Reklama

Reklama

Barbaři

(seriál)
Trailer
Německo, (2020–2022), 9 h 28 min (Minutáž: 42–55 min)

Hrají:

Gaetano Aronica, Jeanne Goursaud, Jeremy Miliker, Laurence Rupp, David Schütter, Bernhard Schütz, Eva Verena Müller, Sergej Onopko, Florian Schmidtke (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

corona 

všechny recenze uživatele

Seriál sa vezie na súčasnej vlne "návrat ku koreňom", kde sa vezme jedna reálne  historická postava/postavy z dávnych dôb o ktorýchsa vie zopár faktov a okolo nej sa navrství viac-menej nadstavený dej.  Niekedy sa to celkom podarí (Vikingovia) a niekedy vôbec nie (Slovania). Barbari majú dva výborné ťahy  a to latinčinu a herca hrajúceho postavu Vara ako dokonalý archetyp Rimana. Obsadenie Armina sa celkom vydarilo, aj keď v strede seriálu jeho dilema som Riman alebo Barbar už bola trocha otravná. Najväčším kastingovým omylom bol určite herec hrajúci Folkwina, "Šiferka" v úlohe Thusneldy určite potešila oko ale samotná postava bola  mimo svoj rámec doby. Určite mala svoj historický význam, nakoľko sa zachovalo jej meno ale to ako  sama v podstate iniciovala celú bitku a ešte v podprsenke pobila pol légie bolo určite fantasy. Krvou sa nešetrilo, seriál disponuje slušným počtom odrezaných hláv a prerezaných hrdiel, samotná bitka trvala žiaľ krátko a ešte bola do nej pridaná zbytočná a nehistorická "šachovnica". Mne už zostáva len dúfať, že raz sa dočkám seriálov Markomani, Kvádi, Vizigóti a Vercingetorix ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ok, tak si to shrňme, lapálie v jednom lese, která vedla k přežití němčiny jako jazyka, to Římanům mimo jiných věcí neodpustím, už proto si zasloužili prohrát... Teď vážně, v kterém historickém seriále byly taky hezky udělány jazyky?! V žádném, němčina, latina sem dokonale sedí. Mohu jako vojenský historik namítat, proč nebyla více vymazlena finální bitva, třeba přepad germánské jízdy na římské vojáky, atd. Ale zase seriál má svoji historickou atmosféru, dokáže divákovi dění přiblížit, postavy mají svůj dramatický rozměr, nejsou šablonovité. Dějově je problém, že v šesti epizodách občas děj řídne a působí až moc při zemi, obyčejně, negrandiózně. Navíc bych fakt musel důkladně nastudovat danou dobu, zda zobrazení Germánie sedí, ono to tam zase tak chudě nevypadalo, cosi pamatuji na nejnovější archeologické vykopávky velkých měst a hradišť. Škoda, že závěrečná bitva je vlastně nejslabší bod seriálu svým způsobem. Přesto Netflix ukazuje, že stále svojí činností posouvá hranice a konkurenci ukazuje záda, v kvalitě předstihuje ostatní, historické vybavení legionářů ok, germánští bojovníci cajk. Škoda, že mě to neumělo více strhnout, herci byli vybráni dobře a bavili mě, jen ten scénář by to chtělo trochu napínavější a grandióznější. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, u kterého by se samozřejmě dalo najít mnoho nedostatků, ale jelikož jsem poslední dobou dost tolerantní, spokojím se i s tím, že se z toho nakonec nevyklubala klasická multikulturní sračka ve stylu (Král Artuš: Legenda o meči). Mohlo to být určitě drsnější, temnější a špinavější... nicméně už jen samotný pohled na Jeanne Goursaud, diváka donutí tomuhle seriálu leccos odpustit...:) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Téma, které by si zasloužilo špinavý Rydlyho velkofilm nebo aspoň pořádně temnou Maršálovu řezničinu, kapku homoztelenovelizované Bundesrundfunkem. A taxe vymydlení, naleštění Římané a Lorealem nagelovaní Germáni, právě se navrátivší z báden-bádenského kosmetického dobrovství, zmítají mezi Rozervanými srdci a tojtoburkskou Ulicí, až se správňácké Tleskačovo bratrstvo vlčího zubu konečně pořádně rozhořčí nad civilizačním příkořím Regnum Romanum a pustí impériu žilou v digidokreslované anemické mejkapované uprostřed značně prořídlého a exhalacemi zdevastovaného lesíku poblíž továrny IG Farben. Ale jak praví staré germánské přísloví – „ᛒᛖᛋᛋᛖᚱ ᚱᛟᛗᛖᚱ ᛁᛗ ᚺᚨᚾᛞ ᚨᛚᛋ ᚷᛚᚨᛞᛁᚢᛋ ᛁᛗ ᚨᚱᛋᚲᚺ“ (cenzurováno potírači runových vulgarismů), což ve volném překladu znamená něco jako „Lepší Říman v hrsti než gladius v prdeli“, tak k tloustnutí u televize s kočkou v klíně a pomalu schnoucím lakem na nehty vcelku snesitelné, přičemž mongolsky modulované „svdkvlaty rystvpije“ okupantů a pouliční novogermanština okupovaných jsou i sympatickou komediální vložkou. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Seriál, který docela odsýpá a jenž není pouze o střetu v proslulém Teutoburském lese, ale spíše o vykreslení života proslulého německého hrdiny Arminiuse. Plus je zde, že se autoři snaží být v rámci možností historicky věrní (samozřejmě s přimhouřením jednoho vypíchnutého oka). Římané zde mluví římsky a Němci německy. Několik postav je černobílých, ale převážně vykreslení Němců a Římanů nepůsobí tak jednostranně, jak jsem si původně představoval. Možná by tomu spíše slušela polodokumentární, než čistě hraná verze, ale to jest můj subjektivní pohled. Přesto zvedám mírně palec nahoru a očekávám, že do pár let tu bude druhá série, která prohloubí nastolená dramata. Přece jen Arminiusovi zbývá ještě !POZOR MOŽNÝ SPOILER! dlouhých 12 let života. !KONEC SPOILERU! 75% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Herci, ktorí v seriáli zobrazujú nemeckých kmeňových obyvateľov, hovoria modernou nemčinou. Seriál je však pozoruhodný tým, že dialóg medzi rímskymi postavami sa odohráva v klasickej latinčine. (Weezy22)
  • Natáčanie seriálu prebiehalo na viacerých miestach v Maďarsku a trvalo od 12. augusta do 30. novembra 2019. (MikaelSVK)
  • Během scény, kdy jde římský důstojník oznámit germánským žoldákům, že budou nasazeni v boji, má na sobě vůdce žoldáků roucho, které mu splývá přes rameno. Během celé scény se ale vlivem střihu několikrát změní, které rameno zůstává odhaleno. (kukkik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama