Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (404)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Ta nápaditost! Je neskutečné, kolik toho Svěrákovi dokázali do filmu nacpat. Výsledek kvůli tomu působí místy nekoherentně, jelikož leckteré postupy se v něm objeví pouze jednou, na druhou stranu je znát mladistvý zápal a snaha vecpat do filmu všechny cool věci, co autory napadly. A toho si cením. Současné tuzemské debuty (či obecně filmy mladých filmařů) se drží nepochopitelně při zemi, tady ale mladý Svěrák (který už tou dobou měl za sebou zdánlivě dospělejší a umírněnější Obecnou školu) dal naplno svou hravost a já si to rád užil s ním. Nevyrovnaný, originál a svou naivitou nádherně zábavný snímek. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí, a nevím o tom, protože jsem v bezvědomí. Tento film od Svěráků mi byl jako mladšímu zakazován a později jsem ho kdovíproč pořád opomíjel, nebo na něj zapomínal. Naštěstí toto léto jsem už tento svůj obrovský rest konečně dohnal! Nejsem sice fanda sci-fi, ale tenhle film dopadl v mých očích skvěle. Možná nesourodé spojení mladého zapáleného Jana Svěráka, toužícího natočit americký film v Česku, jeho otce Zdeňka s typickým inteligentním slovním  humorem a Sklepáka Jana Slováka (hlavního herce z Kouře, zde se mihne jako mladý pomocník v obchode) nad scénářem v divokých devadesátkách přineslo skvělý výsledek. Něco takového dát dohromady chce opravdu kus úmění a nápadů, byť třeba výsledku k dokonalosti kapánek schází. Ale nadšení mladého Svěráka se například projevuje v unikátních proslavených záběrech vymodelovaných částí těla,  sklepáckou poetiku  jsem zase shledával v momentech uvnitř televize, na které jsem si možná musel chvíli zvykat, jak byly bizarní a ujeté. A tatínek Zdeňěk je bezpečně poznat pod kusem skvělým hlašek (mým favoritem je JEDNOZNAČNĚ: Vidíte, já přírodní léčitel. A nemůžu do přííírody!!!) Užíval jsem si i mistrovo typické neherecké civilní herectví v možná trochu netypické poloze záhadného léčitele. Naprosto úžasný a neodolatelný je ale Petr Forman v hlavní roli, který předvedl přesný chcípacký výkon a v tomto duchu vtipně podat i některé správně mimoňské hlášky (Když já bych si chtěl i povídat, když mi vy mi pořád strkáte něco do pusy.) BTW:  Já byl vždycky Tichoprd.. Líbil se mi  i Labuda a dokonce  i Polívka se tentokrát vybudil ke skvělé komediální kreaci. A že televize bere energii? No, když někdy (skoro furt) koukám do obrazovky, taky mám najednou občas chcíplý pocit, takže na tom sdělení něco bude. Svěráci ale ve výsledku především servírují laskávý příběh o nalezení lásky, který se nesnaží nějak šokovat. A fakt je to i trochu ze života, otázkou je jen, jak moc konkrétně z toho vašeho života. To už si musíte říct samy.  Jen je to možná místy trochu chaotické s pár hluššími momenty, což mi braní k ještě vyššímu hodnocení. Jinak samozřejmě velká spokojenost. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejprogresivnější a nejlepší Jan Svěrák, což je trochu smutné. Je asi škoda, že podobný počin přišel tak brzy a diváci ho nepřijali, protože režisérova kariéra se mohla ubírat úplně jiným směrem. Každý záběr je vizuálně nápaditý, originální a neuvěřitelně svěží. Podobně na tom je i tempo, které je dost svižné a celé to vůbec připomíná jeden dlouhý klip, kterému chybí jen nějaký úderný song a výraznější hudební motiv. Ocenit se musí i chytrý a nadčasový scénář, který je paradoxně dnes ještě aktuálnější než před třiceti lety a zároveň je jemnou parodií tehdy populárních akčních filmů a scény jakýchsi "přestřelek" s televizí skrz dálkové ovladače patří k naprostým vrcholům. Petr Forman je v titulní roli zcela přesný a potřebně "nenápadný", hodně zajímavá pak je i Edita Brychta, mezi oběma navíc funguje vztahová chemie, zmínit se pak musí i velmi dobrý Zdeněk Svěrák v asi nejbizarnější roli své kariéry. V závěru je oné progresivity asi trochu moc a poslední třetina je přece jen až moc překotná a tvůrce trochu vyměkne, to ale moc nemění na tom, že Akumulátor 1 je jedním z nejoriginálnějších porevolučních počinů, který na své aktuálnosti neztratil zhola nic a navíc se nestihnul devalvovat pokračováním. 75 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkreativnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Škrtnul bych všechny simulace záběrů z lidských útrob, znovu si pořádně rozmyslel pozadí (respektive popředí) některých scén (oplachování krve na pitevním stole atd), protože tenhle svěrákovsky inteligentní scénář nemá takové postranní intence zapotřebí. Přidal bych víc prostoru pro herecký koncert Zdeňka Svěráka. Nejsem úplně přesvědčen, že scény s Kodetem a později s Formanem spouštěným z Titaniku měly nějaký smysl. Výborná hudba, krásná kamera F. A. Brabce vyhýbající se zaběhlým formám. Povedený casting (Labuda, Polívka, Pergnerová, Synková - všichni jsou nejlepšími volbami pro svou roli). Jak už bylo řečeno, nepřekonatelný Zdeněk Svěrák, a (velmi mladý) Petr Forman, herec který se hercem už snad narodil, muž jehož největší životní chyba je, že moc často ve filmu nehrál. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem Akumulátor viděl už tehdy v devadesátkách. A přiznám rovnou měl jsem z toho v hlavě úplný mix pocitů. Problém tohohle filmu byl, že jej psal Zdeněk Svěrák a i když né celý, jeho rukopis tam jasně poznáte. Díky tomu první část filmu docela dobře funguje jako klasická Svěrákovská komedie. Taková, jakou si Svěrák naučil své diváky předchozími filmy s jeho laskavým humorem očekávat. Jenže pak do toho vskočí ten moderní sci-fi prvek a začne se to třískat. Místy to trochu funguje, ale přiznávám, že ač to bylo originální a na svoji dobu s celkem slušnými triky (někdy schválně olschoolovými), ten moderní prvek mi tam nesedl. Skoro bych raději sledoval tu milostnou linii nezi Oldou a Annou. Třeba ta scénka an chatě u auta byla boží. Modrooká Edita Brychta byla a stále je nádherná ženská, ovšem tehdy jí to fakt seklo. Jak se mi tenkrát líbily ty účesy na krátko... Nosila je i Charlize  Theronová, Anne Heche a další... Snad se ta doba ještě vrátí, současná móda polovylepaných hlav mi evokuje vězeňské filmy po zásahu holicích strojků proti záplavě vší a chybí na nich už jen prášek DDT. Ve filmu se mihne i Čágo belo Tereza, kluci z Lucie a vůbec na vás z toho dýchnou ty devadesátky... Krásná doba! Až si říkám, že si jí člověk nestihl pořádně užít. Jestli měl Honza Svěrák strach z televizí, pak chudák vůbec netušil co přinese už za pár let za morovou epidemii doba počítačová a následně tabletová a mobilová. Na to by jeden les nestačil... Je to zvláštní, ale také se někdy večer cítím bez energie po civění do modré obrazovky :-). Naštěstí i mne dokáže nabít Verdiho Nabuco a nejen to. Nedávno se nám od telky rozbil ovladač. Univerzální co jsem koupil nějak nechtěl s naším typem TV komunikovat, takže jsem musel objednat přesně ten samý přímo do výrobce. Stál mě kolem  400 Kč...  Je to  docela darda za kus plastu s tištákem a desítkou gumových čudlíků.  Je neskutečné, že tahle věc zajišťující aby se člověk nemusel u TV už prakticky vůbec hýbat stála před 28 lety úplně stejně jako dnes. Dnes jsem film viděl znovu a bude to asi také tak po těch 28 letech. Určitě se mi líbil víc než tenkrát, ale pořád je to takový eintopf nápadů a scének, které nedrží pohromadě a netvoří nějakou pevnější linii. Originální to je, ale já mám rád pěkně vystavěné příběhy.  Dávám tedy do dálkáče 3 tužkovky. * * * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Prvý film Jana Svěráka so zvukom Dolby Stereo. (BlueNeon81)
  • Letadlo, které "hrálo" letadlo ATR 72 OK -FXB, byl ve skutečnosti trup jednoho z prototypů letounu L-610 z Letu Kunovice, plánovaný čtyřicetimístný "větší brácha" L 410 turboletu, který se nedostal do výroby. (ČSFD)
  • Film navštívilo v kinech 390 747 diváků a vydělal 10 628 865 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama