Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (769)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach jo, nu ano, pane rejžisére. Když si naserete do postele, dá se to ještě zakrejt pod peřinou. Hotový podobenství! . . . Prapočátek následné stále více upadající série. Tehdy snad ještě pochopitelná >ideově< neškodná - takzvaná lidová zábava. Dvě hvězdičky tedy se zavřenýma očima, snad jen pro neporovnatelnou >kvalitu< ve srovnáním s dalšími >troškařicemi< . Škoda více slov. - - - P.S. (3.4.2009 při lehkém večerním nováckém repete...) To je ale bolest, číst tu ty stále přibývající zasvěceně adorantské komentáře s čtyř a pětihvězdičkovými hodnoceními. Pravda, je to zajímavý doklad kulturního myšlení po čtvrstoletí od natočení téhle >letní komedie< . A vlastně i tak trošku vysvětlení, proč dnešní český divák s takovou oblibou se rochní ve všech těch v současnosti vyráběných tuzemských sračkách... A ten Troška? Lze předpokládat, že nebýt pádu bolševika, dávno byl by z něj už >národní< umělec... Hotovej NÁROD SOBĚ!... :-/ ()

Mariin odpad!

všechny recenze uživatele

Teprve dnes jsem se podíval na tento "kultovní" film z venkovského prostředí, který znal snad každý, jen já ne. Podnítilo mne k jeho sledování to, že jsem jel nedávno vlakem do Volyně kolem Hoštic, kam táhla učitelka třidu dětí, aby viděly tu vesnici z filmu...Ale takový šmejd jsem teda nečekal. Trapné, plytké, bez hereckého umění, bez vtipu a hlavně ošklivé tím, jak je tu všude a vždy ponižována lidská důstojnost. Ten Troška, to musí být ale primitiv...(Nedokázal jsem se ani dodívat do konce, i když jsem se snažil co nejvíce). Dobrý komentář např. Pohrobek, Galadriel....a jsem rád, že se shodnu alespoň se třemi uživateli z mých oblíbených, kteří hodnotili také jako odpad. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co proti tomuhle filmu vsichni maj? Nejlepsi co kdy Troska natocil, spolu s druhym dilem. Je zde vyborne ukazanej zivot na vesnici a spousta problemu, ktere jsou uveritelne. Navic jak herci, tak neherci, jsou naprosto dokonaly a kdyz zacnou pronaset naprosto perfektni hlasky, tak to nema chybu. Ja se u tohohle filmu vzdycky nasmeju, povazuju ho za jeden z ceskejch nejlepsich a je muj oblibenej, tak hezky zvednete to hodnoceni aspon o hvezdicku. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí má, nevím proč, tendenci přirovnávat tuto trilogii k Homolkům. Asi kvůli Heleně Růžičkové. Každopádně ke geniálnímu Ecce Homo Homolka si Troškovy produkty nemůžou ani čichnout. Zatímco zejména první díl Homolků, je poměrně hlubokou a částečně vážnou sondou do rodinného života měšťáků za totáče, Slunce seno je jen povrchní a bezduchá crazy komedie. Její úspěch až kultovnost absolutně nechápu. Vtipy mi připadají předvídatelné a děj nezajímavý. Přesto se asi jedná o nejlepší Troškův film. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pavel Kikinčuk - (Šimon) +++ Veronika Kánská - (Blažena) +++ Petra Pyšová - (Miluna) +++ Marie Švecová - (Keliška) +++ Helena Růžičková - (Škopková) +++ Stanislav Tříska - (Škopek) +++ Erna Červená - (Babička) +++ Martin Šotola - (Jirka) +++ Miroslav Zounar - (Předseda) +++ Jiří Lábus - (Béďa) +++ Pavel Vondruška - (Tajemník) +++ Luděk Kopřiva - (Farář) +++ Jiřina Jirásková - (Hubičková) +++ Jiří Růžička - (Josef) +++ ()

Galerie (27)

Zajímavosti (77)

  • Schvaľovateľov najviac dráždila postava predsedu Rádla (Miroslav Zounar), ktorý hral v kovbojskom klobúku a žul stále žuvačku, čo im pripomínalo spôsob amerického života. Postava mala dopísané do textu, že žuvačku žuje stále preto, aby nemala chuť na cigaretu ako abstinujúci nefajčiar. (Raccoon.city)
  • Miestne babky, ktoré režiséra Trošku poznali od mala, mu značne pomohli a ochotne si vo filme zahrali. Ako spomína režisér, dôchodok bol v tej dobe 380 až 400 korún mesačne a štáb im ponúkal 100 až 120 korún denne, tak tie babky behali po dedine tak, ako keby ani nohy nemali. (Raccoon.city)
  • Když učitelka Hubičková (Jiřina Jirásková) v noci na louce zpívá „Měsíčku na nebi hlubokém“, všichni se dívají na měsíc, ale jsou nasvětleni zezadu. V jednom střihu ale jsou nasvětleni zase z opačné strany. (jan.hryz)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama