Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

salalala 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejprogresivnější a nejlepší Jan Svěrák, což je trochu smutné. Je asi škoda, že podobný počin přišel tak brzy a diváci ho nepřijali, protože režisérova kariéra se mohla ubírat úplně jiným směrem. Každý záběr je vizuálně nápaditý, originální a neuvěřitelně svěží. Podobně na tom je i tempo, které je dost svižné a celé to vůbec připomíná jeden dlouhý klip, kterému chybí jen nějaký úderný song a výraznější hudební motiv. Ocenit se musí i chytrý a nadčasový scénář, který je paradoxně dnes ještě aktuálnější než před třiceti lety a zároveň je jemnou parodií tehdy populárních akčních filmů a scény jakýchsi "přestřelek" s televizí skrz dálkové ovladače patří k naprostým vrcholům. Petr Forman je v titulní roli zcela přesný a potřebně "nenápadný", hodně zajímavá pak je i Edita Brychta, mezi oběma navíc funguje vztahová chemie, zmínit se pak musí i velmi dobrý Zdeněk Svěrák v asi nejbizarnější roli své kariéry. V závěru je oné progresivity asi trochu moc a poslední třetina je přece jen až moc překotná a tvůrce trochu vyměkne, to ale moc nemění na tom, že Akumulátor 1 je jedním z nejoriginálnějších porevolučních počinů, který na své aktuálnosti neztratil zhola nic a navíc se nestihnul devalvovat pokračováním. 75 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nevím jak Jana Svěráka, ale mě taková hodinka dvě u televize dokáže naopak solidně nabít, samozřejmě člověk u toho nesmí ležet celej den. Scénář má sice v rámci českého bahňáku originální a plný nápadů, dialogy navíc jistí tatínek (i když někdy mi už ta jejich laskavá důvtipnost leze krkem), ale chybí mu větší sevřenost, takhle z téhle parodie amerických akčních sci-fáren kombinované z hřejivou českou člověčinkou s lůzrem v hlavní roli leckterý konzumní divák nebude moudrý a já sám se docela nudil a mumlajícího Formana neustále klopícího oči přímo nenáviděl. Technicky je to pak parádní, ale u řady trikových scén jsem se nemohl zbavit pocitu, že jsou naprosto samoúčelné (všechny ty pohledy dovnitř těla). ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po stránce scénaře poměrně průser. Originální námět je fajn a najde se tam pár vychytaných forků, jinak je ovšem film po dějové stránce docela nezajímavý, postavy jsou dokonale placaté a oba hlavní motivy (Oldův boj za navrácení energie + Oldovy milostné patálie) nefungují. Vše však bohatě vynahrazuje takřka geniální podání příběhu a režie. Krom velmi solidní kamery máme možnost vidět několik vskutku originálních záběrů (close-up vrtání zubů, píchaní injekce z pohledu uvnitř žíly atd...) a hlavně - Svěrák obratně dovede pomocí audiovizuálních prostředků navozovat různou náladu a pracovat s divákem. Právě v tomto ohledu Jan svěrák výrazně vykukuje nad ostatní tuzemské režíséry a koneckonců...kdo jiný by se u nás rozhodl natočit film podle podobného námětu? Nezlobte se na mě, ale kdyby to režíroval kupříkladu Hřebejk, mylsím že by to byla sračka. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film, kde dal Jan Svěrák nejvíce průchod své zálibě v různé efektní technické blbůstky - tyhle scény přímo miluju (zubař, milování, šneci apod.). Kouzelné jsou scény citující hollywoodské filmy (přestřelka). Vedle efektního vizuálního balení zůstává ale jemný humor Svěráka staršího, který je skvělý i jako herec. Příjemně civilní a neokoukaní jsou pak Petr Forman a Edita Brychta. Film nominován na Českého lva v kategoriích režie, herci Forman a Svěrák, scénář, kamera, hudba a střih - jen střih (Alois Fišárek) cenu dostal. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejhorší film Jana Svěráka, oproti všem ostaním dokonalým dílům je tohle pouze vysoce nadprůměrné a na české poměry naprosto originální. Příběh je velmi zajímavou antiglobalizační alegorii, jejíž oblibu u režiséra naznačili již Ropáci. I zpracování je na české poměry nezvykle výpravné a akce nepůsobí hloupě, jak to tak v našich končinách bývá. Největší vadou je tedy scénář, který se ke konci zamotává sám do sebe a především silně netrefené obsazení hlavní mužské a ženské role! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Pri práci na filme sa David Koller (kovboj) a Robert Kodym (indián) dohodli, že oživia rozpadnutú skupinu Lucie. (Raccoon.city)
  • Počítače, ktoré používali na triky a špeciálne efekty, boli dovezené z Ameriky a dokázali aj riadiť rakety s plochou dráhou letu. Preto bolo ešte na ne uvalené embargo a aby neboli zneužité, strážili ich vždy dvaja chlapi s brokovnicami. Nakoniec ich štáb využil veľmi málo, nakoľko s nimi nevedeli poriadne pracovať. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť Mumlavský vodopád v Harrachove, priehradu Slapy či štátnu Operu. Natáčalo sa taktiež na slovenskej kolibe Strednica v Ždiari a na zámku Nová Louka v Bedřichove. Byt Oldu Soukupa (Petr Forman) sa nachádzal na adrese Praha - Nové Město, ulice Boženy Němcové 1882/3. (Raccoon.city)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama