Reklama

Reklama

Barbaři

(seriál)
Trailer
Německo, (2020–2022), 9 h 28 min (Minutáž: 42–55 min)

Hrají:

Gaetano Aronica, Jeanne Goursaud, Jeremy Miliker, Laurence Rupp, David Schütter, Bernhard Schütz, Eva Verena Müller, Sergej Onopko, Florian Schmidtke (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Netflix nám přinesl odsípavý šestidílný seriál, který končí tím, na co jsme všichni už od traileru čekali - obrovskou bitvou v Teutoburském lese. Barbarům jen těžko něco vytknout, protože nejen, že bitva byla skvělá, ale daleko více se mi líbilo všechno okolo. Úvod do děje, zobrazení obou stran - jak barbarských germánů, tak krutých římanů a možnost diváka vybrat si, komu bude sám fandit. Postavy byly zajímavé, hlavní trojice na plátně doslova zářila v čele s krásnou Jeanne Goursaud a nejlepší na celém seriálu byla výprava a kostýmy šamanů, vlčí přehozy, zbroje a podobně. Samotná bitva byla drsná, krvavá a dost živočišná, paradoxně mi ale nepřišla až tak velkolepá, jak bychom původně očekávali, a právě proto nedám plnou 5ku. Jinak z každého hlediska perfektní, poutavý a historicky věrný seriál. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Mnohdy se snažím najít všechny možná pozitiva. Přeci jen, seriál z Německa, ve kterém Němci mluví německy a v rámci doby i Římané latinsky? To je světový unikát. Historický. Jenže to není vše. O čem vlastně seriál je? O bitvě v Teutoburském lese? No to asi ne. Jinak by se to řešilo úplně jinak ne? O životě Germánů? No to asi taky ne, není to moc autentický nebo podrobný, aby se to tak dalo klasifikovat. No, o Římanech to taky není. Dochází mi nápady. Ono je to totiž těžký. Pokud by to byl seriál o bitvě v Teutoburském lese, tak by se záměr té bitva asi úplně nezmínil deset minut před posledním díle. A abych koukal na nějakou pseudo-love story lehce z doby po Kristu? Ale no tak! Jasně, nějaké to politikaření a pletichy, to už jsme tu taky měli. Jako kdyby se seriál sám nechtěl prodat. Jako kdyby nabízel to samé klišé, přičemž to nejzajímavější, co mělo být předmětem seriálu ukáže jen tak jakoby mimo na konci. Nevím no, nikdy asi moc nekoukal na Vikings protože by ten seriál reflektoval autentické sociální vztahy mezi Vikingy. Sledovali ho, protože jim tvůrci nabídli Ragnara Lothbroka jako nejznámější mýtickou postavu Severu spolu s tím, co nabízela. Jasně, o přesnost tam nikdy nešlo. Ta sice tady byla. Ale ten zbytek je docela dost dutý, vágní a absolutně hluchý vůči zájmu veřejnosti. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nejsem historik,takže nemůžu hodnotit historickou věrohodnost,nicméně je celkem jasné,že určitě ne všechno sedí.Minimálně by se dalo pochybovat o tom,zda Germáni v té době měli cokoliv co by takhle dobře a intenzivně hořelo,zda by se Římani nechali takhle zmastit na relativně otevřeném prostranství,kde měli dost prostoru pro svoje formace,či zda postižené dítě (které by v té době asi úplně dlouho nepřežilo) dokázalo přivolat déšť v tu správnou chvíli (protože jakože bohové).Z laického pohledu diváka,který od podobného kusu čeká primárně zábavu a ne historický dokument jsem však spokojen.Jasně,že by se tu dalo leccos ubrat,protože i když má seriál jen šest poměrně krátkých dílů,mnohdy se tu zbytečně moc kecá a řeší se vztahové věci na úkor bitvy,která je relativně "odbyta" v druhé polovině posledního dílu.I tak se tu ale najde dost pozitiv (překvapila latina na straně Říma) a celá řada i přes drobné výtky uteče jako voda.Kdyby bylo víc podobných miniséríí,ani bych se nezlobil...70% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Seriál, který docela odsýpá a jenž není pouze o střetu v proslulém Teutoburském lese, ale spíše o vykreslení života proslulého německého hrdiny Arminiuse. Plus je zde, že se autoři snaží být v rámci možností historicky věrní (samozřejmě s přimhouřením jednoho vypíchnutého oka). Římané zde mluví římsky a Němci německy. Několik postav je černobílých, ale převážně vykreslení Němců a Římanů nepůsobí tak jednostranně, jak jsem si původně představoval. Možná by tomu spíše slušela polodokumentární, než čistě hraná verze, ale to jest můj subjektivní pohled. Přesto zvedám mírně palec nahoru a očekávám, že do pár let tu bude druhá série, která prohloubí nastolená dramata. Přece jen Arminiusovi zbývá ještě !POZOR MOŽNÝ SPOILER! dlouhých 12 let života. !KONEC SPOILERU! 75% ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Již dávno jsem rezignoval nad tím chtít po tvůrcích historických filmů či seriálů alespoň nějakou přesnost, protože je to jednoduše naprosto zbytečné a spousta skvělých historických filmů či seriálů nemá s historií prakticky nic společného. Proto také Barbaren nehodnotím zrovna kladně ne pro mnohdy směšné změny v toku dějin, ale jednoduše proto, že za vším tím pozlátkem římského vojska a Teutoburského lesa se skrývá jen další na sílu napsaný entertainment, který jsme už viděli tisíckrát. Seriál tak nabízí velmi nepravděpodobná řešení situací (Folkwin zná očividně velmi dokonale rozmístění všech stanů v táboře Římanů), nebo tradiční neschopnost postav se jednoduše domluvit nebo si říct tu jednu jedinou informaci, kvůli které se hádají, to vše pro větší drama. Ani záporný Varus s vizání Jeffreyho Epsteina a dokonce ani klaďásek Arminius nejsou schopní vysvětlit, proč je z jejich pohledu Řím vlastně správný, a tak je divákovi nabízen černobílý pohled utiskovaných hodných Germánů. Jistě, archetyp zlého Římana je klasika, která nemusí být špatná, a navíc můžeme být rádi, že se z nich podobně jako v Gladiátorovi nestali náckové. Ale jednoduchý archetyp je použitelný v krátkém příběhu, ne v šestidílném seriálu, který je delší než tradiční filmy právě proto, aby se dostal do hloubky problému, a ne aby se prodíral zbytečně komplikovanou zápletkou, která stejně jen prodlužuje čas do finálního kill zonu. Další neřestí, kterou nemám v oblibě, je promítání současných trendů do oněch ryze hlavních postav, a nechápejte mě špatně, já nechci zábavní seriál považovat za antropologickou prohlídku germánským skanzenem, ale pokud v seriálu Thusnelda aktivně bojuje doslova proti eutanázii postiženého bratra, přestože není důvod jej nechávat na živu, tak nemám jediný důvod to neodsoudit. Tvůrci si tuto podzápletku odůvodnili ve finální bitvě tím, že ten kriplík měl údajně přivolat déšť. Ach, gratuluji, předpokládám, že ve druhé sérii ten klučina pojede studovat černou magii do Kruvalu. Dost ale kritiky, nic z toho neznamená, že je seriál nutně špatný. Jen to prostě není žádné mistrovské dílo. I tak jsem si ho ale víceméně užil, na Thusneldu v podání Jeanne Goursaud se krásně koukalo a jakožto nadšenec jsem velmi ocenil tah, kdy němečtí tvůrci nechali Římany hovořit skutečnou latinou. Už jen proto, že to zdůraznilo rozdíly mezi Germány hovořícími moderní němčinou a Římany, a také to umocnilo atmosféru mnohem líp, než kdyby na sebe všichni pokřikovali čistou britskou angličtinou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Herci, ktorí v seriáli zobrazujú nemeckých kmeňových obyvateľov, hovoria modernou nemčinou. Seriál je však pozoruhodný tým, že dialóg medzi rímskymi postavami sa odohráva v klasickej latinčine. (Weezy22)
  • Během scény, kdy jde římský důstojník oznámit germánským žoldákům, že budou nasazeni v boji, má na sobě vůdce žoldáků roucho, které mu splývá přes rameno. Během celé scény se ale vlivem střihu několikrát změní, které rameno zůstává odhaleno. (kukkik)
  • Natáčanie seriálu prebiehalo na viacerých miestach v Maďarsku a trvalo od 12. augusta do 30. novembra 2019. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama