Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (326)

heyda 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik. Jako vždy perfektní Vlasta Burian. Jeho humor je neopakovatelný. Samozřejmě sám by to asi neutáhl, takže poklona i Zitě Kabátové, Jaroslavu Marvanovi a dalším. Kdybych měl Přednostu stanice zaškatulkovat do filmů pro pamětníky, tak bude patřit k tomu nejlepšímu a tak si zaslouží nejvyšší hodnocení a mé doporučení!!! ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nejlepším film Vlasty Buriana je pro mě jednoznačně U pokladny stál, nicméně Přednosta stanice za ním stojí jen s malým odstupem. Kromě tradičně skvělého Buriana tentokrát dostává přeci jen více prostoru i jeho tradiční kolega Jaroslav Marvan a nutno říci, že to prospívá celému filmu. Jejich třeskuté dialogy jsou tím nejlepším ve filmu a spolehlivě mě dokáží pobavit kdykoliv. Z filmu si pamatuji spoustu skvělých hlášek a vždy, když si jej teď znovu pustím, výborně se pobavím. Je ale pravda, že dříve Přednostu stanice opakovali v televizi už tak často, že jsem měl především na jeho hlavní písničku lehkou averzi. To se ale napravilo tím, že nemám už mnoho let televizi a pouštím si sám co chci a kdy chci… ale zpět k filmu. K dobru mu můžu připočíst také atraktivní prostředí vlakového nádraží, které si o spoustu narážek samo říká. Zkrátka jde o jeden z nejlepších filmů Vlasty Buriana a o jednu z nejlepších prvorepublikových komedií vůbec, takže kdo ještě neviděl, honem to napravte. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Netuším, ktoré miesto na stupni víťazov si tento film zaslúži, rozhodne však na "bednu" patrí. Jednoduchý námet a prítomnosť Burianových spoluhráčov vyvoláva oprávnený pocit, že všetko a všetci tu slúžia ako predskokani k jeho výstupom. Taká je nakoniec schéma takmer všetkých jeho filmov. Rozdiel vidím v tom, že Burianove výstupy v tomto filme nie sú samoúčelnou exhibíciou, ale viac-menej logicky zapadajú do rozohranej situácie. A ak by v niektorých momentoch tak "netlačil na pílu" a nesnažil sa o vyvolanie ďalších záchvatov smiechu za každú cenu, ponechal by som aj pôvodné štyri hviezdičky. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Uplne chapem, preco je tato komedia jedna z najoblubenejsich, ale tentokrat som sa len parkrat pousmial. Uznavam, ze Burian bol perfektny herec, ale ani on ma nedokazal az tak rozosmiat. Ak by som dal 4 hviezdicky, klamal by som sameho seba len preto, aby som sa prisposobil k väcsinovym hodnoteniam, takze za 3... 28.06.2009 ___ Vlasta Burian - (Ťopka) +++ Zita Kabátová - (Julie, přednostova žena) +++ Antonín Zacpal - (Přednosta stanice Anatol Jelen) +++ Jaroslav Marvan - (Generální inspektor Kokrhel) +++ Václav Trégl - (Skladník Pivoda) +++ Theodor Pištěk - (Restauratér Hejhal) +++ Hudba: Jára Benes +++ ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Nádraží v Mokré nad Soupravou je ve skutečnosti stanicí Praha-Jinonice. (HJ-FILIP)
  • Scéna, ve které Vlasta Burian (Ťopka) přijímá telegraf, je založena na osobní zkušenosti Jaroslava Marvana (Jiří Kokrhel), který se do podobné situace dostal na počátku 20. let, kdy pracoval jako poštmistr na Rutênia Subcarpáticai. Řekl o tom Burianovi, který to poté použil v tomto filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama