Reklama

Reklama

Epizody(6)

10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wallová na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií... Mrazivě autentická studie vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017 je nahlížena striktně skrze práci policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný, odhodlaný a nervy drásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Soren Malling, Pilou Asbaek či Pernilla Augustová. Pro Tobiase Lindholma je Případ: ponorka prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scénárista spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na snímcích Hon či Chlast, v české distribuci silně zarezonoval i jeho celovečerní snímek Boj. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý počin. 1)  Nikdy bych neřekl, že pomalý a dost suchopárný počum na odtažité a chladné vyšetřovatele bude tak napínavý. A jo, byl._____ 2)  Nejzajímavější na seriálu mi připadá takřka dokumentárně precizní detailní popis postupu vyšetřování._____ 3)  Spoiler. Působivost snímku zvyšuje i fakt, že pachatele vůbec neuvidíme, jen se o něm mluví._____ 4)  Odnáším si poznání: dodržování demokratických principů a lidských práv stojí hodně peněz zvláště pak v hyperkorektní justici, kterou zde představují Dánové. Ne, že bych to předtím nevěděl, ale neškodí si některé skutečnosti naší blahobytné společnosti občas připomenout._____ 5)  Výstižný koment poskytl gudaulin***, zvláště jeho srovnání se seriálem Devadesátky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi civilní a uměřené. Seriál, který nikam nespěchá a soustředí se na práci vyšetřovatelského týmu. Pachatel zločinu, který chtěl svým činem demonstrovat svoji moc i nepostižitelnost, a zajistit si tak pozornost médií, zůstává trvale nepřítomen. Největší prostor má sice šéf oddělení vražd Jens, ale autor scénáře a režisér v jedné osobě, Tobias Lindholm, se věnuje celému týmu a hlavní slovo v jeho projektu, dá-li se to tak vyjádřit, má propracovaný, dobře fungující a financemi skvěle promazaný systém. Zločince neporazil geniální detektiv, ale mašinérie, která byla ochotná a schopná nekonečné měsíce systematicky prohledávat rozsáhlé prostory mořského dna a zapojit do pátrání špičkové vědce z řady oborů. Tady je namístě srovnání s českými Devadesátkami, kde parta pražských kriminalistů je nucena neustále improvizovat a spoléhat na štěstí. Improvizace v dánské sérii nemá místo. Tam kraluje metodičnost a houževnatost. Rád bych Ponorce nadělil vyšší hodnocení, je tu nicméně jedno velké ale. Lindholm nikam nespěchá a dlouhých záběrů, odmlk a pauz, které mají zvěstovat, že hrdinové přemýšlí nebo že se vyšetřování ocitlo na mrtvém bodě, si užijete, až vás to místy bude mrzet. A to píšu jako divák, který obvykle s pomalým tempem nemívá problém. Každopádně Lindholmův kousek představuje protiváhu na efekt vystavěným dynamickým kriminálním sériím a s tím je nutné počítat. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Čím sme civilizovanejší tým viacej hľadíme do tmy. Zaujímavý, tichý, depresívny a mlčanlivý seriál podľa skutočnej udalosti. Celé je to chladné, držiace si odstup od diváka ale bravúrne herecky zahrané. Chybička na kráse môže byť pre niekoho veľmi pomalé mlčanlivé tempo v ktorom sú často dlhé tiché pohľady kamery do neznáma. Nakoniec to ale hodnotím kladne a som rád, že tam nebol stres, burácajúca hudba a hluční ľudia. Nebol tu žiaden super cool detektív ktorý všetko o prípade vedel už 400 rokov pred Kristom. Za všetkým kladným aj záporným sú tu len obyčajní ľudia. 80 % ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paradnej atmosfere velmi pomaha imersivna a do deja vtahujuca kamera. Vykony a bezny civilny i pracovny zivot zucastnenych su snimane akoby na skrytu kameru, nezucastnene. Pripad ma zaujal, nepoznal som jeho skutocne pozadie a ani to, ako dopadol. Nasadenie sil a prostriedkov, vedcov, potapacov, spravy koronera, rodinne vazby a vztahy vysetrovatelov i obeti mi prisle absolutne uveritelne a velmi dobre podane. Naviac, nalady zucastnenych, frustracie, usielie, sklamania, vobec cela psychologia je podana bez odporneho vydieracstva, uplne inym stylom, nez na aky ste mozno zvyknuti z inych produkcii. Urcite odporucam. Silne stvorhviezdie. Niektore casti su na plny pocet. 85% ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

To, že se objevila minisérie mapující skutečný zločin, ještě ke všemu takto bezprecedentní, bylo pro mě samo o sobě velkým lákadlem. Vybavuji si, jak jsem před pár lety zírala a nechápala, když se v médiích začaly objevovat informace o dané události, takže jsem byla hodně zvědavá, jak se tvůrcům podařilo ji převést na "seriálové plátno". Seriál je z mého pohledu v prvé řadě zajímavý tím, že za celou dobu ani jedinkrát neuvidíme pachatele, vždy se o něm nebo o tom, co řekl například u výslechu, pouze mluví. Ze začátku mi toto trochu vadilo, postupně jsem to začala považovat za přednost minisérie, něco, co ji trochu ozvláštňuje, možná činí i tajemnější, správně odosobněnou (jako kdyby ta hrůza byla o to děsivější, z jiného světa, v němž někde mimo zůstává i zločinec). Říkám si, že by možná mohlo být lepší pojmout věc jako celovečerní film nebo alespoň sérii o pár dílů zkrátit, někdy už mi celé to pomalé pátrání i čekání na různé důležité dílčí objevy a výsledky přece jen přišlo takové moc táhlé. Na druhou stranu oceňuji, že je z minisérie opravdu hodně znát, že chce přiblížit detaily policejní práce, nic nepřikrášlit, nic nezatajovat, ukázat, jaká to může být někdy "piplačka", frustrace, jaké zdánlivé maličkosti mohou rozhodovat o vině a nevině obviněného, jak se mohou míjet potřeby či požadavky policie, státního zastupitelství i soudů jako orgánů činných v trestním řízení. Když se na to člověk naladí, bude asi spokojen. I já jsem byla, ač nezastírám, že (odvisle i od aktuálního rozpoložení) jsem se místy i trochu nudila. A jen tak na okraj - vážně mě baví, jak si může být člověk při puštění čehokoli dánského téměř jistý, že uvidí minimálně dvě tři tváře známé z několika jiných tamních počinů, co se dostaly ven k mimodánským divákům :D Skoro to vypadá, jako že bez některých herců prostě nemůže dánský seriál/film vzniknout. Až na to, že mi někdy chvíli trvá oprostit se od vnímání daného herce ještě v té předchozí roli, v níž jsem ho viděla, mi to ale vůbec nevadí, protože řeč je o hercích dobrých, kteří bezpochyby mají co nabídnout. Za Ponorku celkově (nejen pro herce) ode mě za 75 %. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • O afére bol natočený 90-minútový dokument, ktorý však Netflix následne nezverejnil pre nezhody v zmluvných právach. (Arsenal83)
  • Seriál vznikal za úzké spolupráce se skutečným Jensem Møllerem i rodiči zavražděné novinářky. Filmaři se tak snažili zachytit danou tragédii co nejvěrněji. (Duoscop)
  • Podľa režiséra Tobiasa Lindholma jedinou požiadavkou, ktorú mali rodičia Kim na režiséra, bolo, aby pes rodičov v seriáli menom Iso bol skutočným psom Joachima a Ingrid Wallových. (Arsenal83)

Reklama

Reklama