Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (618)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější je to v prvních epizodách, když je ještě mladá. Pak to malinko ztratí šmrnc, ale zase se hlavní hrdinka hodí do gala a je sexy. Co se partií týče, tak se tvůrcům podařilo pomocí pohledů z očí do očí vystihnout to napětí. Až to občas připomíná zírání při přestřelkách od Sergia Leoneho :) Vada na kráse je, že vždy hráli pouze jednu partii a snad nikdy nebyl pat. A vyhublej šachista/kovboj, s nožem byl snad špatnej vtip. Ten člověk vskutku nebyl cool. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Scott Frank je určitě velice zručný režisér a ukázal to jak u celovečeráků, tak hlavně u seriálové pecky Godless. Tentokrát přináší pozoruhodný příběh geniální šachistky a opět vše vede jasnou a profesionální rukou. Herecky bezchybné, režijně poutavé, plné zajímavých vizuálních nápadů a nebýt občas až příliš vlažného tempa, dal bych plný počet. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dámy vládnou světu. Doslova. Další příběh ženské hrdinky, která za sebou ve výhradně mužském světě nechává právě všechny ty mužské pěšáky. Seriálová adaptace knihy Waltera Tevisa z roku 1983 má sedm dílů v názvech využívajících šachovou terminologii, a hlavně má zajímavou hrdinku Beth s typickými atributy outsiderky. Ve sklepě sirotčince, ve kterém se ocitnula po dobrovolném odchodu matky, v sobě díky správci budovy najde mimořádné nadání pro šachy i silnou závislost na utlumujících lécích. A niterné herectví dráždivé Anyy Taylor-Joy záhy startuje v plné polní. Oslavila patnáctiny (pro nové rodiče vlastně třináctiny), jde jí aritmetika a přírodní vědy, pomáhá v místní kapli. A brzy ve finále svého prvního šachového turnaje rozdrtí rozmazleného bratrance Harryho Pottera. Ano, šachové partie mají spád, všechno je to atmosféricky nasvícené, kamera poletuje kolem postav, výprava a kostýmy jsou skvělé, ale rád bych dostal i něco navíc. Protože zápolit mohli hrdinové v podstatě jakémkoliv sportu či hře. Hlavní hrdinka se chová strojově, divák moc neví, co si myslet. Nemá žádné sociální cítění a postavy okolo ní jen tak procházejí, každý ji možná nějak ovlivní, ale divák vlastně netuší, zda a jak přesně. Proč má s většinou z nich těžce uchopitelný vztah, není jasné. Ano, vyrůstala jen s matkou (a pak s další matkou), ale podrobnosti neznáme, nevíme ani, co se dělo za zdmi sirotčince. Namísto boje hlavní hrdinky s vnitřními démony se spíš klouže po povrchu. Problém zvaný alkohol se ozývá, ale pak lusknutím prstu mizí – před závěrečnou velkou ruskou výzvou. Nějaké emoce projevuje až v druhé části série. A finále je předvídatelné hadr. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(92%) Seriálový zázrak od netflixu je tady! Tentokrát vysoké hodnocení nelhalo, paráda! Nemám ve zvyku moc komentovat seriály, většinou spíš jen filmy. Ale u tohoto udělám výjimku. Zkrátka, zde bych asi divákům doporučil jednu věc. Pokud se vám nebude líbit první díl, nebo ho tak nějak zhodnotíte průměrně půl na půl, tak se do dalších epizod nepouštějte. Mě první epizoda naprosto pohltila. Sledovat prostředí sirotčince v 50. letech a to jak se malá, tichá holka učí hrát ve sklepě šachy a začíná být závislá na jistých prášcích, to se jen tak nevidí. Od dalších epizod tu sledujeme už velkou Beth, kterou bravurně sehrála Anya Taylor-Joy, kterou známe třeba z filmu Rozpolcený. Její herecký výkon je opravdu famózní, stejně jako její dobře napsaná postava. Bavily mě snad veškeré scény. Já osobně šachy nehraji, ale ty šachové turnaje byly prostě napínavé, že jsem sotva dýchal. I mimo tyto herní scény je tu spoustu prostoru ze života té Beth. Její závislost z prášků vyústí i na alkohol, který bude často kombinovat s těmi pilulky. Zaujal mě i vztah mezi Beth a její nevlastní mámou, která jí byla spíš vztahem jako starší sestra, se kterou měla společný jen ten alkohol. Najde se tu i několik silných momentů. Víc k tomu psát nebudu. Jen nevím, jestli bych uvítal další sérii. Zas, takhle mi to přišlo celé docela uzavřené, než aby se to začalo případně kazit. Určitě tento krátký seriál tvořený 7 epizody doporučuji. Ale jak říkám, rozhodující je první díl, aby divákovi sedl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je len veľmi málo miniserálov, ktoré by mi tak ulahodili po filmovej a aj obsahovej stránke. Mám rád šach, a tu je ho naozaj požehnane. A naviac niektoré partie boli riadne napínavé. Čo sa týka hlavnej herečky, tak nemohli vybrať lepšie. Navyše každá jedna časť má čo ponúknuť, a to od nesmelých začiatkov kdesi v sirotinci v sklepe, až po majstrovstvá sveta. Nádherné a inšpirujúce.... A aj ten prvok užívania liekov sem do dejovej linky zapasoval. Tiež sa tu nájde zopár dramaticky silných a emotívnych momentov. Môžem len chváliť a chváliť.... ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Seriál je věnován památce Iepeho Rubingha (17. 8. 1974 - 8. 5. 2020), zakladatele a velkého podporovatele chess boxingu (šachboxu). (oli009)
  • Poslední scéna s Beth (Anya Taylor-Joy) vystupující z auta a korzující parkem směrem ke starším mužům hrajícím šachy, byla natočena v Berlíně. (ČSFD)
  • Překlad českého názvu epizody Odročení je chybný. Dle platného překladu pravidel FIDE se česky jedná o přerušení partie, nikoli odročení. (Lvísrdce)

Související novinky

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

Anya Taylor-Joy v čele dalšího seriálu Netflixu

23.08.2024

Streamovací služba Netflix se zřejmě pokusí napodobit úspěch Dámského gambitu, plánuje totiž další hvězdnou spolupráci s jednou z nejpopulárnějších mladých hereček současnosti, Anyou Taylor-Joy … (více)

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Reklama

Reklama