Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (503)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo chce moc, nemá nic (jiného v hlavě, než jak toho dosáhnout).. Dialogy se prakticky odehrávají jen ve dvou rovinách (termíny finančníků a moudra o penězích a životě), nicméně Stone vše kočíruje v adekvátním tempu, přiměřeně moralizujících mantinelech a hlavně přitažlivě i pro naprosté laiky. Pak zas až tak moc nepřekvapí, že výsledný efekt (kritické zamyšlení se ani ne tak obecně nad kapitalismem, ale spíše hamižností, cynismem a touze po rychlém výdělku) byl u někoho opačný a ještě navnadil, že hledat štěstí u neviditelné ruky kapitálového trhu, co jedny hladí po hlavičce, aby druhým vytáhla peníze z kapes a udeřila je do solaru, je docela atraktivní. Vždyť přece „Greed is Good“ a chudoba na cti tratí.. Nutno podotknout, že Douglas si roli archetypu finančního predátora, co by ráno koupil vlastní matku za 18, večer ji prodal za 19,5 a ještě jí řekl, jak ji má rád, snad užíval víc, než sendvič mezi Sharon a sekáčkem na led.. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Stoneova fungující moralita měla daleko větší dopad v době svého vzniku a že za ty desítky let až příliš zestárla. Jsme stejně staří, takže to dokážu pochopit. Nedá se jí upřít atmosféra, protože diváka aktivně vtáhne do zpoceného a nervózního prostředí makléřů, a to i přesto, že se nijak neobtěžuje s vysvětlováním či aspoň naznačováním jeho pravidel. Hlavní slabinou je ale scénář, který jen trochu zběhlý divák lehce prohlédne už na začátku a vývoj postav i zápletky mu nedá příliš velkou práci. Naopak silnou stránkou je hlavní herecká dvojka. To, že válí oscarově úlisný Douglas není překvapením, ale odhodlaný Charlie Sheen, jehož postava nasadila ďábelské tempo, to je kreace vpravdě dechberoucí. Životní pravdy v tomhle filmu najdete, ale je jen na každém z diváků, aby posoudil, jestli je chce dostat tak jasně naservírované. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulusí "obchodování" (čti spekulování, podvádění, manipulování) a dalších nekalých praktik na newyorské Wall Street. Příběh je ve své podstatě nesmírně prostý, což je ještě okatější ve srovnání s pokračováním, ale i tak se zde na dvou hodinách rozehrává dost hutné drama. Oliver Stone, který se kromě režie podílel i na scénáři, zde dává divákům najevo i svůj názor na fungování naší demokracie, ale opět - mnohem více se rozjede až v pokračování. Neznalý divák jako já se také dozví něco málo o principu fungování burzy, ale i nadále je to svět, který mi zůstává naprosto cizí a vzdálený stovky světelných let. Hodně mě pobavil John C. McGinley, kterého mám zaškatulkovaného, coby doktora ze Scrubs, a tady kupodivu nikoho neléčí:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z troch hviezdičiek na päť som svoje hodnotenie dlho nedvíhal. Ale na určité filmy treba asi mať nejaký vek, na základnej škole ma veci okolo svetovej burzy asi moc neťahali, teraz už som sa na to pozeral iným okom. Už samotná burza je pre laických divákov nie príliš šťavnatou a zaujímavou témou, Stone z nej však vyžmýkal maximum a tak sa k nám dostal takmer 100%-ne odšťavený nektár, ktorého najsladšiu zložku tvoria herci, scenár a kamera, horkastú príchuť takmer necítiť, až ku koncu, ale celkový dojem z chutnej šťavy to nepokazí. 90%. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený film s relativně nesrozumitelnými dialogy. Buď se hlavní aktéři mezi sebou baví burzovní hatmatilkou, nebo neustále používají pořekadla a přísloví. Herecký výkon Michaela douglase je výborný, ale nikoliv však oscarový (dle mého názoru). Charlie Sheen se zde snaží imitovat Toma Cruise. Jeho výkon je dost hrozný. PS: Nic proti Cruisovi - toho já rád. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983. (Tommassi3)
  • Daryl Hannah byla za svůj výkon oceněna Zlatou malinou pro nejhorší herečku ve vedlejší roli. (skinny9)
  • Gordon Gekko (Michael Douglas) byl zažazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších charakterů amerického filmu na 24. pozici. (TheDude)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama