Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pěkné, pěkné. Jednoduchý příběh mnohokrát rozveden až do totální absurdity. Několikrát jsem se hlasitě smál. Z toho vyplývá, že tento film bude asi zábavný. Vlasta Burian předvádí svoji one man show, kdy se zhostí nabídnuté šance, což mi velmi vzdáleně připomínalo Gogolova Revizora. Ostatní herci mu zdárně sekundují a jako celek na mě film působí více než povedeným dojmem. Asi jsme se s Vlastíkem Burianem neviděli naposled. Tohle bude za 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Burian a zámena postáv. Dobre, ale ide o to, či sú hlášky vtipné a či z toho všetci okolo vychádzajú ako blbci a nám to bude pripadať vtipné. Ako pozerám, tak väčšine áno, mne však táto komédia nesadla a považujem ju za tú najjednoduchšiu zábavu pre dobové masy. Marvan ako inšpektor neustále pozoruje, ako falošný prednosta robí jeden kiks za druhým a musí mu byť jasné, že je podvodník. Lenže nie je a mne na tejto prihoretosti neprišlo nič vtipné. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Přednostu stanice jsem nechával zajetého v depu celkem dlouho a vlastně jsem se tím ochuzoval o kvalitně natočenou a svižně napsanou komedii, která je výtečným hereckým koncertem Buriana s Marvanem. Film má sice poněkud pomalejší rozjezd a scéna ze zahrádky je spíše (a doslova) takovou ochutnávku, avšak od probuzení ve vlaku se příběh veze na vlně kvalitního humoru v podstatě až do samého konce. Ať už se jednalo o slovní narážky, Burianovy grimasy a fyzické herectví, nebo zmatenou ztřeštěnost nejedné situace - Přednosta stanice je názornou ukázkou kvalitní humoru, jenž hravě odolává zubu času a osloví i dnešní publikum. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

O Burianových filmech je těžko něco psát. Buďto to jsou jeho geniální filmy z období let 32-42, nebo to jsou ty slabší z dřívějších nebo pozdějších časů. Hned když vidím tu úvodní fotku tohohle filmu, kde Burian s Marvanem stojí nad páskou z telegrafu, přesně vidím tu scénu, kdy Burian čte morseovku. Děj je jednoduchý, srozumitelný (jako vždy u Buriana) a vše stojí (a nepadá) jen s jeho výkonem. Jeho klasická suita Marvan Šlégl Trégl je zde, takže má na place své kvalitní přihrávače, kteří ochotně přenechávají většinu slávy jemu. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že Vlastíka Buriana příliš nemusím a jeho komedie mi splývají dohromady v jeden dlouhý proud exhibic jednoho potřeštěného egocentrického fotbalového brankaře. V případě tohoto filmu mu ale odpouštím i jeho angažmá ve Slavii. Když se sešli s Jarouškem Marvanem na peróně v Mokré nad Soupravou, asi je osvítil duch Svatý a sedli si jako nikdy a nikde, jakože se spolu něco nahráli. Jednoduchá zápletka, spousta vybroušených gagů a slovního humoru a starodávná veselohra, kterou si na Nový rok nikdy nenechám ujít. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Vo filme zaznejú dve piesne "Přednosta stanice" v podaní hlavnej postavy Vlasty Buriana, ktorý stvárnil čierneho pasažiera Ťopku, ktorá vyšla aj na platni v roku 1981 s názvom "Perličky stříbrného plátna" a "Pod okny na housle starý tulák hrál", ktorá zaznie v podaní mužského zboru pod vedením Antonína Zacpala (Anatol Jelen). (Raccoon.city)
  • Natáčania sa podľa dobových fotografií spoluzúčastnil prezident Emil Hácha po boku nacistických veliteľov. (Raccoon.city)
  • V závěrečné scéně ve stanici hlásí přednosta odjezd vlaku ve 20:10. Vlak poté odjíždí za plného světla, jenže okolní stromy jsou bez listí. Scény jsou tedy natáčeny na jaře nebo na podzim, ale to už je po 20. hodině tma. Navíc středa 12. byla v roce 1941 v únoru, březnu a listopadu. (rakovnik)

Reklama

Reklama