Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Bylo tam pár skvělých pasáží, jako celek, jako autorská výpověď, to pro mě nicméně nefungovalo. Autor ví, o čem vypráví, zároveň ale jako by nevěděl, co tím chce říct. Vše se odráží v hlavní postavě, která střídá povahu (ani ne náladu, ale prostě svoje založení) scénu od scény, a Charlie Sheen je prostě prkno neschopné sdělit nám proč. Spojeno s tuctovým voice-overem to působí jako školní slohovka na téma "válka je špatná". Ale sakra, Vilém je tak andělsky krásný. -"Feeling good's good enough." ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RADUJŽ SE TEDY, MLÁDENČE, V MLADOSTI SVÉ....." O.Stone vypráví příběh nováčka CH.Sheena, který nemá pro jednotku žádnou cenu, dokuď nezíská dost skušeností, aspoň aby se dokázal postarat sám o sebe. výpověď o mazáctví (což je všude), vztahy mezi bílejma a černejma, hulení trávy a o strachu. o strachu na obou stranách. o strachu, který nedovolil udržet si čistý rozum a morálku. o lidech, kterým válka dala možnost chovat se jako zvěř. často nebojovali s nepřítelem, ale sami se sebou. hlavně celá akce ve vesnici je silná. a je jedno, na čí straně jste. nezapomenutelné jsou také předzvěsti válečných scén - ticho, tlukot srdce. nevím, kdo by měl lépe popsat pocity vojáků ve vietnamu než O.Stone. komu jinému by jsme měli věřit, že nepřítel byl přímo ,,v nich". a smrt? co my víme o smrti! ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone | Hudba: Georges Delerue | Produkcia: Arnold Kopelson | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Hemdale Film | Rozpočet: 6 miliónov $ | Tržby: 138,530,565 $ || Ďalší geniálny režisér, ktorý sa snaží byť aj geniálnym scenáristom. A to je škoda. Pretože jediný faktor, ktorý delí Platoona od titulu najlepšieho filmu o vietnamskej vojne, je scenáristická rozpracovanosť. Nemyslím tým, že je jeho scenár zlý, (je silne nadpriemerný) ale mohol byť omnoho prepracovanejší čo sa týka psychológie postáv a vonkajších vplyvov na duševné zdravie vojakov - nie je totiž dostatočne zdôraznené, prečo sa vojaci začali premieňať na chladnokrvné vraždiace stroje. Možno sa Stone bál politických dopadov, ale to sa mi zdá absurdné, takže skôr tam bude neschopnosť integrácie viacvrstvého motivačného podtextu a problematiky modifikovaných potravín vojakov... Ale: Herecká garda je tak neskutočne silná, že mi boli nejaké hlbšie súvislosti celkom ukradnuté. Najväčší priestor dostali Dafoe a Sheen, a aj tomu odpovedá ich herecká excelácia. Brutálnych 88% | HD, HU DTS | ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone právě vybojoval své velké vítězství. Jeho bitevním polem je kambodžsko-vietnamská hranice, jeho stěžejními zbraněmi jsou Willem Dafoe a Tom Berenger a municí mu budiž charaktery postav těchto herců. Motivován složením pocty provedl precizně svoji četu bojištěm a ukázal temné stránky (ne)lidských bytostí. Hvězdné obsazení se předvedlo jako sehraný tým a podporováno tíživým hudebním doprovodem se postaralo o působivý divácký zážitek bez výrazných hluchých míst. 6 miliónů dolarů(rozpočet)/138 miliónů dolarů(výdělky v USA) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Filmový plakát ukazující Eliase (Willem Dafoe) s rukama nad hlavou je vzpomínkou na snímek válečného fotografa Arta Greenspona z roku 1968. (džanik)
  • Závěrečná bitva se skutečně přihodila, jak může dosvědčit technický poradce filmu Dale Dye (kapitán Harris), který byl válečným zpravodajem u 2. praporu 3. divize amerických mariňáků. (džanik)

Reklama

Reklama