Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobre spracovaná miniséria o sériovom vrahovi, ktorý si svoje vyčínanie a následnú pozornosť médií patrične užíval. Všetky 3 ústredné postavy zvládli svoje úlohy veľmi dobre (páchateľ, detektív aj spisovateľ) a k nim treba prirátať aj výkon jednej z obetí, ktorá mala to šťastie že stretnutie s Desom nakoniec prežila. HBO možno pochváliť za formát ktorý zvolili, na jeden film by to bolo príliš dlhé ale viac ako 3 epizódy by boli zbytočné, Des možno zaradiť rozhodne medzi projekty ktoré sa im vydarili. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou filmy a seriály, které mají v žánru uvedeno i slovo horor, a já často nechápu, proč tomu tak je, Des v popisce tento termín nemá, ale vůbec bych se tomu nebránil. Na rozdíl od mnohých "hororů" tady tvůrci ignorovali krveprolévání a záběry na nakouskovaný lidský interiér, zato dobře napsanými dialogy a skvělým hereckým projevem Davida Tennanta zajistili až mrazivou atmosféru a taky to, že se mi na minisérii nedívalo příliš příjemně (v tomto případě je to ale rozhodně pochvala). Byl to zážitek. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

O prípade Nilsen som kedysi dávno čítal. To znamená, že som poznal úvod, jadro aj záver. Navzdory tomuto zdanlivému hendikepu ma táto trojdielna séria okamžite vtiahla do deja a bez problémov udržala moju pozornosť. Pritom sa jedná len o absolútne pragmatický popis celého príbehu jednej odpornej ľudskej bytosti. Napriek tomu to bohato postačuje na skvelý dramatický oblúk a obrovskú oporu má aj vo veľmi presnom hereckom obsadení. Takže za 4 doživotia. (19.12.2020) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinová exkurze do hlavy psychopatického vraha. Britská detektivka, která není detektivkou ani rekonstrukcí skutečných událostí. Z větší části se zaměřuje na vraha, co ho vedlo k jeho činům a kolik vlastně zabil ve skutečnosti lidí. Napínavé to není, zpracování je televizní a herecky vyčnívá pouze David Tennant. Stojí to za vidění, ale moc to divákovi nepřinese. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, takto hrané dokumenty sa mi páčia, škoda, že ich nie je viac. Celé mi to pripomenulo seriál s fantastickým McConaugheym v Temnom prípade. Tam presne prebiehali podobné silné rozhovory, ale na rozdiel od Desu to nebol skutočný prípad. Výborné ladené sú tie roky sedemdesiate-osemdesiate, od oblečenia až po zobrazenia reálií, no a zaklincované to bolo špičkovou angličtinou. Navyše tu hrá grandiózna hudba a keď som počul kontrabas, spomenul som si na hutné chvíle v Game Of Thrones, tam hral podobný podmaz. ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama