Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Svěrák vás ve fantastické, žánrově těžko definovatelné podívané zve do světa za televizní obrazovkou, kde se to hemží lidskými obrazy žijícími z naší energie. Nesmělý outsider Olda je jednou z obětí. Celková ztráta energie se nedá léčit aspirinem, a tak Oldovi posílenému energií ze stromů a nečekanou první láskou nezbývá jiné východisko, než tasit ovladač, zavěšený proklatě nízko u boku. Po vzoru amerických Terminátorů, Likvidátorů a Predátorů se pouští do boje s neporazitelnou televizní hydrou. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (402)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jsem v bezvědomí. Už třetí den jsem v bezvědomí a nevim o tom, protože jsem v bezvědomí." Nevím, po kolika letech jsem dnes Akumulátora viděl, ale vím určitě, že "tehdy" se mi tolik nelíbil. On je to nejen nejoriginálnější film Jana Svěráka, ale podle mě také nejoriginálnější film, který u nás od revoluce vznikl. Na diváka se valí přímo tuny ohromně hravých nápadů (za první scénu ze "světa za obrazovkou" by se rozhodně nemusel stydět ani Terry Gilliam), hudba burácí hlavním motivem přímo elfmanovským, na zpočátku trochu zvláštní herectví Petra Formana se zvyknout dá a Zdeněk Svěrák, Marián Labuda nebo Bolek Polívka jsou samozřejmě jistoty. "Ráno jsme byl u prezidenta. Jedině on by mohl zrušit televizní vysílání." - "A co vám řek?" - "Vůbec mě k němu nepustili." ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice vydařená scifi komedie. Filmy podobného ražení (světové) nějak často nevyhledávám, ale jelikož šlo o Svěrákův film, dal jsem tomu šanci a absolutně nelituju. Akumulátor 1 mě učaroval převážně na svou dobu slušnými triky a hlavně tou výukou Tantry. Jelikož jsem chlap, tak tohle bych si určitě nechal líbit. No a to pokoukáníčko na sestřičky…Edita Brychtová – pro mne až dosud neznámá herečka si nevedla vůbec špatně. Každopádně bych si od ní zub vyvrtat nechal (a to nesnáším zubaře). Jinak co se neokoukaného nápadu – nebo lépe řečeno celého scénáře týče, tak k němu nemám sebemenší připomínky. Je jasné, že tohle není podívaná pro všechny, ale já byl doslova učarovaný. Alespoň už vím, proč se nemám dívat na Telku. Už v té době věděli, že se jedná o ZLO a to ještě neviděli dnešní reklamy. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já vám pořádně nedovedu ani říct čím, ale něčím si tento prazvláštní snímek moji pozornost zasloužil. Scénář je výborný a nastíněný problém den ode dne aktuálnější. Nejvíce bych vyzdvihl jednoznačně velmi příjemné a mnohdy super vtipné dialogy. Pochvalu si určitě zaslouží, vzhledem k době vzniku, snad až přelomové efekty. Docela by mě zajímalo, jak byl snímek přijat širokou veřejností v době svého vzniku. Přeci jen se jedná o snímek velice nevšední, v mnoha směrech odvážný a zcela se vymykající běžným konvencím. Mně se snímek zamlouval. Má co nabídnout a myšlenka dvou prolínajících se světů je poměrně pěkná. Škoda, že se Honza Svěrák přeorientoval a posledních 5 let se věnuje výhradně tvorbě neuvěřitelných píčovin. Jeho poslední dvě pohádky jsou vážně totální sračky. Tady bych to viděl na takové výrazně lepší 3 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tento film proste milujem. A nie len pre jeho myšlienku. Zbožňujem aj jeho atmosféru a v mnohých scénach pokoj, ktorý z nich vyžaruje. Tichý hlas Petra Formana a charizmaticky krásnu Editu Brychta, ich elektrizujúcu kombináciu, smrkajúceho filozofa Svěráka aj scény s nasávaním energie. Nemá to chybu :-) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejprogresivnější a nejlepší Jan Svěrák, což je trochu smutné. Je asi škoda, že podobný počin přišel tak brzy a diváci ho nepřijali, protože režisérova kariéra se mohla ubírat úplně jiným směrem. Každý záběr je vizuálně nápaditý, originální a neuvěřitelně svěží. Podobně na tom je i tempo, které je dost svižné a celé to vůbec připomíná jeden dlouhý klip, kterému chybí jen nějaký úderný song a výraznější hudební motiv. Ocenit se musí i chytrý a nadčasový scénář, který je paradoxně dnes ještě aktuálnější než před třiceti lety a zároveň je jemnou parodií tehdy populárních akčních filmů a scény jakýchsi "přestřelek" s televizí skrz dálkové ovladače patří k naprostým vrcholům. Petr Forman je v titulní roli zcela přesný a potřebně "nenápadný", hodně zajímavá pak je i Edita Brychta, mezi oběma navíc funguje vztahová chemie, zmínit se pak musí i velmi dobrý Zdeněk Svěrák v asi nejbizarnější roli své kariéry. V závěru je oné progresivity asi trochu moc a poslední třetina je přece jen až moc překotná a tvůrce trochu vyměkne, to ale moc nemění na tom, že Akumulátor 1 je jedním z nejoriginálnějších porevolučních počinů, který na své aktuálnosti neztratil zhola nic a navíc se nestihnul devalvovat pokračováním. 75 % ()

Galerie (15)

Zajímavosti (53)

  • Rande Oldy a Anny u vodopádu bylo natáčeno u Mumlavského vodopádu nedaleko Harrachova. (hippyman)

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama