Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák) … (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (167)

honeysuckle odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádka s tak jednoduchým dějem, že by se s ním nevystačila ani nedělní „hodinovka“, natož pak film s devadesátiminutovou stopáží. Vnitřní logika popírá samu sebe: léčivá voda se měla ze světa ztratit, když se jí „zmocní“ někdo sobecký a zlý – v tomto případě stačilo, aby taková osoba na chvilku držela bandasku s trochou oné vody. Takže všichni ti nemocní, kteří po léta přicházeli ke studni a pili léčivou vodu z pohárů, byli dobří? Nebo jim dal král předtím vyplnit psychotesty a prolustroval jejich trestní rejstříky? Paní vod řekla, že se od nich nikdo nemůže odejít zpátky do světa lidí (podle vzoru „co voda schvátí, víc už nenavrátí“). Dokonce princezně bez ptaní vzala paměť, aby jí usnadnila život pod hladinou. Ale když si pro princeznu přišel Jakub, paní vod je po chvilce přemlouvání pustila na svět i s léčivou vodou. Takže princeznu mohla pustit už dávno, když to záviselo jen na ní? Oba mladí spolu mají asi tak tři scény. Viděli se poprvé jako děti, pak deset let nic (i když Jakub na princeznu „myslel každý den“), protože Jakub coural po světě, pak spolu jednou tančili a máme uvěřit, že je tam nějaký hlubší cit. Proč spolu rovnou nevyrůstali – ano, láska princezny a „kluka od vedle“ je už pohádkové klišé – ale děj by to nezměnilo a jejich pouto by bylo uvěřitelnější. V zámku mají všichni o kolečko méně a bezpečnost zajišťují všeho všudy dva polodementní strážní. Všechny postavy kromě zlodušky jsou pasivní. Mladá dvojice (Darija Pavlovičová a Jakub Spišák) je nesmírně sympatická – a to i herecky – ale k čemu to, když se za celou pohádku dopouští vlastní iniciativy minimálně? Kánon velí, aby si hrdina své štěstí zasloužil, ale Jakub šel princeznu zachraňovat až po 70 minutách stopáže a v zásadě jen udělal oči na Lindu Rybovou, aby je pustila na svět a bylo vymalováno.... Ještě si dovolím podotknout, že kostýmy byly stylově/dobově nejednotné a princezně vybrali velice nelichotivé šaty, to si taková hezká holka nezasloužila. Ale hlavně mě to celé vůbec nebavilo. Je mi líto, ale tady nemám, zač hvězdičkovat. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenská vánoční pohádka roku 2020 ve zkratce pozitiva: solidní výprava, sympatické obsazení Mitaš, Pavlovičová, nadprůměrné herecké výkony v podání záporačky Zuzany Kanócz a ve zkratce negativa: děj minimální, předvídatelný, na dnešní dobu mizerné digitální efekty viz. vodní svět. Asi nic k čemu by se člověk podruhé vracel, ale s ohledem na úroveň vánočních pohádek posledních pěti let těsný mírný nadprůměr. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, ačkoli pohádka více osloví děti větší a dospělé. Moc pěkně obsazeno neokoukanými tvářemi, Linda Úžasná, Kemka a Vaněk skvělí, viděno ve slovenském znění, tedy čeští herci předabovaní, však vkusně, za což palec nahoru. Poetické, klidné, milé, Zuzana Kanócz v roli potvory skvělá! Výprava slušná, kostýmy mohly být i pěknější, nicméně vídáme i horší, krásná kamera, námět zaujal, Mitaš v roli krále výborný, Zelinka potěšil, nerušil nikdo. Do toho skladba úžasné horehronské divy Kataríny Málikové, (držitelky několika cen Radiohead, jejíž desky Pustvopol a Postalgia dobývají ten velký hudební svět a uchvátily řady zahraničních par excellence kritiků, obočí zdvihli i Dead Can Dance, Kimbra či Bjork, tedy nic pro běžného konzumenta Elánu, Michala Davida nebo tuc tuc debilovin), kombinace toho všeho evokuje pohádky z časů dávno minulých, jako byla třeba posmutnělá, ale krásná Malá mořská víla nebo Plavčík a Vratko. Nevím, jestli se pohádka zalíbí široké veřejnosti, já však absenci pitvoření, křiku a jiných šaškáren vítám. Pohádka se mi ve svátečním odpolední u ryby se salátem a mísou cukroví líbila moc! Ján Sebechlebský se mi trefil do vkusu, vážnější kusy tohoto žánru mívám ráda (Třetí princ, Hodinářův učeň nebo Král drozdia brada), takže ode mě lepší čtverka- radostná. Dobrou práci s chutí pochválím. Režisér se drží své vize, dobře vede herce a to se u pohádek posledních let nevidí často. Pěkné! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Linda Rybová obsazená jako Paní vod mě sice pobavila, ale to mi na hodinu a půl nevydrželo. Příběh je strašně slabý a kdykoli se nevyvíjí podle přání tvůrců, přijde Linda Rybová, foukne si do dlaně a všechno se srovná. A když je hodná a má takovou moc, proč to nezachránila rovnou? Ano, protože to mělo zabrat hodinu a půl. Nuda, nuda, šeď, šeď, a sem tam nějaká voda. Fakt nevím, jestli se mám pochválit, že jsem u této pohádky zvládl neusnout, nebo si za to vynadat... ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Je to celkem pěkná pohádka. Výborná byla Z.Kanócz, ta si svoji potvoru, vévodkyni Henrietu vyloženě užívala . Líbila se mi taky L.Rybová jako Paní vod a pramenů . Kvůli nim dávám 3,5 - 4 * . P.S.: natáčelo se na Slovensku, mj. na zámku Bojnice, na hradě Červený Kameň a na zámku Smolenice. Titulní píseň Z hladin zpívala Lenka Dusilová. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (10)

  • „Hanka je velmi optimistická. Na vše nahlíží pozitivně. V žádné situaci si nechce připustit, že by bylo něco špatně,“ řekla o své postavě Darija Pavlovičová. (SONY_)
  • Jeden z nejpropracovanějších a nejnáročnějších kostýmů vznikl pro herečku Zuzanu Kanócz. Ta si ve filmu zahrála vévodkyni Henrietu (SONY_)
  • Na Hankiných pytačkách sa objaví Jakub a ukradne fialové sako, ktoré si oblečie. Keď však s Hankou tancuje, nemá fialové ale hnedé sako. A následne, keď ho stráže začnú naháňať, znova nemá hnedé ale fialové sako. (baclajean)

Reklama

Reklama