Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (94)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zatímco některé spolukomentátory Wong Fei-hung zaujal jen jako série spektakulárních kung-fu soubojů, k nimž se musí divák prokousat skrze nut/dnou příběhovou vatu, moji pozornost si naštěstí dokázal udržet konstantně. Hark Tsui je dobrý v budování poměrně specifické a těžko popsatelné atmosféry, v níž se odlehčenost kříží s pochmurností a daří se mu vykreslovat rafinovaně přitažlivý a přitom nikoli prvoplánově podbízivý obraz tradiční Číny. V akčních scénách klade důraz na elegantnost pohybu, takže užívá méně matoucí a provázanější střihovou skladbu než v jiných svých filmech. Překvapivé nicméně je, že režisér z bohatého a moderního Hongkongu, který navíc prožil část života v USA, natočí snímek tak důsledně antizápadní a antimoderní - nejenže západní obchodníci Čínu vykořisťují a západní lékařská věda nemá co nabídnout ve srovnání s tradiční čínskou medicínou; i obyčejný fotoaparát je tu zdrojem potíží a nebezpečí. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zápletka je jasně daná, místy drsnější děj je odlehčený drobnými komediálními prvky - a vyvíjí se podle očekávání: Zákeřní padouši z řad cizinců i Číňanů jsou (jak bývá zvykem) v přesile, takže Jet Li v roli čínského lidového hrdiny Wong Fei-Hunga má plné ruce práce. Pokud nehledáte víc než skvělou akční zábavu s velice originálními a perfektně provedenými souboji, nemůžete být zklamaní. A pokud chcete rozebírat režii a scénář, vězte, že Američané (a v neposlední řadě třeba i Italové) mají zase své westerny - a převážná většina z nich dodnes funguje na naprosto stejných principech. Nepodstatný rozdíl spočívá pouze v tom, že roli hlavních hrdinů v nich přebírají nesmlouvaví pistolníci, kteří nosí kolty proklatě nízko ... :-) ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Akční historická komedie staví svou vlasteneckou zápletku na mocenském pronikání západních hodnot do tradiční čínské kultury a teritorií, jenže to u zahraničního publika tolik nerezonuje. Příběhovými scénami jsem se tedy víceméně prozíval, aby mou pozornost vždy strhly výborné (drátové) bitky Jeta Li, zejména ta legendární závěrečná se žebříky. [Napoprvé jsem hodnotil za 4* asi právě kvůli ní.] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že zatím mě nejvíc dostal druhý díl, který jsem viděl vlastně jako první. Ty souboje mi tam přišly nejlepší. Jenže tady je ta scéna se žebříky a ta se zdá skoro neuvěřitelná. Tohle jsou scény, pro které se chcete na hongkongské filmy dívat. Jet Li je zde naprosto úchvatný, ale i tak mi přijde film moc roztahaný. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nechapem ako sa tomu, napriek zmatenemu rozpravaniu a dost nezaujimavemu deju, podarilo vybudovat ten pocit osudovosti a dejovej epiky. Hlavne vsak je, ze tam je obrovska hronada akcie (velmi casto skvelej), vizual sa tiez velmi vydaril a remeselne je to miestami na urovni Hollywoodskej velkoprodukcie. Aj napriek rozpakom som si to dost uzil, ale pokracovania vidiet nepotrebujem. Jet Li prekvapivo v pohode aj herecky, nie iba atleticky. Takze miestami trochu nuda a casto pocit, ze pozeram velku nesmrtelnu klasiku. 8/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Často sa uvádza, že choreografiu bojových scén vytváral Yuen Woo-Ping, ktorý však nemá s týmto filmom nič spoločné. Choreografiu v skutočnosti vytváral Lau Kar-Wing (Chia Yung- Liu). (Michal123)
  • Wong Fei-hung praktizoval hung-gar kung-fu, zatiaľ čo Jet Li vo filme predváza väčšinou metódu "dlhých pästí" a tai-chi. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama