Reklama

Reklama

Napoleon

  • USA Napoleon (více)
Trailer 17

Epické drama zachycuje život francouzského císaře Napoleona Bonaparte, jeho vzestup k moci a vztah k životní lásce Josephine, a ukazuje jeho vizionářské vojenské a politické taktiky na pozadí nejdynamičtějších bitevních scén jaké kdy byly natočeny. (Falcon)

Videa (10)

Trailer 17

Recenze (606)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott a další historický zářez tentokrát si vybral historickou ikonu Napoleóna a dle ukázek se čekal adept na film roku, to však dle aktuálního hodnocení 72% rozhodně nebude a i já jsem čekal určitě více, ale pořád jde o velkovou filmovou a žánrovou událost, jelikož enormních historických filmů moc nemáme ( když se už nějaký objeví, tak většinou bez bitev), takže za tohle Scottovi děkuji, jen zkrátka film hodně trpí zkrácenou verzí ( filmu by prospělo rozdělení na 2 filmy), protože i 4 a půl hodinová stopáž si myslím, že nedokáže úplně udržet pozornost. Joaquin Phoenix je samozřejmě výborný, podává skvělý herecký výkon a sekunduje i Vanessa Kirby, zbytek postav tu překvapivě nemá moc co hrát, mají tu mini role a nikdo další už nedokáže na tak malém prostoru zaujmout. Výpravně a řemeslně samozřejmě špička, to co film historicky předkládá se zdá být věrné ( tradice - korunování, svatba,test otcovství super!), bitvy jsou jen tři a mohly být delší ( což určitě budou v prodloužené verzi) a nejvíce mne zaujala bitva u Waterloo, kde potěšila strategie a taktiky. Samotný boj až tak strhující není, je to sice velkolepé, ale chybělo mi tu pořádné gore, špinavost i bezútěšná atmosféra, není to zkrátka taková rubačka jak s rytíři nebo vikingy. ( Alespoň zaujala jedna boží gore scéna s koněm hned v úvodu, to bylo over the top), zkrátka viděl jsem lepší, ale jsem rád i za tohle. Politika je tu řešena poměrně rychle, na žádný velký intriky tu bohužel nedojde a co zamrzí nejvíc, že tu úplně absentují emoce, ten film s divákem nic moc nedělá ( vztah Napoleona s Josephine je chladný) a chybí mi tu vyloženě nějaký wow zapamatovatelný moment. Sice jsem se bavil výborně, ten film si drží pozornost po celé 2 a půl hodiny ( možná mě to bavilo i více než Oppenheimer), a je to určitě lepší než Fincherův Killer a Scorceseho zabijáky jsem sice ještě neviděl, ale těm už vůbec nevěřím, že si stopáž obhájí. Uvidíme co, prodloužená verze a byť to není film roku, pořád jde o nadprůměrnou podívanou, která si velké plátno zaslouží. 75% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott má tyhle historické spektákly zkrátka v malíku a Napoleon dopadl přesně tak, jak jsem si ho před projekcí představoval - v tom dobrém i tom špatném. Začal bych tím horším. Bohužel i při té dvouapůlhodinové stopáži je snímek takovým rychloběhem Bonapartovým životem a kariérou, takže chvílemi zkrátka až moc skáče ze scény na scénu, přičemž vedlejší dějové linie a postavy se v něm tak trochu objevují a zas mizí a pojítka zůstávají nedořečena. To je problém, který doufám bude vyřešen ve slibované čtyřapůlhodinové verzi na Apple TV+. Skvělé jsou válečné scény, jak už jsme u Scotta zvyklí, a celkově ve filmu dokonale funguje dobová stylizace, která diváka opravdu vrhá do prostředí divoké Evropy na přelomu 18. a 19. století. Joaquin Phoenix přistupuje k legendární postavě světových dějin s velmi civilním pojetím a jeho Napoleon je poutavý každou minutou na plátně. A věřím, že to utáhne i v oné o dvě hodiny delší verzi. S výhradami spokojenost. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Jásné no, narvat celý život Napoleona do dvou a půl hodin je nadlidský úkol. Nejsem žádný historik, jeden seděl vedle mě v kině a skoro se držel za hlavu, asi čekal, že to bude dokument ala Discovery :) ale jsem spokojený, hlavně bitvy a taktika byly  neskutečně epesní a návštěva kina stála za to. [MKUH] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Kvalita materiálu je nesporná, byť (zatím) spíše tušená. Nejpodivněji sestříhaný film za dlouhou dobu. Jedna věc je, že je to zkratkovité až hanba, že i laik cítí, že chybí celé dlouhé pasáže apod. Jiná věc je, že i ve scénách, které se do kinosestřihu dostaly, je mnohdy očividné, že i ty jsou významně kráceny; nenavazují záběry, dialogy, logika, posloupnost. Nepochybuji, že až to bude ve finální o poznání stopáží delší podobě, že to bude násobně lepší a koherentní zážitek, který sice nebude historicky věrný, ale bude v nejlepším slova smyslu "scottovsky velkolepý". Zatím jsou to však pouze působivé výjevy s prachbídnou charakterizací. Více trailer s celovečerní stopáží než film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix je u mňa jeden z top hercov, preto sledujem každý jeho film, obzvlášť historický. Nie som odborník na toto obdobie, ale na druhej strane nevadia mi tie úlety v hodnovernosti, pokiaľ film funguje. Ak nie, tak sa divák rýpe vo všetkom. Mnohým film nesadol, tak hľadajú chyby. R. Scott si však určite mohol zistiť viac detailov o jeho živote, pri takom rozpočte by to snáď nebol problém zaplatiť chlápka, čo sa vyzná a zapracovať do filmu čo najviac presných historických udalostí alebo detailov z jeho súkromného života. Film som si pomerne užil, akčné scény i atmosféra sa vydarili, v tom je už Ridley stará páka, čistokrvný profesionál. Priveľa scén zo súkromného života? Možno, ale nevadilo mi to a tá 4 hodinová verzia možno naozaj je komplexnejším filmom. Rád si ju neskôr pustím a som zvedavý o koľko budem spokojnejší. Zatiaľ to vidím na slabšie štyri hviezdy. 70%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (31)

  • Napriek úspešnej spolupráci v Gladiátor (2000) nebol Joaquin Phoenix úplne jedinou voľbou Ridleyho Scotta pre hlavnú úlohu, ale ako režisér uviedol, presvedčil ho jeho herecký výkon vo filme Joker (2019), po ktorom dospel k záveru, že Phoenix by mohol byť „úžasným prínosom“ pre film kreatívne a komerčne. (Arsenal83)
  • Oxfordský historik Michael Broers poznamenal, že k rozvodu Napoleona (Joaquin Phoenix) a Josephine (Vanessa Kirby) došlo v roku 1809 a nie pred stretnutím Napoleona s cárom Alexandrom (Édouard Philipponnat) v roku 1807. Napoleon zároveň počas rozvodu Joséphine facku nikdy nedal. Joséphine je zobrazená ako povzbudzujúca k rozvodu kvôli svojej neschopnosti splodiť dieťa s Napoleonom, zatiaľ čo v skutočnosti sa tehotenstva bála a nechcela sa rozviesť. Historická Jozefína tiež zomrela deň pred Napoleonovým vyhnanstvom na Elbu, nie o rok neskôr počas Stodňového cisárstva. (Arsenal83)
  • Prominentný životopisec Napoleona Andrew Roberts kritizoval historické aspekty filmu, najmä zobrazenie Napoleona ako proto-Hitlera, názor, ktorý nazval „únavným a absurdným“. Roberts poznamenal, že film ignoruje Napoleonove nevojenské úspechy, ako je Občiansky zákonník či založenie banky, pričom dospel k záveru, že „[Scott] správne ukazuje Napoleona ako obľúbeného medzi Francúzmi, ale neukazuje, prečo tomu tak bolo“. (Arsenal83)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama