Reklama

Reklama

Barbaři

(seriál)
Trailer
Německo, (2020–2022), 9 h 28 min (Minutáž: 42–55 min)

Hrají:

Gaetano Aronica, Jeanne Goursaud, Jeremy Miliker, Laurence Rupp, David Schütter, Bernhard Schütz, Eva Verena Müller, Sergej Onopko, Florian Schmidtke (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

corona 

všechny recenze uživatele

Seriál sa vezie na súčasnej vlne "návrat ku koreňom", kde sa vezme jedna reálne  historická postava/postavy z dávnych dôb o ktorýchsa vie zopár faktov a okolo nej sa navrství viac-menej nadstavený dej.  Niekedy sa to celkom podarí (Vikingovia) a niekedy vôbec nie (Slovania). Barbari majú dva výborné ťahy  a to latinčinu a herca hrajúceho postavu Vara ako dokonalý archetyp Rimana. Obsadenie Armina sa celkom vydarilo, aj keď v strede seriálu jeho dilema som Riman alebo Barbar už bola trocha otravná. Najväčším kastingovým omylom bol určite herec hrajúci Folkwina, "Šiferka" v úlohe Thusneldy určite potešila oko ale samotná postava bola  mimo svoj rámec doby. Určite mala svoj historický význam, nakoľko sa zachovalo jej meno ale to ako  sama v podstate iniciovala celú bitku a ešte v podprsenke pobila pol légie bolo určite fantasy. Krvou sa nešetrilo, seriál disponuje slušným počtom odrezaných hláv a prerezaných hrdiel, samotná bitka trvala žiaľ krátko a ešte bola do nej pridaná zbytočná a nehistorická "šachovnica". Mne už zostáva len dúfať, že raz sa dočkám seriálov Markomani, Kvádi, Vizigóti a Vercingetorix ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historické filmy z kin v posledních letech takřka vymizely, takže jsem rád za ty seriály, ač jsou na nich občas znát kompromisy související s rozpočtem; například římské zbroje si pamatuji z jiných filmů trošku jinak, ale tady je to možná akurátnější. Což souvisí i s jazykem, kterým obě soupeřící strany hovoří, Germáni ještě nepoznali hochdeutsch a pochopitelně převážně italští herci, kteří hrají Římany si prý museli celkem pracně nacvičovat latinu. O to víc zamrzí, že ačkoliv se jedná o další spolupráci Netflixu s evropskými filmaři, tentokrát německými, mi přišla většina příběhových zvratů až příliš hollywoodsky dramatických. Honba za šokujícími cliffhangery je asi má největší až potažmo jediná výtka Barbarů, výprava, kostýmy a bitvy jsem si moc užil a už teď se těším na již potvrzenou a doufejme ještě dražší druhou řadu (ačkoliv jsem původně z nějakého důvodu předpokládal, že jde o minisérii). A Laurence Rupp je neskutečně cool a velké překvapení...8/10 ()

Reklama

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Bohužel je to odbyté. Římané mluví středověkou kostelní latinou, jejich poslední vojáci jsou našňoření jako legáti a jména si dávají po vzoru Monty Pythona. Naposledy mě dostal oheň v uzavřeném stanu a ve stodole. Historický seriál by chtěl filmaře, kteří zažili alespoň jeden turistický výlet do přírody. Čekala jsem od Němců víc, ale jejich produkce si nezadá s producenty české Ulice. A tímto se omlouvám Hollywoodu, jejichž historické seriály mají méně přešlapů než tato evropská záležitost. Odinovi díky, že tam (prozatím) nenarvali černochy a hlavní postavy jsou pohlavně binární. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Netflix opäť raz pozitívne prekvapil zaujímavým historickým seriálom. Najviac bavila samozrejme dejová linka vnútorne rozpolteného Arminia, len škoda, že sa tu nešlo do jeho trpkého konca. Ale chápem, jednalo sa len o tú bitku. Nuž, nič nie je horšie ako spupnosť a absencia zdravého sedliackeho rozumu. A to neplatí iba vo vojenskej stratégii. Silný nadpriemer. 85/100 ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pro cheruského prince Hermanna nebo chcete-li Gaia Iulia Arminia mám odjakživa slabost. Takže nebýt nesmyslů typu, že jezdecký meč znamenal povýšení do šlechtického stavu, dala jsem za příběh mladíka uvízlého mezi dvěma světy i pět hvězdiček. Germáni mluví německy, Římané latinsky a byť jsem z mého oblíbeného jazyka ostudně postřehla pouze notoricky profláknutá slova jako semper, genua, hodie a lupus/lupa a sem tam nějaký sloveso jako putavi, dodalo to i tak seriálu lesku a mě touhu zhlédnout to celé naráz. Škoda, že jsme se nedočkali dalších osudů Ariho/Arminia a památné Augustovy věty, když se dozvěděl o porážce římských legií v Teutoburském lese, když už jsme se v jednom z dílů dozvěděli, jak málo stačilo, aby k ní vůbec nedošlo. Tak málo jako u všech ostatních dějinných milníků, např. bitvy u Actia. Ale historickým seriálům z produkce Netflixu hodlám rozhodně i dále věnovat pozornost. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie seriálu prebiehalo na viacerých miestach v Maďarsku a trvalo od 12. augusta do 30. novembra 2019. (MikaelSVK)
  • Během scény, kdy jde římský důstojník oznámit germánským žoldákům, že budou nasazeni v boji, má na sobě vůdce žoldáků roucho, které mu splývá přes rameno. Během celé scény se ale vlivem střihu několikrát změní, které rameno zůstává odhaleno. (kukkik)
  • Herci, ktorí v seriáli zobrazujú nemeckých kmeňových obyvateľov, hovoria modernou nemčinou. Seriál je však pozoruhodný tým, že dialóg medzi rímskymi postavami sa odohráva v klasickej latinčine. (Weezy22)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama