Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Nebýt slušnýho hereckýho obsazení, byl by Instinkt nuda k uzívání, nicméně i takhle k tomu neměl příliš daleko. Po lehce akčnim úvodu, kterej mě docela navnadil, už jsem se totiž dočkal jenom rádoby filozofickejch úvah obou hlavních protagonistů, který byly aspoň občas díky hereckýmu obsazení koukatelný. Zajímavější by ale určitě bylo ukázat víc do hloubky život antropologa mezi gorilama a složitost/nemožnost jeho návratu po týhle zkušenosti do normálního života. Za herecký výkony druhá silnější hvězda. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Instinkt toho má hodně co říci, navíc k věcem, o kterých společnost většinou mlčí, což ještě více než přístup člověka k přírodě a ke světu obecně, je postoj lidí k odlišnosti, v tomto případě spojené s duševní jinakostí. A odtud se zas kouzelně vracíme k podstatě zvířecí, neboť Instinkt vytváří dokonalý kruh. A taky kruh začarovaný, z něhož se cestu podaří najít jen silným a výjimečně obdařeným jedincům a někdy ani těm ne... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zcela nevěrohodný scénář je první problém, nevýrazná režie druhý, nepřesvědčivý Hopkins třetí. Zbývají jen ambiciózní námět, Winstonovy opice a skvělý Cuba Gooding Jr., což ovšem nestačí ani na průměrné hodnocení. Tak proč si tvůrci zbytečnou narážkou na Sigourney Weaver koledují o srovnávání s Gorilami v mlze? ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o jakousi syntézu dvou příběhů, které by se daly natočit i zvlášť - pobyt v nápravném zařízení versus život v přírodě, ale Hopkins i Gooding mi do svých rolí seděli a i přes delší stopáž jsem neměl nutkání film nedokoukat. Vraždění goril bylo docela silné kafe, pro milovníky zvířat nedoporučuji. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Hopkins jako vyšinutej típek vydělal a gorily taky zabraly. Takže se někdo rozhodl tuhle kombinaci spojit a vydělat dvojnásobně. Možná to byl slibný námět, kdyby ho nezpracovala do scénáře a režije třetí liga. Ani Hopkins neudělá z céčka áčko. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • V roce 2000 film vyhrál cenu Genesis Award v kategorii "Hraný film". (PußyMagnet)
  • Missy Lantz byla tak rozladěná úpornou intenzitou filmu, že požádala, aby byla vyškrtnuta z produkce. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama