Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Vendula Brabcová je ve škole považována za zanedbalé a zaostalé dítě. Její matka zcela propadla alkoholu a tak se Vendula nyní musí starat o tři mladší nevlastní sourozence a chodit za matku uklízet už v brzkých ranních hodinách... (oficiální text distributora)

Recenze (97)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film vzbuzující depku tehdy i dnes. 1) Hlavní postava dívka s mušlí Vendulka trochu připomíná matku Terezu v teenagerovské inkarnaci. Ale i tak je snímek docela působivý._____ 2) 15letá Dita Kaplanová (Vendulka) zahrála svou životní filmovou roli._____ 3) Ještě jsem si všiml Petra Bosáka (bratr Jeník, akční flétnista)._____ 4) Výstižný koment: DoneyGal*****. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu silný príbeh o matke - alkoholičke dáva hneď otázku - ako je možné, že silný socialistický systém "splodil" i takú osobnosť, ktorá nezapadá do škatuliek komunistickej strany ... Celkový dojem trošku kazia niektoré prehrávané výkony hercov. Avšak Vendula Brabcová to zahral na jednotku ! ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dívka s mušlí patrí k filmom, u ktorých je veľmi ťažké udržať uveriteľnosť a proporcie. Uznávam, že vynútená starostlivosť o troch mladších nevlastných súrodencov spôsobí rýchlejšie dospievanie a rozvoj potrebných znalostí na úkor tých detských, ale Vendulkina mánia nedeliteľnej rodiny mi pripadala nevierohodná. Takže z celého filmu ma zaujala najmä doba jeho nakrútenia vo vzťahu k jeho depresívnemu vyzneniu a veľmi dobré stvárnenie matky - alkoholičky Evelynou Steimarovou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný sociální příběh. Řekl bych, že jeden z těch drsnějších, co jsem zatím v rámci Československé kinematografie viděl. Každopádně uživatel dobytek to shrnul hodně dobře. V tomhle filmu je totiž celá řada nesmyslů, které ale v rámci příběhu jako takového jsem schopný přejít. Proto ty čtyři hvězdičky. Každopádně ta scéna na haranti, jak si hází peníze do forbesu, ta mě fakt rozesmála. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc smutný film o dětech z rozvrácené rodiny, matce-alkoholičce (výborná Evelyna Steimarová) a jedné malé dívence, která se zoufale snaží zůstat pohromadě se svými sourozenci, na něž je silně citově vázána. Dita Kaplanová se mi v roli Vendulky moc líbila, její půvab, křehkost a přirozenost mě úplně odbourala, bulela jsem jako želva.. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu byla Dita Kaplanová předabovaná Sylvou Sequensovou, protože se autorům nelíbil její brněnský přízvuk. (zla.ovce)
  • V 19. minutě jde na dvoře zaslechnout znělku z televizního pořadu Večerníček (od r. 1965). (Duoscop)

Reklama

Reklama