Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (94)

H34D 

všechny recenze uživatele

Předem je třeba si přiznat, že příběhové poslání o konfrontaci čínských tradic s novou vlnou euroamerických vynálezů a kultury se příliš nevydařilo a děj opět, jako u většiny akčních filmů, hraje jen druhé housle. Je tady však Jet Li v rozkvětu, spousta výborně zvládnuté akce, prvotřídní kung-fu s efektním použitím lan a celkově velmi příjemná vizuální forma - slunce, déšť, zpomalené záběry - pěkné a chytlavé. Opravdu škoda jen toho balastu kolem, jádro patří ke špičce bojových filmů a tak nezbývá než doufat, že Director's cut je toho z větší části vystříhán... 8/10 ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zatímco některé spolukomentátory Wong Fei-hung zaujal jen jako série spektakulárních kung-fu soubojů, k nimž se musí divák prokousat skrze nut/dnou příběhovou vatu, moji pozornost si naštěstí dokázal udržet konstantně. Hark Tsui je dobrý v budování poměrně specifické a těžko popsatelné atmosféry, v níž se odlehčenost kříží s pochmurností a daří se mu vykreslovat rafinovaně přitažlivý a přitom nikoli prvoplánově podbízivý obraz tradiční Číny. V akčních scénách klade důraz na elegantnost pohybu, takže užívá méně matoucí a provázanější střihovou skladbu než v jiných svých filmech. Překvapivé nicméně je, že režisér z bohatého a moderního Hongkongu, který navíc prožil část života v USA, natočí snímek tak důsledně antizápadní a antimoderní - nejenže západní obchodníci Čínu vykořisťují a západní lékařská věda nemá co nabídnout ve srovnání s tradiční čínskou medicínou; i obyčejný fotoaparát je tu zdrojem potíží a nebezpečí. ()

Reklama

cubajz 

všechny recenze uživatele

tady jsem dlouho váhal mezi čtyřma a pěti hvězdama - ovšem musím říct, že jakmile se film rozjede, tak už se jen vezete na vlně dlouhých soubojů, decentního humoru, na kung-fu film nečekaně syrových scén a hlavně spousty momentů, které vám utkví v hlavě na hodně dlouho (souboj v dešti, žebříková scéna, pokus o znásilnění, cvičení na pláži při západu slunce, zabití padouškého mr. Jacksona). Za zmínku také stojí hudba, která v určitých momentech opravdu dost vyniká a jedná se snad o první kung-fu film, ve kterém jsem si hudby vůbec všiml:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me solidni zklamani. Cekal jsem nejakou historickou rubacku a dostal sem spis takovy hloupoucky drama. Na souboje sice dojde a neni nich malo, jenze prvni poradnej je az nekdy po pulhodine a film ma presvihlejch 130 minut a zas tak moc tech souboju proste neni. Choreograficky sice hodne dobry, ale bohuzel az prilis casto to je takovy litani, sem tam je videt nejakej spagat a ty zvuky jsou fakt otresny. Nicmene Jet co ztraci na herectvi, to svejma kung-fu schopnostma vice nez vyvazuje, protoze tady je fakt v 100% forme. Hlavni problem filmu je tak ta vata okolo, ten pribeh je proste pitomej, spousta nedulezitejch postav se tu jen tak mota, kolikrat to pripomina spis sled scenek a hlavne je vetsina scen naprosto smesnejch. Obcas je sice jasny, ze to byl zamer, ale bohuzel to je smesny i tam, kde se jede na vazno. Celkove tak lepsi 3*, protoze jsem se casto docela nudil. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Očakával som niečo na spôsob Vtedy na Západe alebo Vtedy v Amerike, ale nedočkal som sa. Dokonca som ani nebol schopný film dopozerať. Som presvedčený, že človek musí byť zaujatým fanúšikom tohto štýlu filmov na to, aby bez úhony prečkal nekonečnú nudu, občas spestrovanú nejakým hlúpučkým vtipom, ktorý rozosmeje nanajvýš dedinčana z čínskeho zapadákova. A bojové umenie Jet-Liho? No dobre, je to mimoriadne schopný herec, ale dve a štvrť hodinový film nedokáže utiahnuť ani on. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Často sa uvádza, že choreografiu bojových scén vytváral Yuen Woo-Ping, ktorý však nemá s týmto filmom nič spoločné. Choreografiu v skutočnosti vytváral Lau Kar-Wing (Chia Yung- Liu). (Michal123)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama