Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 1
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (117)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Oceňovaná minisérie od Netflixu, která vnikla na motivy skutečného příběhu. Alex se nachází v hrozné situaci a žádné z jejích rozhodnutí neznamená okamžitou výhru, cesta z úplného dna je totiž plná překážek a komplikací. A pokud navíc nemáte na koho se spolehnout, tak je ještě těžší.Hlavní trojice hraje skutečně skvěle. Margaret Qualley je Alex a její zoufalou matku ji věříte bez váhání během vteřiny, a stejně tak je tomu u Nicka Robinsona a jeho alkoholika Seana. Možná ještě o stupínek výš je pak Andie MacDowell v roli Pauly. Všichni vás během sledování donutí je nesnášet, kvůli jejich rozhodnutím, ale asi i kvůli tomu je to uvěřitelné. Ani hlavní hrdinka se nechová vždy skvěle, ale vždy za to zaplatí.Jedna bezvýchodná situace následuje druhou, problémy neubývají a deprese číhá za každým rohem. Vůbec si nedovedu představit, kolik takových "Alex" na světě je, ale vím, že to není ojedinělý případ. Těch těžkých otázek je vážně dost. Jak uniknout před agresivním přítelem? Jak zajistit, aby moje dítě mělo kde spát a co jíst? Jak se dokázat postavit na vlastní nohy? ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

I přesto že mě čtvrtá až sedmá epizoda této minisérie více nebavila než bavila, musím uznat, že své kvality jako celek rozhodně celá minisérie měla. Poslední dva díly a zejména pak předposlední díl navíc šel na dřeň téhle existenční sondy. I když jsem v prvních dílech prohlásil, že se jedná o takový seriálový Nomadland, tak právě v prostřední části se ukázala zbytečná roztahanost celé minisérie a určitě to celé šlo smrsknout na šest až sedm dílů. Pozitivní dojmy po konci ale převládají a ve finále jsem rád, že jsem Služce dal šanci. 80% ()

Reklama

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle knižní předlohy, která je inspirována skutečnými událostmi. Dramatická minisérie Maid vypráví příběh který je poněkud temný a depresivní ale také velmi reálný, emocionální a bez obalu. Hodinové epizody jsou velmi pomalé, ale i přesto je těžké se od příběhu odtrhnout. Prostředí amerického severozápadu je nádherné a dodává sérii tu správnou atmosféru (husté lesy kde se člověk lehce ztratí, mlha a obloha bez slunce, moře a hory které je třeba překonat). Soundtrack lehce zaostává, až na pár výjimek je utlumený a hodně v pozadí, což ale odpovídá tónu celého příběhu. Za vyzdvižení stojí rozhodně herecké výkony. Billy Burke a Andie Macdowell jako problematičtí rodiče hlavní hrdinky a Nick Robinson jako přítel/otec byli úžasní a skvěle zahráli že lidé nejsou černobílí a problémy nedělají ze člověka zločince(většinou). Nejvíce mě ale na celé sérii ohromila Margaret Qualley v hlavní roli Alex, matky samoživitelky. Její herecké výkony byly neskutečné a dokážou diváka vtáhnout do děje i jejích pocitů, problémů, snů a přání. Věřím že série není pro každého, a pro některé lidi může být těžké sledovat něco s tématem domácího násilí a tempo celé série tomu moc nepomáhá ale i přesto mohu Maid doporučit a doufám že více lidí dá této minisérii šanci, i kdyby jen pro Margaret Qualley. 9/10 ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrná záležitost, zde za mne silně nadhodnocená. Silné a společensky aktuální téma, jenž vsadilo na komorní způsob podání. To by samo o sobě nebylo vůbec marné, ale problém byl v tom, že až na vyjímky, zcela chyběly emoce, pozitivní i negativní. Celý příběh, který se odvíjí divákovi před očima, působí sterilně a odtažitě.  Přitom se z takto ožehavého tématu dá vytřískat celá škála emocí a pocitů. Zde, po shlédnutí posledního dílu, ve mně nezůstává nic, prostě nula. Takže za mne 50%. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašná síla! Až taková, že jsem u toho měl tendenci nahlas cosi naléhavě sdělovat televizi. To když už se Alex chovala ale jo divně- pod vlivem všech těch neblahých okolností a nemoci, která se u ní na základě toho rozvinula. Mám pocit, že zejména některým ženám přijde ten seriál jako hotový zjevení. Schválně si kvůli tomu prolezu všechny komentáře. Jen mám obavu, že týraný ženy alkoholiků a jiných psychopatů na Netflix moc nekoukají. P.S.: Před pár lety mi v negativním slova smyslu trochu zamotala hlavu manželka fotografa Jindřicha Štreita, která v dokumentu o svém choti hodila do placu moudro své babičky, která ji poučila, že od zlého se neutíká. Já naopak říkám (a klidně vám to i podepíšu), zdrhejte a neohlížejte se. Máme jen jeden život a je děsně krátkej. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Americký filmový inštitút označil seriál za jeden z desiatich najlepších televíznych programov roku 2021. (Arsenal83)
  • Když Alex (Margaret Qualley) měla čelit nějaké těžké situaci (úklid domu, problémy s matkou), vždy si splétala vlasy. Zatímco v momentech, kdy si připadala sebevědomá a klidná, si vlasy nechávala rozpuštěné. (Polik_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno