Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

anderson 

všechny recenze uživatele

O prípade Nilsen som kedysi dávno čítal. To znamená, že som poznal úvod, jadro aj záver. Navzdory tomuto zdanlivému hendikepu ma táto trojdielna séria okamžite vtiahla do deja a bez problémov udržala moju pozornosť. Pritom sa jedná len o absolútne pragmatický popis celého príbehu jednej odpornej ľudskej bytosti. Napriek tomu to bohato postačuje na skvelý dramatický oblúk a obrovskú oporu má aj vo veľmi presnom hereckom obsadení. Takže za 4 doživotia. (19.12.2020) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou filmy a seriály, které mají v žánru uvedeno i slovo horor, a já často nechápu, proč tomu tak je, Des v popisce tento termín nemá, ale vůbec bych se tomu nebránil. Na rozdíl od mnohých "hororů" tady tvůrci ignorovali krveprolévání a záběry na nakouskovaný lidský interiér, zato dobře napsanými dialogy a skvělým hereckým projevem Davida Tennanta zajistili až mrazivou atmosféru a taky to, že se mi na minisérii nedívalo příliš příjemně (v tomto případě je to ale rozhodně pochvala). Byl to zážitek. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Des byl docela děs. To nebudu lhát. Dosti zvláštní seriál, který má skoro vše, co já chci a vyhledávám. Historické, kriminální téma zaměřené na nějaký případ jako od Finchera, ale z britského prostředí. Co by mohlo být špatného? No, ve výsledku dramaturgie a nějaký obecný prožitek z této "zábavy" Jste nějak vhozeni do děje, který není nijak extra zajímavě pojatý. Postavy se plácají z místa na místo s cílem dostat může za mříže, který jim to sice nejdřív usnadňuje, pak komplikuje, ale nijak se nezdá, že by se o něco hrálo, nebo by v tom mělo být nějaké napětí. Suché a nijaké. Bohužel. Mohlo to být velké. A je to malý otisk v roce 2020, který se v něm ztratí i přesto, že rok 2020 je katastrofa na všech pozicích. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kolik mrtvol jste měl najednou v bytě? Nevím, inventuru skladu jsem si nevedl !!! 3 hodinový intenzivní případ o proslulém Skotském sériovém vrahovi jménem Dennis Nilsen, který se přiznává k 15 vraždám mužů, své oběti škrtil, rozčtvrcoval, vařil jim hlavy a měl s nimi homosexuální styk. Nyní je vyslýchán a souzen. Seriál má Mindhunter vibes a atmosféra je místy pěkně vypjatá a mrazivá, dialogy jsou vytříbené, herecký výkon Davida Tennanta je naprosto úchvatný a hodně mě bavil i Daniel Mays v roli detektiva. Líbilo se mi, že divák netuší, zda Dennis Nilsen mluví pravdu anebo tahá všechny policisty za nos a v nejistotě tkví síla. Vrcholem jest soudní proces, který bere dech. Úvodní scéna, kdy vraha chytí po nalezení ostatků lidských těl v odpadu jim vrah na to odpoví. Pojďte nahoru, zbytek mám ve skříni! Hodně dobrý a pro fanoušky sériových vrahů rozhodně povinná jazda! 8/10. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Dennis Nilsen, sériový vrah ktorý desil Anglicko v minulom storočí a lapenie ktorého bola neskutočná náhoda. Atmosféra tej doby zachytená ako vždy precízne a pomalé budovanie napätie graduje až do súdnej siene. Nečakajte akčné sekvencie, všetko je to skôr o dôslednej práci vyšetrovateľov ktorých životy sú jeden veľký stres a tona cigariet. Vrah je veľmi inteligentný a mätie stopy aby skomplikoval súdny proces. Chválim výborného Davida Tennanta, ktorý ako keby skutočnému vrahovi z oka vypadol. Páčila sa mi aj rola životopisca, ktorý sa držal pri zemi. Tento druh seriálu - true crime veľmi môžem a toto dielo rozhodne odporúčam. 80 % ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama