Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (769)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Troško, kde byly ty jahody sakra ? Jinak jako odreagovačka dobrý i po letech se mnoha vtipům zasměju. Starej Škopek rozvalenej na gauči s lahváčem kontra zamilvanej fešák s Angeliky versus plačíčí Helenka u televize, no to je přece výborný !! Krásná Blažena, která mně jako malýho kluka celkem rajcla, jen jsem ještě tenkrát nevěděl že mě rajcla. Pohodová letní atmosféra a příjemné buranství s přehledem přebijí nic moc příběh. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, jahody bych kategoricky neodsuzoval a neposílal jej slepě do odpadu. Jasně, že je to taková plýtká a notně trhlá komedie, která vypadá, jako by ji točili zaměstnanci nějakého JZD. Jenže, světe div se, one se těm jézeďákům v čele s předsedou Zdendou Třoškou podařilo parádně vystihnout (i když docela karikaturisticky) vidlácké přrostředí česhého venkova s jeho mnohdy bizarními obyvateli. V tomto směru Troška sice přehání, ale věřte, mi že ne až zas tolik - skutečnost bývá mnohdy ještě trhlejší. Kousek od naše domu třeba bydlí zcela věrná kopie Kelišové :-) ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Můžete mít na Trošku jakýkoli názor, ale Slunce seno jahody je v pravém dobrém slova smyslu „lidová komedie“, přesně taková, jak by podle tohoto kudrnatého homokláda měl vypadat, a nevypadá Kaměňák. Pokaždé, když v televizi zabučí kráva parodující známé logo MGM a rozezní se známá melodie, ihned se ocitnu na českém venkově, konkrétně v Hošticích a chtě-nechtě, prosluněná letní atmosféra mi zvedne náladu ještě dřív než se na obrazovce objeví famózní Helena Růžičková jako nekompromisní panímáma Škopková či jiná z velkého množství pestrých (často až přehnaných) postaviček. Ano, tato vesnická „sága“ často více než zavání trapností, díl od dílů je to větší smrad, ale i tak (alespoň u tohoto dílu) nemůžu dát z nostalgie menší než plný počet hvezdiček. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Slunce, vesnice, pohodová atmosféra. Letní nestárnoucí komedie. Kouzlo venkovské bláznivé komedie se u mne trefilo do noty a mohlo by to bavit každého, kdo trávil, třeba jako dítě, letní prázdniny na klasické malé vesnici a vstával s kohoutím budíčkem. Jedna z nejlepších rolí Heleny Růžičkové. 90% (viděl jsem více než 10x) ()

StevenW. 

všechny recenze uživatele

Zlatej šíp když slunce vyšle do polí,rozpálí zem chladnou, jahody když sládnou.Jehličím a senem voní okolí,to je léto co mám rád.Když má léto grády, když je správnej hic.Holky nás maj rády, my je o to víc.Troška něžný lásky nikdy neškodí,v trávě ani v jahodí.Když má léto grády, zem je blažená,vzhůru kamarádi k holkám do sena.Krásnej vzhled je rázem na ten boží svět,zemskej ráj to napohled.Slunce zář když mrakům karty zamíchá,ležím vedle tebe pod blankytným nebem. Dotýkám se tě a štěstím nedýchám,to je léto co mám rád.A proto: Když má léto grády, zem je blažená.Vzhůru kamarádi k holkám do sena.Na zázračný mládí můžeme si hrát,to je léto, co mám rád.:-) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (77)

  • Schvaľovateľov najviac dráždila postava predsedu Rádla (Miroslav Zounar), ktorý hral v kovbojskom klobúku a žul stále žuvačku, čo im pripomínalo spôsob amerického života. Postava mala dopísané do textu, že žuvačku žuje stále preto, aby nemala chuť na cigaretu ako abstinujúci nefajčiar. (Raccoon.city)
  • Ve vyprávění spoluautora scénáře Petra Markova zaznělo, že si zástupci Československých státních drah stěžovali generálnímu řediteli Barrandova, že nikde v ČSSR nejezdí vlak, kde by pasažéři byli nuceni si přesedat, aby se nepřevrátil. (sator)
  • Na začátku filmu, asi v desáté minutě, kdy jde Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) po pěšině k budově JZD, a také ke konci filmu, lze zaslechnout melodii, která je známá z filmu Tenkrát na Západě (1968). Píseň od Ennia Morriconeho s názvem "Adio Cheyenne" hraje ve scéně, kdy na konci filmu postava Cheyenna (Jason Robards) umírá. (Kirman)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama