Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (769)

Okara 

všechny recenze uživatele

Tato dokonale trapná komedie mi jen dokázala, že k "velkému" Troškovi vlastním obrovskou averzi. Nikdy jsem tento "film" nedokoukal, asi jsem zaspal dobu nebo nevím, ale humoru který se zde vyskytuje, prostě nemohu přijít na kloub. No a zápletka filmu to potopila úplně. Jedna hvězdička za jedinou koukatelnou Růžičkovou. 15% ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Snad ani není třeba příliš představovat Troškovu lidovou klasiku, notoricky známou, ale pořád opakovanou. Troškovy se musí nechat, že uměl pracovat s neherci a slušně pobavil. Na tuto komedii se však ve slovníku dá najít jedno nepříliš lichotivé slovo - ohraná. Přesně taková totiž tahle komedie je a na rozdíl od jiných filmů Vám trilogie "Slunce, seno,..." na další shlédnutí nic nepřinese. Ale uznávám, že napoprvé jsem se bavil a ten typický český sebechazovačný humor zapůsobil. Je to naivita, ale v některých momentech trefná, což radši za hranicemi neříkejme... ()

Reklama

Mariin odpad!

všechny recenze uživatele

Teprve dnes jsem se podíval na tento "kultovní" film z venkovského prostředí, který znal snad každý, jen já ne. Podnítilo mne k jeho sledování to, že jsem jel nedávno vlakem do Volyně kolem Hoštic, kam táhla učitelka třidu dětí, aby viděly tu vesnici z filmu...Ale takový šmejd jsem teda nečekal. Trapné, plytké, bez hereckého umění, bez vtipu a hlavně ošklivé tím, jak je tu všude a vždy ponižována lidská důstojnost. Ten Troška, to musí být ale primitiv...(Nedokázal jsem se ani dodívat do konce, i když jsem se snažil co nejvíce). Dobrý komentář např. Pohrobek, Galadriel....a jsem rád, že se shodnu alespoň se třemi uživateli z mých oblíbených, kteří hodnotili také jako odpad. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepší českých komedií, které byly kdy natočeny. Kdo tvrdí něco jiného, tak ten sprostě lže. Vážně se jedná o nesmírně pohodový film, ve kterém lze spatřit hodně humoru. Pokud se tedy agresivně nebráníte. Fakt, že se film nelíbí nějakému debilovi, který hraje golf, nedělá z filmu sračku. Film jsem viděl tolikrát, že už na něj mám téměř alergii. Nicméně, mi v dávných dobách dovedl mnohokrát zvednout náladu a zkrátit večer. Slabší 4*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Trilogii Slunce, seno, ... (přinejmenším jedničku a dvojku) má český divák buď opravdu rád, nebo ji s velkým opovržením disuje jako velkou část Troškovy tvorby. "Jahodová" jednička (paradoxně bez jakýkolich jahod) mě z celé trilogie baví nejvíce - zkrátka se jedná o první část, kde většina humorných a ryze "troškovitých" scén funguje. V podstatě se jedná o velkou studnici dnes již zlidovělých hlášek a humorných sekvencí, které mají často blízko k absurditě. Jak už jsem zmínil, Troškova karikatura - ať už nadnesená nebo čistě upřímná - vesnického života neosloví sice každého, nicméně já se jednou za čas rád vydám do onoho parného léta v Hošticích - za ráznou Škopkovou, uječenou Blaženou, intrikánskou Milunou, místními drbnami, kouzelným dědečkem a mnohými dalšími (polo)šílenými postavičkami. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (78)

  • Ve filmu zaznívá replika: „Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to?“ Poutní kostel Panny Marie Bolestné na Podsrpu je barokní římskokatolický poutní kostel, jenž se nachází na jihovýchodním okraji Strakonic v místní části Podsrp (součást Předních Ptákovic). Kostel je od filmových Hoštic vzdálen 13 kilometrů. (sator)
  • Z filmu museli na príkaz vystrihnúť časti, kde sa hovorilo o tom, že Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) je špión a diverzant a vo filme musel režisér obmedziť význam farára Otíka (Luděk Kopřiva) a jeho pomocníčok na minimum. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama