Reklama

Reklama

Uzumaki

Trailer

Obsahy(1)

Začalo to zcela nevinně: Kirie přistihla otce svého přítele, jak v naprostém vytržení pozoruje spirálovitou ulitu hlemýždě, nevnímaje svět okolo sebe. Mužova bezpříkladná posedlost spirálami zasahuje vše od rozvířeného trávníku po stočenou roládu do polévky. A netrvá dlouho a Kirie přichází na to, že její rodné městečko zasáhla kletba, kvůli níž se všichni jeho obyvatelé mění ve spirály. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Další z podivných japonských úletů. Uzumaki však není tentokrát pouhým experimentem s divákem, nýbrž smysluplným filmem. Bizarní je tu hlavně příběh o malém městě, na něhož je uvalená zvláštní kletba: všichni jeho obyvatelé jsou posedlí spirálami, což je přivádí k šílenství a sebevraždám. První minuty vůbec nepřipomínají horor, ale postupně všechna nálada upadá do hluboké deprese. Zpočátku veselá hudba a až teatrální herectví se úplně vytrácí a do popředí se cpe zvuk zlovolného větru a bizarní proměny i úmrtí vedlejších postav. A vlastně nejen nich, protože nikdo z města není ušetřen. Na to, že to začalo dost nevinně a jednou šnečí ulitou, závěr pak skvěle graduje a je na co koukat. Paráda. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Spiral přichází s hodně zajímavým námětem kterej je podanej typicky japonsky. Co z toho vyplývá? Slušnej bizár. Kde pojem koulet očima dostává opravdu svýmu významu. Spiral přivádí diváka do městečka nad kterým visí jakási hrozba spirály(víru). Pozorný divák si jistě všimne, že spirály lze ve filmu spatřit(od začátku) na každým "rohu" nejenom(třeba) na mracích(měnících se ve spirály) na nebi. Milovníci japan filmů, bizarů a jiných podivností pakliže jste Spiral neviděli tak za zkoušku určitě stojí. Lepší 3hvězdy. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No, takže po letech přichází edit a hvězda dolů= Po přečtení celého komiksu a znovukouknutí na tenhle film mi je skoro smutno. Absolutně nechápu, kde se vzala ta myšlenka natočit rychle film, když měl Ito hotovou zatím jen cca první třetinu svého mástrpísu..?! Přitom by stačilo rok(možná dva)počkat, obsadit lepší herce(ti dva v hlavních rolích jsou vážně špatní) a dát do toho kapičku více peněz a vznikl by legendární bizarhorror ze kterého by tuhla krev v žilách. Takhle je to jen násilně a nešikovně ukončený, atmosféricky přesný přepis rozjíždějícího se příběhu...Obrovská škoda ()

choze 

všechny recenze uživatele

Četl jsem u nás vydanou třídílnou komiksovou předlohu (http://www.comicsdb.cz/serie.php?id=252) a hodně se mi líbila. Film, natočený před jejím dokončením, si vybírá motivy a scény pouze z prvních dvou knih (plus se v závěru mihne reportérka z třetí knhy), a nenajdete v něm tedy epické finále s vysvětlením původu spirálové kletby. Utlumené barvy (komiks je černobílý) vytvářejí dobrou atmosféru a filmařské haluze a přehrávající herci zase adekvátně zprostředkovávají grotesknost předlohy, ale je to celé fest utahané, málokterá scénka dosáhne působivosti jakou měla na papíře a navrch to vyznívá do ztracena. Výborný záběr ale byl průjezd úzkými nočními uličkami města, do kterého se prolne odraz řidiče a spolujezdkyně na předním skle, který se zaostřuje až na jejich reálný obraz. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca, absolútne šialená (a originálna) manga Spirála v češtine vyšla v Zoner Press v trilógii v rokoch 2010 - 2011 a v roku 2021 toto kultové japonské dielo vydala CREW v masívnom omnibuse. Je to vec vskutku nevídaná a bizarná i na japonské pomery äa to už je vážne čo povedať). Filmové spracovanie dopadlo dobre a 4* s podľa mňa zaslúži. Svojráznemu režisérovi sa vcelku adekvátne podarilo sfilmovať nesfilmovateľnú (?) predlohu, takže sa dočkáme špirál v najnečakanejších úsekoch a momentoch, ale i obrích ľudských slimákov a bláznivých vlasov. Divák je absolútne pohltený totálne nepredvídateľnou zápletkou a bizarným dejom a keď už si myslí, že tvorcovia nič šialenejšie nedokážu vymyslieť, hneď z nasledujúcej scény pochopí, aký naivný bol ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen jěště předtím, než Junji Ito dokončil mangu. Film proto odhaluje rozdílný konec a původ děje. (TomikZlesa)
  • Obličej, který mužete vidět při sledování záznamu Shuichiovo otce a podruhé když Kirie vstoupí do jeho domu, patří právě Kirie. (TomikZlesa)
  • Když rozhněvaný policista poprvé vyběhne, a pak se podívá na plakát hledané osoby, jedná se o obličej trůrce mangy Uzumaki, Junjia Itoa. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama