Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Na Gothiku krásně sedí rčení "je blbá jak malovaný sáně". Pan scénárista sice podle všeho asi dobře zná stavy na tripu, ale jelikož jich dlouho papal moc přes doporučenou denní dávku, přišel o smysl pro logiku. Všechno, co se tu stane, je dokonale samoúčelné, dialogy doslova obludné, dějové zvraty skřípou nehty o tabuli a pointu raději přejdu mlčením. Ale nenudila jsem se a docela slušně to vypadá, kamera a střih jsou dokonce víc než jen dobré. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takových tajuplných filmů jako je Gothika mnoho není a proto každý potěší, protože já osobně si na temné příběhy neskutečně potrpím. Zvláštní je, jak zajímavou postavou Halle Berry v tomto příběhu je, jak často vídané a ničím ojedinělé věci dělá a tím ovlivňuje celý chod příběhu. Samotný příběh rozhodně není špatný, svůj závěr si nechá pro sebe a divák pak má o čem snít, jen je to všechno, i když se to snaží být jedinečné, vcelku průměrné, a fakt, že se v začátečních titulcích objeví jméno Robert Zemeckis nic od nápaditosti nemění. Gothika je dobrý film, rozhodně dost dobrý film. Halle Berry nemám rád, ale tady mi nevadila, protrpěla si v příběhu svoje a docela se jí to všechno dařilo hrát. Není to nuda, stále se něco děje, ale i tak mám ten pocit, že to všechno je průměr, nic extra, co dokáže zaujmout svojí originálností. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gothika je vysoce polarizovaný snímek, kde na jedné straně stojí podprůměrný scénář s množstvím nelogických konstrukcí a na straně druhé solidní herecké obsazení a bravurní režie. Záleží na tom, jestli chcete přemýšlet jak a proč... nebo se poddat atmosféře a bavit se. Pokud učiníte to první, z mého hodnocení odečtěte 15 - 20 %. Já udělal to druhé a vyšlo mi 70 % celkového dojmu. Pro Berryovou je to vděčná role, které se zhostila se ctí - každopádně její nadprůměr a Penelope hraje svůj standart, což znamená, že dobře. Při několika scénách jsem se lekl nebo měl tísnivý pocit a co víc si u hororu lze přát ? K vrcholům žánru Gothika nikdy patřit nebude, ale film na jedno pokoukání to je. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Velká škoda promarněného potenciálu. Ze začátku vcelku slušná atmosféra, dobrá hudba, ucházející Halle Berry, ale velmi brzy se film zvrhne v průměrnou duchařinu, kdy hrdinka získá průsvitného průvodce po stopách zločinů svého manžela. Film sráží mnoho věcí - scénář a konvenční režie. Nedivím se, takovýto scénář se ukočírovat nedá. Stokrát ohrané téma ztrácí kontury a ani slibný režisér nedokázal zázrak. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mysteriózní byl pro mě na tomto filmu jeho název. Ano, proč se Gothika jmenuje Gothika. Vím, zní to dobře, tajůplně, to slovo je zkrátka kúl. Ale pokud bylo u Russelova snímku Gothic z roku 1986 pojmenování zcela oprávněné, u této Gothiky jde pouze o vábničku použitou pro její libozvučnost. Psychiatrická léčebna by se snad i dala považovat za jakýsi žalář, ale jakákoliv evokace citů prostřednictvím tohoto prostředí, potažmo prostřednictvím tohoto filmu, skutečně v žádném případě nehrozí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Hlavný soundtrack k filmu nahrala skupina Limp Bizkit. Jedná sa o cover verziu pesničky „Behind Blue Eyes“, pôvodne od skupiny The Who z roku 1971. Vo videoklipe k pesničke si zahrala aj herečka Halle Berry (Miranda Grey), spolu s frontmanom Limp Bizkit, Fredom Durstom. (Lukoh)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Producentka filmu Susan Levin se během natáčení seznámila s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ačkoli ho obdivovala coby herce, nijak bezmezně okouzlená jím nebyla. Po půlročním vztahu ji pak Robert v den jejích třicátých narozenin požádal o ruku a v srpnu 2005 se vzali. (Endiiska)

Reklama

Reklama