Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

Adasin 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se bude už navždy pojit zážitek z festivalu v Karlových Varech, neboť tam jej ve Velkém sále hotelu Thermal uvedl sám režisér Jan Svěrák. Film samotný je hodně zvláštní už jen díky kombinaci všech těch nápadů (ať už se jedná o ty zcela originální nebo o inspiraci ze zahraničí), ale přesto zajímavý, jen musíte být otevřeni možnostem. Největšími plusy jsou určitě herectví Petra Formana, Zdeňka Svěráka a Mariána Labudy a taky hudba, ta hlavní melodie (ten "main theme") byla hodně dobrá a skvěle dokreslovala atmosféru filmu (mimochodem skladatel Soukup byl u karlovarské projekce přítomen také). Kéž by dnes opět natočili něco podobného, vzhledem k tomu, že většina současných českých komedií se zde ocitá v "černých rámečcích," je to potřeba jako sůl. 8/10 ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejhorší film Jana Svěráka, oproti všem ostaním dokonalým dílům je tohle pouze vysoce nadprůměrné a na české poměry naprosto originální. Příběh je velmi zajímavou antiglobalizační alegorii, jejíž oblibu u režiséra naznačili již Ropáci. I zpracování je na české poměry nezvykle výpravné a akce nepůsobí hloupě, jak to tak v našich končinách bývá. Největší vadou je tedy scénář, který se ke konci zamotává sám do sebe a především silně netrefené obsazení hlavní mužské a ženské role! ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, ale místy nedoladěný film, kterému se nedá upřít velká originalita, ale bohužel neni úplně využitej potenciál. Herecký výkony jsou průměrný, ale dostačující, přece jenom tam neni ani moc velkej prostor pro nějaký velký herectví. Za to muzika od Ondřeje Soukupa je už na vyšší úrovni a docela dobře dotváří film. Jediný co je opravdu špičkový je skvělá kamera jakoby uvnitř těla, to je opravdu výborný ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem Akumulátor viděl už tehdy v devadesátkách. A přiznám rovnou měl jsem z toho v hlavě úplný mix pocitů. Problém tohohle filmu byl, že jej psal Zdeněk Svěrák a i když né celý, jeho rukopis tam jasně poznáte. Díky tomu první část filmu docela dobře funguje jako klasická Svěrákovská komedie. Taková, jakou si Svěrák naučil své diváky předchozími filmy s jeho laskavým humorem očekávat. Jenže pak do toho vskočí ten moderní sci-fi prvek a začne se to třískat. Místy to trochu funguje, ale přiznávám, že ač to bylo originální a na svoji dobu s celkem slušnými triky (někdy schválně olschoolovými), ten moderní prvek mi tam nesedl. Skoro bych raději sledoval tu milostnou linii nezi Oldou a Annou. Třeba ta scénka an chatě u auta byla boží. Modrooká Edita Brychta byla a stále je nádherná ženská, ovšem tehdy jí to fakt seklo. Jak se mi tenkrát líbily ty účesy na krátko... Nosila je i Charlize  Theronová, Anne Heche a další... Snad se ta doba ještě vrátí, současná móda polovylepaných hlav mi evokuje vězeňské filmy po zásahu holicích strojků proti záplavě vší a chybí na nich už jen prášek DDT. Ve filmu se mihne i Čágo belo Tereza, kluci z Lucie a vůbec na vás z toho dýchnou ty devadesátky... Krásná doba! Až si říkám, že si jí člověk nestihl pořádně užít. Jestli měl Honza Svěrák strach z televizí, pak chudák vůbec netušil co přinese už za pár let za morovou epidemii doba počítačová a následně tabletová a mobilová. Na to by jeden les nestačil... Je to zvláštní, ale také se někdy večer cítím bez energie po civění do modré obrazovky :-). Naštěstí i mne dokáže nabít Verdiho Nabuco a nejen to. Nedávno se nám od telky rozbil ovladač. Univerzální co jsem koupil nějak nechtěl s naším typem TV komunikovat, takže jsem musel objednat přesně ten samý přímo do výrobce. Stál mě kolem  400 Kč...  Je to  docela darda za kus plastu s tištákem a desítkou gumových čudlíků.  Je neskutečné, že tahle věc zajišťující aby se člověk nemusel u TV už prakticky vůbec hýbat stála před 28 lety úplně stejně jako dnes. Dnes jsem film viděl znovu a bude to asi také tak po těch 28 letech. Určitě se mi líbil víc než tenkrát, ale pořád je to takový eintopf nápadů a scének, které nedrží pohromadě a netvoří nějakou pevnější linii. Originální to je, ale já mám rád pěkně vystavěné příběhy.  Dávám tedy do dálkáče 3 tužkovky. * * * ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Pane, jo, tohle že natočil Svěrák? Akumulátor 1 je smršť těch nejúžasnějších nápadů, která se na mě kdy z televize valila v nehorázném množství. Naprosto mě to vycuclo a na závěrečné titulky jsem koukal jak puk. Je to velmi experimentální komediální dílko s obrovským přesahem. Navíc skvěle zahrané, triky jsou skvělé a poselství je čím dál tím aktuálnější. Tohle je nestárnoucí a bezpochyby nejlepší počin Honzy Svěráků a dost možná nejoriginálnější a nejodvážnější český film vůbec. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Letadlo, které "hrálo" letadlo ATR 72 OK -FXB, byl ve skutečnosti trup jednoho z prototypů letounu L-610 z Letu Kunovice, plánovaný čtyřicetimístný "větší brácha" L 410 turboletu, který se nedostal do výroby. (ČSFD)
  • Ve své době nejdražší český snímek (40 milionů Kč). (Chrustyn)
  • Olda si kúpil množstvo ovládačov, lebo univerzálny na všetky televízory neexistuje, čo zaznie aj priamo vo filme. Pri návrate z opery však pri "súboji" s televízormi vypína všetky vo výklade len jedným ovládačom. (mikinko51)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama