Reklama

Reklama

J.S. Bach - Fantasia G-moll

  • Velká Británie J S Bach - Fantasy in G Minor
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1965, 9 min

VOD (1)

Animovaný film výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera, v němž i klasická hudba může mít surrealistickou podobu.
V animovaném film režiséra a výtvarníka Jan Švankmajera účinkuje Jiří Ropek (1922–2005), který byl varhaníkem u sv. Jakuba v Praze. (Česká televize)

Recenze (54)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bachovo hudba je ve varhaním podání dokonalá, jak jinak, jenže přidružené záběry a animace se bohužel moc nepovedli. Ne že by vypadali úplně blbě, ale když už mají mít přímou spojitost s hudbou, bylo by vhodné, aby bylo obé seřazeno do jednotného tempa, jenže bohužel polovina je zcela mimo, byť by jinak ony záběry mohli být zábavné a náležitě potemnělé. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer je nejen umělec, ale i milovník umění. Jeho nalézání ztraceného, i když stále přítomného času ve zdech a okolních reáliích, pod zvukem autoritativních tónů, je neméně dokonalé, jako jeho debut. Švankmajer zde výjimečně zachycuje realitu takovou jaká je, i když přece jen trochu po svém, snad aby nám upřesnil, kterýma očima se díváme. ()

Reklama

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Opravdu volny proud fanatazie. Svankamjer tentokrat rozehrava zdi a dvere stareho domu na Bachovu varhanni skladbu. Na zacatku se dockame typicky zvyraznenych zvukovych efektu, ostatek je, pokud jde o zvukovou stranku, je podrizeno hudbe. vazne by me zajimaly Svankmajerovy tvurci metody... Jak se da naanimovat praskani zdi? ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Následujících 9,5 minut asi nejlépe vystihuje samotný název – Fantasia G-moll. Obrazová fantazie (chvílemi spějící k halucinaci) prodchnutá Bachem. Muž vchází do domu, vychází po starých schodech, odemyká dveře, sedá si k varhanům a začíná hrát. Od této chvíle přichází čistě pocitová část. Švankmajer se primárně drží hudby a pod jejími tóny tvoří vizuální představy. Vystupující symetrické obrazce kombinované s nesouladem, přesouvání hmot, gradování záběrů společně s intenzivnější hudbou. Pro mě osobně zajímavá obrazová smršť spojená s depresivní výtvarnou stránkou. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Bacha uznávam ako temer nikoho a Švankmajera, čoby priekopníka lútkovej, veľmi svojbytnej a autorsky vybrúsenej kreativity taktiež. Miernym problémom polcestnej nedotiahnutej spirituálnej symbióze sakrálnych obrazcov v strihovej rytmike organových čísiel badám v akomsi neprogresívnom prístupe. Ak za taký považujem istý režisérov štandard, ktorý číha z jeho dômyselnejších a imaginárne bohatších experimentov. ()

Zajímavosti (1)

  • Jan Švankmajer byl jako milovník umění velmi ovlivněn fotografiemi Emily Medkové, která podobné zdi fotila. Na základě těchto fotografií a ulic, které si sám vybíral, poté snímek natočil. (mchnk)

Reklama

Reklama