Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je prostě pan režisér. Tenhle Vietnam patří k tomu nejlepšímu, ale na Coppolu by si musel ještě trochu přivstat. Válka je tu taková všudypřítomná a přitom Vietnamčíci vlastně skoro nejsou vidět. Opravdu sugestivní zážitek, pro někoho možná nudný, ale to není chyba toho filmu. Dnes zaujme i malou rolí Johnnyho Deppa. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se na tomto velice autentickém válečném filmu z prostředí Vietnamu, doopravdy vyřádil – kamera a záběry jsou geniální. Stejně jako scénář a samotný film jako celek. Charlie Sheen a jeho dobrovolné narukování do pekla války, první krutý týden a potom konečná proměna. Strach přeměněn v odhodlání na život a na smrt. Nebyl to jen boj proti nepřátelům, byl to hlavně boj mezi samotnými vojáky. Tom Berenger jako Sgt. Bob Barnes byl pěkná svině a přál jsem mu bolestivou smrt. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film z Vietnamu, který zanechává ultrahluboký dopad. Stoneův nápad vytvořit drama jednotlivce na pozadí konfliktu fanatického velitele a chlapa s dobrým srdcem je prostý a zároveň geniální. Díky atmosféře a strhující režii jsem se Taylorem stal já a na konci jsem se ptal, jestli bych spoušť zmáčknul. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, který realisticky ukazuje hrůzy vietnamské války. Oliver Stone, který tuto válku zažil na vlastní kůži ví, co by měl divák vidět a na co se soustředit. Věčně zkouření vojáci, kteří odpočítávají každý den a hledají odůvodnění, proč jsou vlastně tady. Nesmyslné vraždění nevinných lidí, problémy uvnitř čety. To vše, podtržené výbornými hereckými výkony (především Sheen a Dafoe) a působivou hudbou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zelené peklo, to je přesně to, co vystihuje válku ve Vietnamu. Je to ovšem také to, co se podařilo filmařům převést na plátno v takovém stylu, že i při sledování Čety z pohovky v pokoji, se ocitáte ve vlhké džungli se všemi mravenci, hady a jinými jejími obyvateli z říše zvířat, přičemž společnost vám dělá nervozita, strach a takřka všude přítomný nepřítel bránící svoji okupovanou zem. K tomu všemu přichází déšť, uniforma rychle vsakuje kapky vody a vy ležíte na zemi a chráníte si obličej před hmyzem, ovšem ani teď nesmíte zapomenout na bezpečnost svoji a svých kolegů-kamarádů či rivalů až nepřátel ve vlastní jednotce. Je tedy nutné mít stále po boku svůj nejvěrnější nástroj - nástroj na zabíjení, střelnou zbraň a jiné "členy z této široké rodiny" (granáty, nože, ...). Snímek Platoon je výbornou ukázkou charakterů u jednotlivých vojáků v rámci jedné čety, působí syrovým dojmem, vykresluje válku bez příkras a nedělá z okupantů (Američanů) takové hrdiny, jak to známe z jiných filmů s touto tematikou. Povedený, ba dokonce perfektní je kontrast dvou veteránů, který z jedné strany poukazuje na zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu a z druhé strany působí protiválečně. Objevuje se zde mnoho hereckých es, v roce 1986 ještě neznámých či teprve začínajících. 4* jsou z moji strany nejvyšší možné hodnocení, k 5* něco málo chybí, např. chuť zopakovat si Četu v nějaké relativně krátké době, což u filmů s plným hodnocením mám. Zajímavost: V úvodní "vrtulníkové scéně" zaznívá Jízda valkýr od Richarda Wagnera. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Po závěrečné bitvě má na sobě seržant Barnes (Tom Berenger) triko sice špinavé, ale neporušené. Chvíli poté, když k němu přistoupí Chris (Charlie Sheen) s namířenou zbraní, jsou na triku velké díry a má jiný odstín zelené barvy. (heavy66)
  • Československé útočné pušky SA 58, které vojáci najdou ve vesnici Vietkongu, se skutečně pašovaly ze Zbrojovky Uherský Brod přes Hamburk, Gibraltar a Indický oceán. Poté byly tajně po dílech dopraveny z Číny do Severního Vietnamu. (JohnnyFox)
  • Charlie Sheen (Chris) v jednom televizním rozhovoru  prohlásil, že mu Keith David (King) zachránil život. Během natáčení v bojovém vrtulníku Huey sebou stroj prudce trhl a Sheen málem vyletěl otevřenými dveřmi, kdyby jej David nepopadl a nevtáhl zpět. (Beer Ceps)

Reklama

Reklama