Reklama

Reklama

Epizody(6)

10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wallová na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií... Mrazivě autentická studie vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017 je nahlížena striktně skrze práci policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný, odhodlaný a nervy drásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Soren Malling, Pilou Asbaek či Pernilla Augustová. Pro Tobiase Lindholma je Případ: ponorka prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scénárista spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na snímcích Hon či Chlast, v české distribuci silně zarezonoval i jeho celovečerní snímek Boj. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další skandinávská exkluzivita. Případ podle pravdy, u kterého bych nevěřil, že se stal, dokud jsem neshlédl první díl a nezačal se o něj trošku zajímat. Technicky je to hodně chladná záležitost, řekl bych, že tu hodně pracovali s přesností a pečlivostí, aby to odvyprávěli co nejpřesněji. Herecky nicméně výborné a pro svojí chladnost i poměrně dost napínavé až do samotného konce. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Řemeslně bezchybně natočej seriál o vyšetřování kodaňské policie, kterej rozhodně nedoporučuju netrpělivejm divákům. Jsou to tři roky, co se tahle brutální vražda švédské novinářky dánským vynálezcem opravdu stala a je zvláštností, že pachatel není v žádném díle ani ukázán, ani zmíněn jménem. Jméno režiséra mluví samo za sebe a jeho rozhodnutí, natočit tenhle příběh jako houževnatej vyšetřovací proces mě osobně hodně bavil. Dánové prostě neskutečně umí a nebýt pomalejšího tempa, nemám co vytknout. Skoro za pět, 85% ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

To, že se objevila minisérie mapující skutečný zločin, ještě ke všemu takto bezprecedentní, bylo pro mě samo o sobě velkým lákadlem. Vybavuji si, jak jsem před pár lety zírala a nechápala, když se v médiích začaly objevovat informace o dané události, takže jsem byla hodně zvědavá, jak se tvůrcům podařilo ji převést na "seriálové plátno". Seriál je z mého pohledu v prvé řadě zajímavý tím, že za celou dobu ani jedinkrát neuvidíme pachatele, vždy se o něm nebo o tom, co řekl například u výslechu, pouze mluví. Ze začátku mi toto trochu vadilo, postupně jsem to začala považovat za přednost minisérie, něco, co ji trochu ozvláštňuje, možná činí i tajemnější, správně odosobněnou (jako kdyby ta hrůza byla o to děsivější, z jiného světa, v němž někde mimo zůstává i zločinec). Říkám si, že by možná mohlo být lepší pojmout věc jako celovečerní film nebo alespoň sérii o pár dílů zkrátit, někdy už mi celé to pomalé pátrání i čekání na různé důležité dílčí objevy a výsledky přece jen přišlo takové moc táhlé. Na druhou stranu oceňuji, že je z minisérie opravdu hodně znát, že chce přiblížit detaily policejní práce, nic nepřikrášlit, nic nezatajovat, ukázat, jaká to může být někdy "piplačka", frustrace, jaké zdánlivé maličkosti mohou rozhodovat o vině a nevině obviněného, jak se mohou míjet potřeby či požadavky policie, státního zastupitelství i soudů jako orgánů činných v trestním řízení. Když se na to člověk naladí, bude asi spokojen. I já jsem byla, ač nezastírám, že (odvisle i od aktuálního rozpoložení) jsem se místy i trochu nudila. A jen tak na okraj - vážně mě baví, jak si může být člověk při puštění čehokoli dánského téměř jistý, že uvidí minimálně dvě tři tváře známé z několika jiných tamních počinů, co se dostaly ven k mimodánským divákům :D Skoro to vypadá, jako že bez některých herců prostě nemůže dánský seriál/film vzniknout. Až na to, že mi někdy chvíli trvá oprostit se od vnímání daného herce ještě v té předchozí roli, v níž jsem ho viděla, mi to ale vůbec nevadí, protože řeč je o hercích dobrých, kteří bezpochyby mají co nabídnout. Za Ponorku celkově (nejen pro herce) ode mě za 75 %. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Čím sme civilizovanejší tým viacej hľadíme do tmy. Zaujímavý, tichý, depresívny a mlčanlivý seriál podľa skutočnej udalosti. Celé je to chladné, držiace si odstup od diváka ale bravúrne herecky zahrané. Chybička na kráse môže byť pre niekoho veľmi pomalé mlčanlivé tempo v ktorom sú často dlhé tiché pohľady kamery do neznáma. Nakoniec to ale hodnotím kladne a som rád, že tam nebol stres, burácajúca hudba a hluční ľudia. Nebol tu žiaden super cool detektív ktorý všetko o prípade vedel už 400 rokov pred Kristom. Za všetkým kladným aj záporným sú tu len obyčajní ľudia. 80 % ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Naproso úžasné a příznám se že jsem o tom příběhu neměl ani tucha. Natočeno dost podobně jako Dánsko-Švédský seriál most, takže pro labužníky super. Dost mě to paradoxně přípomíná tu holku z Prahy z Letňan, která se vrátila z dovolený úplně šťastná a ještě ten večer spáchala sebevraždu z deprese, kdy se 3x bodla do srdce a pak po sobě uklidila ten svinčík v kuchyni a její kamarád muslimskej delaer a druhá spolubydlící na ní u toho koukali a byly tak v šoku, že ji nepomohli :) Naši luxusní vyšetřovatelé pak úplně nechtěně nechali spálit tělo než proběhla pitva. No to se holt stává takové sebevraždy. Ale zpět k seriálu. Pro milovníky severských krimi a zvlášť podle skutečné události se bude hodně líbit. Je skvělé jak si seriál na nic nehraje a prostě se snaží zachytit celé to zdlouhavé vyšetřování aniž by ukázali vyníka po celý seriál. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • O afére bol natočený 90-minútový dokument, ktorý však Netflix následne nezverejnil pre nezhody v zmluvných právach. (Arsenal83)
  • Seriál vznikal za úzké spolupráce se skutečným Jensem Møllerem i rodiči zavražděné novinářky. Filmaři se tak snažili zachytit danou tragédii co nejvěrněji. (Duoscop)
  • Podľa režiséra Tobiasa Lindholma jedinou požiadavkou, ktorú mali rodičia Kim na režiséra, bolo, aby pes rodičov v seriáli menom Iso bol skutočným psom Joachima a Ingrid Wallových. (Arsenal83)

Reklama

Reklama