Reklama

Reklama

Steamboy

  • Japonsko Steamboy (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Animovaný velkofilm režiséra Katsuhira Otomo propojení dvourozměrné a trojrozměrné grafiky, vyrobený za pomocí plně digitálních technologií byl konečně dokončen. 10 let práce a rozpočet téměř 22 milionů dolarů dělá ze Steamboye nejdražší japonský animovaný film historie. Režisérova úplná oddanost celému projektu je zřejmá z každého filmového záběru. Vědecko-fantastický retrofilm se odehrává v prostředí viktoriánské Anglie. Hlavní hrdina filmu a zázračný vynálezce jménem Ray Steam získal tajemnou kovovou kouli, která obsahuje novou formu energie schopnou zásobovat celou zemi. Tenhle mladý muž ji však musí využít, aby bojoval proti zlu, zachránil svou rodinu a ubránil Londýn před zničením. Přepychové viktoriánské interiéry a elegance tvarů tehdejších strojů dovolily Otomovi vytvořit oslňující obrazové pozadí i samotné stroje. Více než 180 000 obrázků a 400 scén počítačové grafiky dělá ze Steamboye jeden z nejpropracovanějších animovaných filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Vezmu to podle svých obvyklých kategorií... Příběh je poměrně zajímavý, ze začátku se sice může zdát, že půjde o jednoduchou dobrodružnou pohádku, ale není tomu tak, příběh se stává čím dál více složitejší, obsahuje tak trochu filosoficko-politický podtext. Výtvarné vizuální provedení je úchvatné, zatímco GitS 2 je obrazovým králem na poli 2D/3D anime, Steamboy vítězí v čistě 2D kategorii, některé momenty byly úchvatné. Na druhou stranu, nevypadá to jako klasická anime, design lidí je jiný. Ono toho bylo vlastně "pozápadštěno" mnohem více, kromě designu postav i jejich jména, samozřejmě, Steamboy se odehrává ve Velké Británii. To byl asi taky důvod, proč mě napadla "kacířská" myšlenka, že by to možná byl lepší zážitek s anglickým dabingem, protože slýchat anglická jména zkomolená japonštinou docela rve uši. Tím dalším faktorem je hudba, kterou skládal Steve Jablonsky. Zatímco dost asijských soundtracků působí jako vykrádačky (jeden za všechny jmenuji podobnost OAV Rurouni Kenshina s tvorbou Media Ventures), ale už jsem si na to zvykl, tahle hudba prostě působí až moc americky (a přišlo mi, že se docela dost podobá Spiritu od Zimmera). Naštěstí, co zůstalo, je tradiční východní ne úplně "politická korektnost". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborníkem přes japonské anime filmy. Viděl jsem jich všehovšudy šest, pokaždé se nicméně jednalo o nadobyčejný zážitek, svým kulturním pojetím zcela odlišný od zážitku z většiny euroamerických děl. Steamboy mi však připadal až příliš konvenční – nejen umístěním děje do Anglie druhé poloviny 19. století, ale hlavně neoriginálním příběhem. Objevení parního stroje přináší nevídané možnosti technologického rozkvětu a zároveň dává prostor všelijakým protřelým zloduchům. Zdejší padouch sice není jednoznačně zápornou postavou, přesto snadno uhodnete, jakým způsobem se v následujících minutách zachová (zvlášť s přihlédnutím k jeho vztahu k hlavnímu hrdinovi). Zajímavá je snaha blíže prozkoumat hranici mezi využitím a zneužitím techniky, ta však postupně polevuje, aby v druhé polovině zcela ustoupila před – v podstatě nonstop – akcí. Založit podobně rozmáchlou podívanou (údajně nejdražší japonské anime) z větší části na akčních scénách nebylo nejšťastnějším nápadem. Opojení úchvatnou (úchvatnou!) vizuální stránkou nemůže trvat věčně, snad pouze kdyby dokázalo na vedlejší kolej zcela odsunout příběh, což zde bohužel nefunguje. Donekonečna oddalovaný závěr jenom více a více rozmělňuje zprvu zajímavou podívanou a jelikož víte co přijde, stává se film rovněž nezajímavým, až nudným. Steamboy je – bohudík a stejně jako všechny anime – obestřen magickou aurou, povyšující duchovní zážitek z mnohých scén daleko za hranice lidského chápání. Mdlou chuť nezbytné dějové omáčky bohužel přebít nedokáže. 70% Zajímavé komentáře: Marius, mm, Shadwell ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tak nadupanou animaci jsem v životě neviděl. Přitom vše vypadá čistě ručně a asi to tak i bude. Resp. bylo by asi dražší udělat, aby to vypadalo jako ruční práce, než když se to skutečně prokreslí. Není se čemu divit, když se našel někdo, kdo byl ochoten investovat 22 milionů dolarů na kreslený film... mimochodem za srovnatelnou sumu byl vytvořen nejdražší asijský animovaný film v dějinách, Princezna Mononoke. Co je na tom však nejlepší, je, že animaci využili tím způsobem, jak by měla být využívána. Teda tak, že udělali film, který by byl v hrané podobě ještě mnohem dražší a velmi obtížně realizovatelný. Po vizuální stránce teda nádhera ve stylu Julius Verne, ale ještě víc monumentálnější. Moc se mi líbily i postavy, kde jsem si všiml takové zajímavosti. Čím oblíbenější je vám postava té rozmazlené holky, tím má štíhlejší nohy. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Famózní steampunková dobrodružka, která svého času byla terčem nesmyslné kritiky, jež vycházela z nesoudných očekávání spojených s Kacuhirem Ótomem, potažmo s faktem, že "Stemboy" byl jeho první celovečerní anime projekt od revolučního "Akiry". ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Klasik na steampunkovém filmovém poli. Kde jinde očekávat takové množství páry než v takto příhodně nazvané pohádce? Celkový dojem nekazil uřvaný a uhekaný dabing, ač i tento způsob dabování byl místy krajně nelidský. Spíše mě zaskočila neúroveň některých scén, kvalitou blízká Včelce Máje. Kladuli si otázku, co je větší sci-fi, zdali to je Temže širší než Balaton nebo Eiffelovka v Londýně a nebo létající zámek na páru, tak odpovědi raději nechávám na divákovi :) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Když se na začátku filmu Ray prochází po Manchesteru, jsou na pár sekund vidět Karl Marx a Friedrich Engels, povídající si na ulici. Oba dva žili v době, kdy se film odehrává, ve Velké Británii. (Raztubyl)
  • Ve filmu se častokrát vyskytuje ikonický londýnský most Tower Bridge, což je nesmysl, jelikož se děj odehrává v roce 1866 a most byl vystavěn v letech 1886–1894. (Petsuchos)
  • Produkce začala už v roce 1995, ale kvůli finančním problémům byla na rok přerušena. (Janko666)

Reklama

Reklama