "k nebesům vztyčené ruce" jedním z nejpohnutějších okamžiků v mých diváckých dějinách. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých reakcií americkej kinematografie na vojnu vo Vietname. Je to o niečo lepšie ako Kubrickova "Olovená vesta“ a len o máličko slabšie ako Coppolova "Apocalypsa“. Oliver Stone odviedol pri natáčaní "Čaty“ výbornú režisérsku prácu. Tak isto je skvelá aj kamera. No je tam jeden prvok, ktorý to viditeľne kazí a kvôli ktorému nemôžem dať plné hodnotenie. Charlie Sheen nezvládol hlavnú úlohu v tak náročnom snímku. Tento holywoodsky zlatý chlapec, ktorý celé roky žije zo slávy svojho otca, je súci tak akurát do preplateného, priblblého sitcomu (Dva a pol chlapa), prípadne natrhnutej, bezduchej paródie (Horúce strely, Scary Movie). "Čata“ bola nad jeho sily. **** ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútnou podstatou vojnových filmov je vystihnúť realistickosť celého prostredia, situácií, podmienok a vzťahov, čo sa Stoneovi dokonale podarilo. 'Čata' je krutý, nemilosrdný film, vojnu ukazuje takú ako si to zaslúži. Dafoe je majster diabol, sošku by som tu určite odporučil! Stone sa vyhral nielen s príbehovou stránkou, ktorá morálne prevyšuje, no akcie, útoky, džungľové pochody, naplánovanie a všetko, čo sa organizovania a niečoho podobného týka, bolo taktiež famózne. A ešte hudba a motív klasiky 'Adagio for Strings'! 95%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dílo Olivera Stonea a nejlepší film o Vietnamu. A asi nejkomplexnější - šílenost války tu místy dosahuje surrealistického (neskutečného) pocitu (závěrečný útok), zároveň se film v jiných scénách natolik drží reality, až je z toho divákovi zle - podobně jako u Ryana si po tomto filmu nepůjdou hrát kluci na válku. Zvěrstva zde dělají obě strany (není to tak patriotistické jako Rambo 2 ani sebemrskačské jako Oběti války). Charlie tu podává patrně svůj nejlepší výkon, ovšem vrcholem jsou Tom Berenger a hlavně Willem Dafoe. Hudbu sice skládal Georges Delerue, kterého miluju, ale většina té překrásné smutné hudby je z klasiky: Samuel Barbar - adagio pro smyčce. Film získal Oscara za film, režii, střih a zvuk. Nominace obdržel za scénář (též Stone), kameru a pro Berengera a Dafoeho ve vedlejších rolích (tehdy to v této kategorii vyhrál Michael Caine za Hanu a její sestry). ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Četa se od většiny válečných filmů líší tím, že se zabývá konfliktem v konfliktu. Řeší totiž rozpory dvou skupin amerických vojáků v jedné četě, násilníků a docela rozumných vojáků. Tato vnitřní nestabilita je pak zdrojem napětí při scénách, kde má četa plnit rozkazy. Toto je výrazným kladem Stoneova filmu. Nedovedu moc vysvětlit, proč dávám 4*. Snad proto, že kromě této zápletky je Četa standardní film z válečného prostředí, který je místy zdlouhavý. Prostě nic, co už byste neviděli jinde. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Charlie Sheen (Chris) v jednom televizním rozhovoru  prohlásil, že mu Keith David (King) zachránil život. Během natáčení v bojovém vrtulníku Huey sebou stroj prudce trhl a Sheen málem vyletěl otevřenými dveřmi, kdyby jej David nepopadl a nevtáhl zpět. (Beer Ceps)
  • Francis (Corey Glover) má po závěrečné bitvě zraněnou levou nohu, i když si poranil pravou
    . (Gordy34)
  • Whiskey, kterou po nejikoničtější scéně filmu pije Barnes (Tom Berenger), je Jack Daniel's. Tato značka byla založena roku 1875 v Tennessee, tedy přesně 100 let před koncem války ve Vietnamu. (MatyM)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno